39 weken zwanger en nog 7 dagen te gaan – Je baby is klaar om de wereld te begroeten! Zijn vetlaag groeit nog steeds, zodat zijn lichaam beter op temperatuur blijft na de geboorte. Hij is nu rond de 51 centimeter en weeg zo’n zeven pond. (Pasgeboren jongens zijn doorgaans iets zwaarder dan pasgeboren meisjes.) 39 weken zwangerDe organen van je baby zijn volledig ontwikkeld en liggen op hun plaats; de buitenste huidlagen raken los doordat eronder nieuwe huid wordt gevormd. Je baby zou tot aan de geboorte net zo actief moeten blijven als hij hiervoor al was. Een verminderde activiteit zou een teken kunnen zijn van een probleem, dus waarschuw je huisarts of verloskundige als je het gevoel hebt dat je baby minder beweegt.

Je lichaam na 39 weken zwanger

Bij elk bezoek zal je verloskundige je buik onderzoeken, om de groei en houding van je baby te controleren. Ze kan ook een inwendig onderzoek doen om te zien of je baarmoedermond gaat verstrijken (dunner worden) of aan het ontsluiten is (openen). Als de week voorbijgaat en de baby blijft op zijn plaats, raak dan niet in paniek.

Slechts vijf procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Als je over de uitgerekende datum gaat, spreekt je verloskundige na de 40ste week een foetale test af (meestal een echo) om er zeker van te zijn dat het veilig is de zwangerschap voort te zetten. Als de bevalling niet uit zichzelf op gang komt, zullen de meeste verloskundigen of artsen de bevalling inleiden als je een of twee weken over tijd bent.

Bij zwangere vrouwen in tv-series gaat het breken van de vliezen altijd op een nogal dramatische manier, midden in een volle kamer natuurlijk, net voordat de bevalling begint. Wees niet bang dat jou hetzelfde scenario overkomt. De vliezen breken in minder dan 15 procent van de zwangerschappen voor de bevalling begint. Hoe dan ook, als je vliezen breken of je hebt ook maar het vermoeden dat je vocht verliest, bel dan meteen je arts of verloskundige maar blijf rustig, het kan nog uren duren voor de eerste wee komt.

Als je GBS-drager bent krijg je het verzoek naar het ziekenhuis te gaan, zodat je per infuus antibiotica krijgt en je tegelijkertijd ingeleid wordt als de weeen niet vanzelf op gang komen. En waarschuw je verloskundige of arts ook meteen als je merkt dat je baby minder beweegt, of je nu wel of geen vocht verliest.

Er zijn meer tekenen van een naderende bevalling dan het breken van de vliezen. Je vindt misschien de slijmprop, de kleine hoeveelheid dik slijm die je baarmoederhals blokkeert, in je ondergoed of in het toilet. Het kan getint zijn door een beetje bruinachtig, roze of rood bloed. (Als je andere vaginale vlekken of bloedingen hebt dan dit door bloed getinte slijm, bel dan onmiddellijk je huisarts of verloskundige.)

De weeen beginnen doorgaans binnen een dag of twee na het verliezen van de slijmprop. Een ander teken dat de bevalling op gang komt, zijn weeen met regelmatige, maar steeds korter wordende, tussenpozen. Je dokter of verloskundige zal je zeggen wanneer je haar moet bellen, maar dat is ongetwijfeld als je weeen elk ongeveer een minuut duren en een uur lang om de vijf minuten komen. (Klok de weeen vanaf het begin van de ene wee tot het begin van de volgende)

Uitgerekende bevalingsdata zijn meer een richtlijn dan een specifiek doel. Slechts een op de twintig baby’s wordt op zijn uitgerekende datum geboren.

Tips tegen de ongemakken na 39 weken zwanger: Omgaan met bevallingsbibbers

Door angst voor het onbekende ben je misschien extra nerveus voor bevalling en geboorte. Je kunt je zenuwen kalmeren door het volgende in je achterhoofd te houden:

  • Bevallingspijn is pijn met een doel, je brengt een nieuw leven ter wereld,  en dat is toch wat anders dan bijvoorbeeld je been breken.
  • Je kunt het ongemak en de pijn echt doorstaan (als het werkelijk ondraaglijk was, zouden vrouwen al lang geleden gestopt zijn baby’s te krijgen!)
  • Je kunt om pijnstillers vragen als je dat wilt of als je het echt nodig hebt.
  • Het lezen van geboorteverhalen van andere vrouwen helpt bij sommige vrouwen deze angsten te verminderen.
  • Veel vrouwen zweren dat de aanwezigheid van een doula (een getrainde bevallingshulp) bij de bevalling een groot deel van hun angst wegnam. Het is nog niet te laat er een te vinden; vraag je verloskundige of huisarts om een aanbeveling.

VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING

Schijf je in en ontvang wekelijks een e-mail over de groei en ontwikkeling van jezelf en je baby.

Gegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Babyplaza.be is onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Uitgelegd na 39 weken zwanger: Waarom heb ik ineens zoveel energie?

De badkamer stevig schrobben, de babykamer op orde brengen of het wegwerken van overbodige rommel in je huis is waarschijnlijk de moderne uiting van nesteldrang, een evolutionair instinct om een veilige en geborgen plaats voor je baby te creeren, zegt Sherri Minelli, bevallingscursusleidster. ‘De energie-uitbarsting voordat de bevalling begint, is enigszins dierlijk van aard’, legt ze uit. ‘In de huidige wereld zou zich dat vertalen in het schoonmaken van het huis of ervoor zorgen dat de babykamer klaar is’.

‘Nog steeds afwachten hier. Het lijkt erop dat mijn kleine te laat komt. Maar ja, hij lijkt op zijn ouders. Geen ontsluiting, maar wel zestig procent verstrijking en hij zit nog steeds hoog. Ik moest van mijn verloskundige hoesten, anders kon ze niet bij mijn baarmoedermond!’ – Anja

Voedingstips na 39 weken zwanger: Avondgerechten om beter te slapen

Hoewel stevig schransen minder dan drie uur voordat je je bed opzoekt brandend maagzuur kan veroorzaken en je wakker kan houden, kan een lichte snack je vaak juist helpen beter in slaap te komen. Dit kun je proberen: voedsel dat tryptofaan, een aminozuur met slaapverwekkende eigenschappen, bevat, zoals kalkoen, banaan, yoghurt, eieren, noten, bonen, vis en kaas. ‘Warme dranken kunnen ook helpen om je slaperig en ontspannen te maken, tenzij ze cafeine bevatten’, zegt dietiste Nicole Britvan. Probeer magere warme melk (ook hierin zit tryptofaan), een beproefd nachtrustrecept.

Activiteit in 39 weken zwanger: Zorg voor een voedingsbeha

Koop een voedingsbeha rond 39 weken zwanger en neem deze mee naar het ziekenhuis, je hebt hem meteen nodig voor gemak en steun, en je wilt opa niet op pad sturen om nog even zo’n ding te regelen! Je borsten zijn nu vrijwel zeker veel groter dan voor de zwangerschap en ze zullen waarschijnlijk nog wel een of twee maten groeien als je borstvoeding geeft. Als je toch bezig bent, zorg voor wat zoogkompressen die je in je beha kunt stoppen om lekkage te absorberen en lanolinezalf voor gevoelige tepels. Maar vermijd lanoline als je allergisch bent voor wol.

<- 38 weken zwanger    -> 40 weken zwanger

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...