4 weken zwanger – nog slechts 252 dagen te gaan – De meest kritische en kwetsbare periode in de ontwikkeling van je baby gaat deze week in en loopt door in de zes weken daarna. In deze periode gaan alle organen van je baby zich ontwikkelen en beginnen ze te functioneren. Terwijl je baby zich in dit zogeheten ‘embryonale stadium’ bevindt, is hij met name gevoelig voor alles dat zijn ontwikkeling kan verstoren. 

4 weken zwangerOp dit moment is je baby in wording een embryo bestaande uit twee lagen, de epiblast en de hypoblast, waaruit alle organen en lichaamsdelen zich zullen ontwikkelen. In deze fase bestaat ook de primitieve placenta uit twee lagen. De cellen hiervan boren zich in het baarmoederslijmvlies, waardoor ze plaatsen creëren waar je bloed heen kan stromen; hierdoor kan de placenta je groeiende baby van voedingsstoffen en zuurstof voorzien wanneer deze aan het eind van deze week begint te functioneren.

Inmiddels is ook de vruchtwaterzak met het vruchtwater aanwezig. De vruchtwaterzak wordt de woonplaats van je baby en het vruchtwater beschermt hem tijdens de groei. Daarnaast is er ook nog de dooierzak die de rode bloedcellen van je baby produceert en hem van voedingsstoffen voorziet totdat de placenta klaar is om deze taak over te nemen.

Na de conceptie begint je embryo het proteïne EPF (early pregnancy factor) af te scheiden om te voorkomen dat je lichaam het als een indringer ziet en het gaat afstoten.

Je lichaam na 4 weken zwanger

Deze week kun je thuis met een zwangerschapstest met zekerheid zeggen of je zwanger bent. Als de uitslag positief is, gefeliciteerd! Ga het vieren (maar niet met drank!) en maak vervolgens een afspraak met een verloskundige voor je eerste zwangerschapscontrole. Wees niet teleurgesteld als je pas over een maand terecht kunt. Veel verloskundigen willen je pas zien als je ten minste 8 weken zwanger bent.

Maar spaar niet al je vragen op tot dat moment. Als je (al dan niet op doktersvoorschrift) medicijnen gebruikt, informeer dan of het veilig is om ze te blijven gebruiken. En, voor zover je daar al niet mee gestart was, neem een zwangerschapsvitaminepreparaat. Wat nieuwe symptomen betreft, veel net zwangere vrouwen klagen over gasvorming. Zwangerschap vertraagt de spijsvertering, waardoor de bacteriën in je maag en darmen meer tijd hebben om voedsel af te breken, wat leidt tot verhoogde fermentatie en gasvorming.

‘Ik begon me misselijk te voelen en deed een zwangerschapstest, hoewel ik pas de volgende dag ongesteld zou moeten worden. De test was positief! – Julia

Tips tegen de ongemakken na 4 weken zwanger: 5 manieren voor verlichting bij gasvorming

 1. Spoor de boosdoeners in je voeding op en neem daar minder van. Belangrijkste gasvormers: bonen, kool, bloemkool, spruitjes, broccoli, asperges, uien, peren, artisjokken en koolzuurhoudende dranken.
 2. Neem geen grote maaltijden. Neem in plaats daarvan verdeeld over de dag verschillende kleine maaltijden.
 3. Praat niet tijdens het eten. Neem de tijd om zorgvuldig te kauwen.
 4. Drink niet te veel tijdens het eten (dit kun je tussen de maaltijden door inhalen).
 5. Drink uit een glas en niet uit een fles, of gebruik een rietje, en slok je dranken niet meteen naar binnen.

VOLG JE BABY'S ONTWIKKELING

Schijf je in en ontvang wekelijks een e-mail over de groei en ontwikkeling van jezelf en je baby.

Gegevens worden veilig bewaard & uitschrijven kan op elk moment.
Babyplaza.be is onderdeel van Internet Publishers. Bekijk hier ons privacy beleid.

Uitgelegd na 4 weken zwanger:  Waarom treedt er innestelingsbloeding op?

Bij het nestelen van de jonge placenta van je baby in het baarmoederslijmvlies kunnen enkele bloedvaten springen, wat licht bloedverlies veroorzaakt. Dit type bloeding, innestelingsbloeding genoemd, is niets om je zorgen over te maken. Veel vrouwen merken het niet eens. Als je wel een dergelijke bloeding krijgt, zal dat waarschijnlijk zijn rond de tijd dat je gewoonlijk ongesteld zou worden. Als je een zware bloeding krijgt, of een bloeding vergezeld van krampen, ga dan naar de huisarts.

Gezond blijven in 4 weken zwanger: Het perfecte zwangerschapsbadpak

Zwemmen is een van de beste en veiligste sporten om je zwangere lijf in conditie te houden, maar je normale badpak zal niet lang goed blijven passen. Hoe kom je aan een zwangerschapsbadpak?
Enkele tips voor een goede pasvorm:

 • Korte stijlvolle broekspijpen kleden mooi af bij brede heupen, terwijl een hoog opgesneden badpak korte benen langer maakt.
 • Een grappige top in tankinistijl is een mooi los voorstuk waarin je buik niet opvalt. Zoek naar flatterende A-lijnvormen met splitten aan de zijkant.
 • Een voorgevormde beha met zachte cups geeft steun aan grotere borsten (let er wel op dat hij niet te strak zit). Ook sportbeha’s en haltertopjes zijn heel geschikt.
 • Een donkergekleurd topje met een lichtgekleurd broekje leidt de aandacht af van je steeds groter wordende borsten.
 • Schouderbanden moeten gevoerd zijn om te voorkomen dat ze in je schouders snijden.
 • Beweeg heen en weer in het pashokje — ga zitten, buig, draai, en doe je armen omhoog — om er zeker van te zijn dat het badpak prettig zit.
 • Durf je bloot te geven: Kies voor een bikini om je steeds boller wordende buik te laten zien!
 • Of je nu zwanger bent, het probeert te worden of al kinderen hebt, regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen om in topconditie te blijven. Maar hoevelen van ons brengen dit in de praktijk?

Wees voorbereid op misselijkheid in 4 weken zwangerschap

Zwangerschapsmisselijkheid kan vanuit het niets ontstaan, dus leg een voorraad aan van middelen die je maag tot rust brengen, zoals crackers, toast met gemberjam (met echte gember), citroenzuurtjes en kauwtabletten tegen maagzuur. Neem nadat je hebt overgegeven een paar pepermuntjes of een kauwgum. Zorg dat je een voorraadje hiervan in je handtas, bureau, auto en naast je bed hebt, zodat je ze meteen bij de hand hebt als je ze nodig hebt.

<- 3 weken zwanger     -> 4 weken zwanger

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...