30 weken zwanger en nog 70 dagen te gaan – Je baby is nu iets langer dan 39 cm en weegt bijna 3 pond. Hij wordt omgeven door ruim driekwart liter vruchtwater, maar die hoeveelheid neemt af als hij groter wordt en je baarmoeder opvult. Je baby kan nu onderscheid maken tussen licht en donker en kan zelfs een heen en weer bewegende lichtbron volgen.

30 weken zwangerAls hij eenmaal is geboren, houdt hij zijn ogen een groot deel van de dag gesloten. Als hij ze opent, reageert hij op veranderingen van licht maar zal hij niet in staat zijn om iets te zien dat zich meer dan 10 centimeter van zijn gezicht bevindt. Omdat je hem toch zo dicht mogelijk tegen je aan wilt houden, ben je op de perfecte plaats voor hem om jou eens goed te kunnen bekijken.

Je lichaam na 30 weken zwanger

Je voelt je misschien een beetje moe deze dagen, vooral als je slaapproblemen hebt. Je kunt je ook onhandig voelen, wat volkomen begrijpelijk is. Niet alleen ben je zwaarder, maar het extra gewicht voor je is van invloed op je evenwicht, en je gewrichten zijn losser dankzij zwangerschapshormonen.

Weet je nog, die stemmingswisselingen die je eerder tijdens je zwangerschap had? Door de combinatie van oncomfortabele symptomen en je veranderende hormonen, kunnen die ups en downs die je in de eerste paar maanden had, terugkomen. Je een beetje zorgen maken over zaken als de bevalling en of je een goede ouder zult zijn is normaal, maar als je de neerslachtigheid niet van je af kunt zetten of je in toenemende mate bezorgd of prikkelbaar voelt, praat dan met je arts of verloskundige. Het kan zijn dat je tot de 10 procent van de zwangere vrouwen behoort die vechten tegen een milde tot matige depressie tijdens de zwangerschap.

Onderzoek toont aan dat zwangere vrouwen 15 procent vaker last hebben van vergeetachtigheid dan niet-zwangere vrouwen. Het geheugen komt na de bevalling weer terug.

Tips tegen de ongemakken 30 weken zwanger: Omgaan met onhandigheid

Je bent niet meer zo behendig als je eerst was, dus je moet voorzichtiger zijn om uitglijden en vallen te voorkomen.

  • Loop langzaam op de trap en op gladde trottoirs en hou waar mogelijk de leuning vast.
  • Doe rustig aan en hou je ergens aan vast als je in en uit de douche of het bad stapt.
  • Draag schoenen met een lage hak en rubberen zolen. Sportschoenen zonder veters (zodat je niet voorover hoeft te buigen om ze vast te maken) zijn nu een goede keuze.
  • Het is nu niet het juiste moment om te rennen om de bus of trein te halen. Geef jezelf een paar extra minuten om er te komen of wacht op de volgende.
  • En vergeet het maar dat je op een ladder klimt of op een stoel gaat staan om een lamp te vervangen. Denk eraan: dit is het moment om gebruik te maken van de helpende handen om je heen. Probeer niet alles alleen te doen.

VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING

Schijf je in en ontvang wekelijks een e-mail over de groei en ontwikkeling van jezelf en je baby.

Gegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Babyplaza.be is onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Uitgelegd na 30 weken zwanger: Waarom moet ik mijn bekkenbodemspieren trainen?

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren – het aanspannen en vasthouden van de spieren rond je vagina en anus alsof je een urinestroom probeert te onderbreken, kan helpen om incontinentie na de bevalling te voorkomen. Door de bekkenbodemspier, die de blaas ondersteunt, te versterken, kunnen deze oefeningen helpen tegenwicht te bieden aan het oprekken door de druk van een vergrote baarmoeder tijdens de zwangerschap. Met slechts dertig van dergelijke oefeningen per dag kan incontinentie worden voorkomen. Vraag gedetailleerde instructies over hoe je ze moet doen.

‘Zwanger zijn is een erg enge maar leuke ervaring. Ik zie uit naar het einde ervan, zodat ik mijn lieve, kleine jongetje kan zien. Nog maar tien weken te gaan!’- Krista

Activiteit in 30 weken zwanger: Zet babyspullen in elkaar

Dit is de perfecte klus voor je partner of een vriend die wil helpen. Ledikantjes, wiegjes en kinderwagens kunnen erg lastig zijn om in elkaar te zetten, dus begin er nu vast mee. Het is ook een goed moment om dingen die je bij de voeding nodig hebt te steriliseren (onderdelen van de borstkolf of flessen en spenen). Voor sommige soorten speelgoed zijn batterijen nodig, dus zorg dat je er voldoende bij de hand hebt. Tip: Overweeg oplaadbare batterijen en een oplader te kopen.

<- 29 weken zwanger     -> 31 weken zwanger

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...