Zwangerschapskwaaltjes en ongemakken
Zwangerschapskwaaltjes

Een overzicht van zwangerschapskwaaltjes. Meestal onschuldig maar vaak reden van onnodige bezorgdheid tijdens een eerste zwangerschap. Hier leggen we kort uit wat de symptomen en de oorzaken van zwangerschapskwaaltjes zijn. Je vindt hier ook, vaak eenvoudige, tegenmiddeltjes en eventuele risico’s voor de soms vervelende kwaaltjes.

Overzicht zwangerschapskwaaltjes

Aambeien

Wat voel je? Weefsels met bloedvaten in de anus en/of het rectum zwellen waardoor ze ontstoken raken of gaan bloeden. Zwangerschap is hierbij een extra risicofactor, vooral vanaf het tweede trimester.
Hoe komt het? Je baby duwt omlaag op je rectum en bemoeilijkt zo de bloeddoorstroming. Op sommige plaatsen raakt bloed opgestapeld waardoor bloedvaten moeten uitzetten.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Voldoende vezels eten voorkomt bloedingen en ontstekingen. Voorkom het heffen van zware lasten. Meestal is geen behandeling van aambeien nodig tenzij de klachten ernstig of langdurig zijn.
Zijn er risico’s? Geen risico’s voor de baby, indien je hier langdurig last van hebt raadpleeg dan toch je huisarts.

Bandenpijn

Wat voel je? Stekende pijn onderin je buik.
Hoe komt het? Oprekking van de banden waarmee je baarmoeder vastzit.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Voldoende rusten, niet teveel rondlopen.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

Blaasontsteking en druk op de blaas

Wat voel je? Je moet vaker plassen, vooral tijdens de eerste 3-4 maanden. Als je bij het plassen ook een branderig gevoel hebt dan laat je best eens checken dat je geen blaasontsteking hebt.
Hoe komt het? Druk van de baarmoeder op de blaas, vooral tijdens de eerste 3-4 maanden omdat je baarmoeder dan nog laag ligt.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Voldoende drinken en vermijd te strakke kleding. Op het einde van de zwangerschap, wanneer je baby echt op de blaas drukt, tijdens het plassen een paar keer van houding veranderen zodat de blaas volledig leeggemaakt kan worden. Ingeval van blaasontsteking schrijft je huisarts een behandeling voor.
Zijn er risico’s? Een blaasontsteking laat je natuurlijk behandelen, dat je vaker moet plassen houdt natuurlijk geen risico’s in.

Bloedend tandvlees

Wat voel je? Gevoelig tandvlees dat sneller gaat bloeden.
Hoe komt het? Zwangerschapshormonen maken dat het tandvlees zachter en beter doorbloed is.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Poets met een zachte borstel, masseer tandvlees met je vingers voordat je gaat poetsen.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

ZwangerschapskwaaltjesBrandend maagzuur

Wat voel je? Brandend gevoel achter je borstbeen, maagzuur. Vooral wanneer je neerligt of iets zwaar opheft.
Hoe komt het? Vroeg in de zwangerschap doordat verhoogde progesteron spiegel de maagspieren doet verslappen. Later in de zwangerschap wanneer je baby tegen de maag omhoogduwt.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Meer regelmatig kleinere maaltijden nemen zodat je maag niet te vol zit. Slaap met een extra kussen zodat je meer omhoog ligt, een glas melk voor het slapen gaan helpt ook maagzuur neutraliseren. Vraag je huisarts om een middel tegen brandend maagzuur dat je veilig kan gebruiken tijdens de zwangerschap.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

Carpale Tunnelsyndroom

Wat voel je? Tintelingen en/of verminderd gevoel vooral in duim en wijsvinger, soms over de volledige hand en onderarm. Je kan ook last hebben van onhandigheid en krachtverlies. Dit kan voorkomen vanaf zeer kort na de bevruchting.
Hoe komt het? Door vochtophoping komt er druk te staan op een zenuw die door je pols loopt.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Indien je teveel last hebt kan spalken of accupunctuur helpen. Tracht met je arm op een kussen te slapen. Doe oefeningen zoals je hand boven je hoofd houden en terwijl je vingers bewegen.
Zijn er risico’s? Geen risico’s

Duizeligheid

Wat voel je? Je bent duizelig wanneer je te snel opstaat of wanneer je te lang rechtstaat.
Hoe komt het? Te weinig bloedtoevoer naar de hersenen. De baarmoeder vraagt extra bloedtoevoer nu je zwanger bent.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Tracht niet plots op te staan, sta zeker bij warm weer niet te lang recht. Wanneer je duizelig bent ga dan zitten en buig je hoofd voorover naar je knieen toe of ga liggen met je voeten omhoog.
Zijn er risico’s? Geen risico’s, voorkom gewoon dat je valt door op tijd te gaan zitten.

