Melasma of zwangerschapsmasker is een pigmentatiestoornis van het gelaat die ontstaat door een combinatie van hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en blootstelling aan zonlicht. Er ontstaan op de huid donkerbruine vlekken met een meestal grillige vorm, dit vooral op het voorhoofd, de wangen, rond de ogen en op de bovenlip.

Zwangerschapsmasker is een goedaardige zwangerschapskwaal, maar doordat de vlekken in het gezicht vaak erg onestetisch zijn stelt dit voor veel vrouwen toch een probleem. Zwangerschapsmasker wordt ingedeeld volgens de diepte van het overmatige pigment:

  • Bij het oppervlakkige type zit het pigment vooral in de opperhuid, er is veel kans dat de pigmentvlekken na de bevalling gewoon wegtrekken.
  • Bij het diepe type zit het pigment voornamelijk in de lederhuid.
  • Meestal zit het pigment zowel in de opper- en de lederhuid. Het gemengde type komt dus het meest voor.

ZwangerschapsmaskerOorzaken van zwangerschapsmasker

Bij blootstelling aan zonlicht wordt melanine-pigment geproduceerd. Deze pigment productie wordt vermoedelijk extra gestimuleerd door vrouwelijke hormonen en onder invloed van stress. Hierdoor kan onder andere tijdens de zwangerschap de productie van melanine-pigment verstoord raken waardoor pigmentvlekken ontstaan.

Bepaalde factoren verhogen het risico op melasma, zoals onder ander kunstmatige UV straling (zonnebank), het gebruik van bepaalde cosmetica, sommige medicijnen en erfelijke factoren.

Behandeling van zwangerschapsmasker

Omdat de exacte oorzaken van melasma nog onvoldoende bekend zijn, bestaat er nog geen oorzakelijke behandeling. Er bestaan wel heel wat symptomatische behandelingen, die gericht zijn op het verminderen, het verdwijnen van de pigmentvlekken en het voorkomen dat de vlekken terugkomen.

Voorkomen zwangerschapsmasker

Als je een bleke huid hebt, of je hebt reeds zwangerschapsmasker (gehad), blijf dan niet te lang in de zon zitten. Gebruik ook zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 25). En ga zeker niet naar de zonnebank, kunstmatige UV straling heeft vaak nog een sterker effect dan zonlicht.

Doen verdwijnen van de pigmentvlekken…

Er bestaan huidblekende crèmes, die meestal 2 tot 5 procent hydrochinon bevatten. Hydrochinon remt de aanmaak van pigment, het effect hiervan toont zich meestal na een behandeling van 4 tot 8 weken. Een bijwerking is wel dat er in de huid puntvormige witte vlekjes kunnen ontstaan.
Opgelet! Haal huidblekende crèmes niet bij de drogist maar steeds bij een apotheker. Soms worden crèmes met te hoge concentraties hydrochinon verkocht, deze kunnen irritaties en zelfs gitzwarte vlekjes in de huid veroorzaken.

Om de pigmentvlekken te verwijderen kan je ook een oppervlakkige, chemische peeling laten doen. Hierbij wordt een stof aangebracht op de huid die de celdeling doet versnellen, de huidcellen gaan zich hierdoor sneller vernieuwen. De behandelde huid gaat afschilferen waardoor overmatig pigment kan worden afgevoerd.

Een andere mogelijkheid is lasertherapie, hierbij tracht men met behulp van laserstraken het overmatig pigment in de huid te verwijderen zonder daarmee de overige huidstructuren te beschadigen. Helaas is lasertherapie slechts in een klein aantal gevallen voldoende efficient. Meestal geeft lasertherapie geen goed resultaat, en komen de verwijderde pigmentvlekken snel weer terug. Zeker bij donkere huidtypes is lasertherapie af te raden omdat het dan zelfs een averechts effect kan hebben (verdonkering).

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...