Pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging, soms ook toxicose genoemd, komt voornamelijk voor na de 24ste week en tot 72 uur na de bevalling. De oorzaken zijn nog maar vaag bekend en behandeling blijft moeilijk

De zwangerschap vraagt een hele aanpassing van je lichaam: het bloedvolume neemt met bijna de helft toe, terwijl je bloeddruk toch enigszins daalt. Bij zwangerschapsvergiftiging neemt het bloedvolume onvoldoende toe en trekken de bloedvaten samen waardoor de bloeddruk stijgt. Deze slechte aanpassing van de bloedsomloop heeft een slechtere doorbloeding van onder andere de hersenen, de nieren, de lever en de moederkoek tot gevolg.

Oorzaken en risico factoren zwangerschapsvergiftiging

De exacte oorzaak van pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging is nog niet bekend. We stellen wel een aantal factoren vast die het risico op zwangerschapsvergiftiging in de hand werken:

 • Wanneer het om de eerste zwangerschap van de vrouw gaat
 • Vrouwen boven de 35 jaar maken meer kans
 • Komt vaker voor bij meerling zwangerschap
 • Wanneer de vrouw rookt
 • Bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte, te hoge bloeddruk en stollingsafwijkingen verhogen ook het risico
 • Erfelijke factoren spelen een rol: indien je moeders en/of zussen zwangerschapsvergiftiging hebben gehad dan loop je zelf ook een hoger risico

Symptomen en vaststelling zwangerschapsvergiftiging

De symptomen die je zelf kan vaststellen zijn vaak weinig verontrustend tijdens een zwangerschap: hoofdpijn en misselijkheid worden eerder als ‘normaal’ beschouwd. Toch kan je als aanstaande moeder best je arts contacteren wanneer deze symptomen tijdens de zwangerschap verergeren of terugkomen na week 20.

Er bestaat geen eenduidige test om pre-eclampsie vast te stellen. Dokters baseren zich op symptomen zoals hoge bloeddruk en aanwezigheid van eiwitten in de urine. Deze kunnen ook het gevolg zijn van andere aandoeningen.

zwangerschapsvergiftigingEnkele symptomen van zwangerschapsvergiftiging die je zelf kan vaststellen zijn:

 • vochtophoping met als gevolg bv. opgezwollen handen, enkels of gezicht
 • pijn rechts onder de ribben
 • tintelende vingers
 • gezichtsstoornissen, bv. lichtflitsen of sterretjes zien
 • pijnlijk, gespannen gevoel bovenin de buik
 • terug optreden van misselijkheid en braakneigingen tijdens de tweede helft van de zwangerschap
 • schuimende urine, als een gevolg van teveel eiwit in je urine

Deze symptomen zijn natuurlijk niet specifiek voor zwangerschapsvergiftiging, je hoeft dus niet onmiddellijk te panikeren. Wanneer je van meerdere symptomen langere tijd last hebt is het wel aan te raden je huisarts of gynaecoloog te contacteren.

De diagnose zwangerschapsvergiftiging wordt maar pas gesteld wanneer bovenop deze symptomen ook een te hoge bloeddruk en teveel eiwit in je urine wordt vastgesteld. Ook een groeiachterstand van de baby kan op pre-eclampsie wijzen.

Vandaar dus dat een gynaecoloog telkens je bloeddruk nakijkt tijdens de zwangerschap, zo kan hij een stijging na week 20 gemakkelijker vast stellen en kan de diagnose met meer zekerheid gesteld worden.

Risico’s en behandeling zwangerschapsvergiftiging

Als gevolg van de slechte aanpassing van de bloedsomloop aan de zwangerschap is de doorbloeding van je eigen vitale organen en van de moederkoek onvoldoende. De verminderde bloedvoorziening van de placenta kan de groei van het ongeboren kind vertragen door gebrek aan voedingsstoffen. In het ergste geval kan vroeggeboorte of zelfs overlijden van de foetus optreden door tekort aan zuurstof. Ook voor de moeder is een strikte opvolging belangrijk bij zwangerschapsvergiftiging, want slechte doorbloeding kan bv. onvoldoende werking van lever en nieren tot gevolg hebben.

Er is momenteel geen behandeling omdat de exacte oorzaken nog niet achterhaald zijn. Wel worden de symptomen behandeld: bloeddruk verlagende middelen en het voorschrijven van extra rust. Meestal werkt dit, maar indien de situatie te riskant wordt voor de baby wordt de bevalling ook wel vroeger ingeleid (vanaf week 29).

Er is een risico dat zwangerschapsvergiftiging een ernstigere vorm aanneemt in de vorm van het HELLP syndroom.

HELPP staat voor:

 • Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen)
 • Elevated Liver enzymes (verhoogde aanmaak van lever enzymes)
 • Low Platelets (laag aantal bloedplaatjes).

De symptomen van het HELLP syndroom zijn hetzelfde maar dan wel ernstiger:

 • Hoge bloeddruk
 • Vocht ophoping
 • Eiwitverlies
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Het gevoel dat je riem te strak rond je buik gespannen zit
 • Pijn tussen je schouderbladen of boven je buik

En ook de risico’s zijn groter. Net als bij de minder erge vormen van zwangerschapsvergiftiging kan het HELPP syndroom door behandeling van de symptomen onder controle gebracht worden.

Een andere meer ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging (of pre-eclampsie) is eclampsie. De symptomen zijn wederom dezelfde maar bij eclampsie heb je daarbovenop ook last van stuipen. Deze stuipen lijken op een epileptische aanval en zijn erg riskant voor moeder en kind. Je wordt dan ook onmiddellijk in het ziekenhuis opgenomen.

Don’t panic

Wanneer zwangerschapsvergiftiging wordt vastgesteld moet je je niet teveel zorgen maken. Een goede opvolging door je arts is zeer belangrijk, maar op 200 vrouwen die aan een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging lijdt, ontwikkeld slechts 1 eclampsie. Wanneer je arts vastgesteld dat je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van eclampsie dan kan dit meestal worden voorkomen met de juiste behandeling (bloeddrukverlagers, voldoende rust, enz.).

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...