Hoge bloeddruk

Staat ook bekend als pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging.
Wat voel je? Hoofdpijn, braken, vochtophoping in handen, voeten en enkels. Sommige vrouwen ondervinden geen last van verhoogde bloeddruk, daarom is tijdens de zwangerschap regelmatige controle van de bloeddruk door gynaecoloog of huisarts belangrijk.
Hoe komt het? Nog niet duidelijk waarom sommige vrouwen last krijgen van verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. Komt vaker voor bij een eerste zwangerschap, wanneer je ouder bent dan 35 en bij meerlingenzwangerschap. Ook erfelijke factoren zouden een rol spelen.

Wat kan je aan dezepre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging doen? Strikte opvolging door gynaecoloog of huisarts, eventueel bloeddrukverlagende middelen of extra rust. Indien de risico’s te groot worden hospitalisatie en in het slechtste geval keizersnede of vroegtijdig opwekken van de geboorte.
Zijn er risico’s? Vitale organen en je baby kunnen te weinig zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Risico op ontwikkeling van eclampsie, een meer ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging.

Bij vaststelling van te hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging moet je niet panikeren, slechts zelden ontwikkelt zich eclampsie (de ernstige vorm). Een goede opvolging is gewoon heel belangrijk.

Hoofdpijn

Wat voel je? Hoofdpijn
Hoe komt het? Hormonale veranderingen, stress, soms ook door te hoge bloeddruk.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Voldoende water drinken. Tracht je te ontspannen door voldoende te rusten, een lekker warm bad te nemen, maar toch ook voldoende bewegen.
Zijn er risico’s? Nee, tenzij dit te wijten is aan te hoge bloeddruk. Laat je bloeddruk daarom regelmatig controleren bij de huisarts of gynaecoloog.

(Been)krampen

Wat voel je? Kramp in je dijbeen, onderbeen of voet. Je wordt soms ’s nachts wakker met een spierkramp.
Hoe komt het? Kan eventueel veroorzaakt worden door een tekort aan calcium in je bloed. Indien je er vaak last van hebt dan vraag je best raad aan je huisarts.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Je kan het niet echt voorkomen (tenzij je een tekort aan calcium hebt, check bij je dokter). Wanneer je een kramp hebt masseer dan de plaats waar je die hebt. Trek je voet op en duw met je hiel van je weg.
Zijn er risico’s? Geen risico’s

(Ochtend) misselijkheid

Wat voel je? Misselijkheid, soms braken. In tegenstelling tot wat de naam ‘ochtendmisselijkheid‘ doet vermoeden kan je hier op alle momenten van de dag last van hebben. Je hebt er vooral last van wanneer je een tijdje niet gegeten hebt en de klachten verminderen meestal na 12 weken.
Hoe komt het? De hoofdoorzaak is lage bloedsuikerspiegel maar zwangerschapshormonen hebben ook een directe invloed op je maag.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Meer regelmatig kleinere maaltijden nemen. Verkies voeding rijk aan trage suikers zoals volkoren brood, rijst, ontbijtgranen, enz. maar vermijd gefrituurde gerechten en koffie die de maag extra belasten. Voldoende drinken is ook belangrijk. Wanneer je vooral ’s morgens last hebt kan je aan je bed een glas water met een beschuit zetten, consumeer deze 15 minuten voor het opstaan.
Zijn er risico’s? Er zijn geen risico’s tenzij het braken te ernstig wordt. Wanneer je tijdens 3 opeenvolgende dagen 3 keer of meer moet overgeven kan je best je huisarts contacteren, je loopt dan risico op uitdroging en tekort aan mineralen.

