Pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging, soms ook toxicose genoemd, komt voornamelijk voor na de 24ste week en tot 72 uur na de bevalling. De oorzaken zijn nog maar vaag bekend en behandeling blijft moeilijk.

De zwangerschap vraagt een hele aanpassing van je lichaam: het bloedvolume neemt met bijna de helft toe, terwijl je bloeddruk toch enigszins daalt. Bij zwangerschapsvergiftiging neemt het bloedvolume niet voldoende toe en trekken de bloedvaten samen waardoor de bloeddruk stijgt. Deze slechte aanpassing van de bloedsomloop heeft een slechtere doorbloeding van onder andere de hersenen, de nieren, de lever en de moederkoek tot gevolg.

Oorzaken en risico factoren zwangerschapsvergiftiging

De exacte oorzaak van pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging is nog onbekend, er zijn wel een aantal factoren die het risico op zwangerschapsvergiftiging vergroten:

 • komt vaker voor bij de eerste zwangerschap
 • komt vaker voor bij vrouwen boven de 35 jaar
 • komt vaker voor bij meerling zwangerschap
 • komt vaker voor bij rokers
 • bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte, te hoge bloeddruk en stollingsafwijkingen verhogen ook het risico
 • erfelijke factoren spelen een rol: indien je moeders en/of zussen zwangerschapsvergiftiging hebben gehad dan loop je zelf ook een hoger risico

Symptomen en vaststelling zwangerschapsvergiftiging

De symptomen die je zelf kan vaststellen zijn vaak weinig verontrustend tijdens een zwangerschap: hoofdpijn en misselijkheid worden eerder als ‘normaal’ beschouwd. Toch kan je als aanstaande moeder best je arts contacteren wanneer deze symptomen tijdens de zwangerschap verergeren of terugkomen na week 20.
Er bestaat geen eenduidige test om pre-eclampsie vast te stellen, dokters moeten zich nog steeds baseren op symptomen zoals hoge bloeddruk en aanwezigheid van eiwitten in de urine die ook het gevolg kunnen zijn van andere aandoeningen.

zwangerschapsvergiftigingEnkele symptomen van zwangerschapsvergiftiging die je zelf kan vaststellen zijn:

 • vochtophoping met als gevolg bv. opgezwollen handen, enkels of gezicht
 • pijn rechts onder de ribben
 • tintelingen in de vingers
 • gezichtsstoornissen, bv. lichtflitsen of sterretjes zien
 • pijnlijk, gespannen gevoel bovenin de buik
 • terug optreden van misselijkheid en braaknijgingen tijdens de tweede helft van de zwangerschap
 • schuimende urine, als een gevolg van teveel eiwit in je urine

Deze symptomen zijn natuurlijk niet specifiek voor zwangerschapsvergiftiging, je hoeft dus niet onmiddelijk te panikeren. Wanneer je van meerdere symptomen langere tijd last hebt is het wel aan te raden je huisarts of gynaecoloog te contacteren.
De diagnose zwangerschapsvergiftiging wordt maar pas gesteld wanneer bovenop deze symptomen ook een te hoge bloeddruk en teveel eiwit in je urine wordt vastgesteld. Ook een groei achterstand van de baby kan op pre-eclampsie wijzen.

Vandaar dus dat een gynaecoloog telkens je bloeddruk nakijkt tijdens de zwangerschap, zo kan hij een stijging na week 20 gemakkelijker vast stellen en kan de diagnose met meer zekerheid gesteld worden.

Risico’s en behandeling zwangerschapsvergiftiging

Als gevolg van de slechte aanpassing van de bloedsomloop aan de zwangerschap is de doorbloeding van je eigen vitale organen en van de moederkoek onvoldoende. De verminderde bloedvoorziening van de placenta kan de groei van het ongeboren kind vertragen door gebrek aan voedingsstoffen, in het ergste geval kan vroeggeboorte of zelfs overlijden van de foetus optreden door tekort aan zuurstof. Ook voor de moeder is een strikte opvolging belangrijk bij zwangerschapsvergiftiging, want slechte doorbloeding kan bv. onvoldoende werking van lever en nieren tot gevolg hebben.

Er is momenteel geen behandeling omdat de exacte oorzaken nog niet achterhaald zijn. Wel worden de symptomen behandeld: bloeddruk verlagende middelen en het voorschrijven van extra rust. Meestal werkt dit, maar indien de situatie te riskant wordt voor de baby wordt de bevalling ook wel vroeger ingeleid (vanaf week 29).

Er is een risico dat zwangerschapsvergiftiging een ernstigere vorm aanneemt in de vorm van het HELLP syndroom. HELPP staat voor Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen) Elevated Liver enzymes (verhoogde aanmaak van lever enzymes) Low Platelets (laag aantal bloedplaatjes). De symptomen van het HELLP syndroom zijn hetzelfde maar dan wel ernstiger: hoge bloeddruk, vocht ophoping, eiwitverlies. En ook de risico’s zijn groter. Net als bij de minder erge vormen van zwangerschapsvergiftiging kan het HELPP syndroom door behandeling van de symptomen onder controle gebracht worden.

Een andere meer ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging (of pre-eclampsie) is eclampsie. De symptomen zijn wederom dezelfde maar bij eclampsie heb je daarbovenop ook last van stuipen. Deze stuipen lijken op een epileptische aanval en zijn erg riskant voor moeder en kind. Je wordt dan ook onmiddelijk in het ziekenhuis opgenomen.

Wanneer zwangerschapsvergiftiging wordt vastgesteld moet je je niet teveel zorgen maken. Een goed opvolging door je arts is zeer belangrijk, maar op 200 vrouwen die aan een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging lijdt, ontwikkeld slechts 1 eclampsie. Wanneer je arst vaststeld dat je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van eclampsie dan kan dit meestal worden voorkomen met de juiste behandeling (bloeddrukverlagers, voldoende rust, enz.).

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...