Neusbloedingen en verstopte neus

Wat voel je? Vaker neusbloedingen en/of verstopte neus.
Hoe komt het? Slijmhuid zwelt op en er is een betere doorbloeding door hormonale veranderingen.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Snuit je neus voorzichtig.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

Pijnlijke borsten

Wat voel je? Je borsten voelen zwaar en oncomfortabel met tintelingen in je tepels. Dit is vaak een van de eerste tekenen dat je zwanger bent.
Hoe komt het? Je lichaam maakt zich klaar voor het geven van borstvoeding. De melkleiders groeien en verbreden.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Draag een goed ondersteunde BH, ook ’s nachts als dit kan helpen. Wrijf je borsten eventueel in met baby olie.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

Rugpijn

Wat voel je? Meestal ervaren als een ongemakkelijk gevoel in de onderrug, met vaak pijn die doortrekt tot in de benen. Vooral een klacht van het derde trimester.
Hoe komt het? Progesteron verzacht de ligamenten in je bekken, dit is als voorbereiding op de geboorte. Hierdoor wordt extra druk gezet op de heupgewrichten en de rug. Je neemt natuurlijk ook wat extra gewicht mee.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Massages en oefeningen kunnen prima helpen, ga eventueel op consultatie bij een kinesist.
Zijn er risico’s? Geen risico’s

Schimmelinfectie

Wat voel je? Veel witverlies, droog gevoel en jeuk rond de vagina. Soms ook pijn bij het plassen.
Hoe komt het? Veroorzaakt door infectie van Candida albicans, een gist dat steeds in de darmen aanwezig is. Deze infectie komt vaker voor tijdens de zwangerschap omdat er een sterkere doorbloeding is van de vagina waardoor meer suikers beschikbaar zijn om een infectie te ‘voeden’.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Vermijd te nauwe kleding, deze werken infecties alleen maar in de hand. Je huisarts zal een behandeling, meestal medicatie, voorschrijven.
Zijn er risico’s? Geen risico’s indien het behandeld wordt.

Slapeloosheid

Wat voel je? Slapeloosheid kan op elk moment tijdens de zwangerschap optreden.
Hoe komt het? Je baby leeft en groeit 24 uur per dag, hij volgt jouw bioritme nog niet. Soms zit de buik gewoon in de weg of, in het begin van de zwangerschap, heb je schrik van op je buik te gaan liggen. Ook druk op de blaas maakt dat je vaker naar het toilet moet.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Neem zeker geen slaapmiddel zonder doktersadvies, deze hebben meestal een negatieve invloed op het ongeboren kind. Het klassiek advies voor iemand met slaapproblemen: ga slapen wanneer je moe bent, drink een glas warme melk of neem een warm bad. Wanneer je last hebt van de buik, zelfs vroeg in de zwangerschap, koop dan een zwangerschapskussen (ook wel borstvoedingskussen) want dit kan zeer comfortabel zijn.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

Spataders

Wat voel je? Gezwollen aders net onder de huid, vooral in de benen.
Hoe komt het? Je baby bemoeilijkt de bloeddoorstroming.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Niet te lang rechtstaan, met je voeten omhoog liggen/zitten. Draag eventueel steunkousen.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

Stemmingswisselingen

Wat voel je? Onverwachte wisselingen in humeur die niet eigen zijn aan je karakter, plotse aanvallen van angst of huilbuien. Kan voorkomen vanaf conceptie maar is toch eerder iets van het derde trimester.
Hoe komt het? Je zenuwstelsel wordt beinvloed door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, ook de gemengde gevoelens over je leven dat er binnen enkele maanden helemaal anders zal uitzien kan je uit balans brengen.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Gevoelens van twijfels, angst of triestheid zijn normaal tijdens de zwangerschap. Tracht er niet te lang bij stil te staan.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

Stress verhoogt kans op huilbaby

Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van te hoge werkdruk, angst of stress in het algemeen hebben meer kans op een huilbaby. Uit een grootschalig onderzoek in Nederland bleek dat 1 op de 10 vrouwen die tijdens de zwangerschap problemen hebben met stress een huilbaby krijgt. Dat is 3 keer zoveel als gemiddeld. Ook depressie verhoogt de kans op een huilbaby.

Waterophoping

Wat voel je? Opgezwollen voeten, handen, gezicht.
Hoe komt het? Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de nieren meer zouten vasthouden, hierdoor houdt je lichaam ook meer water vast. Anderzijds kan ook hoge bloeddruk vochtophoping in bepaalde weefsels veroorzaken.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Niet te lang rechtstaan, met je voeten omhoog liggen/zitten. Vermijd te zoute voeding.
Zijn er risico’s? Ja indien deze symptomen gelinkt zijn aan zwangerschapsvergiftiging, laat daarom regelmatig je bloeddruk controleren.

Witverlies

Wat voel je? Meer witverlies.
Hoe komt het? Veranderingen aan het vaginaal weefsel als voorbereiding op de bevalling.
Wat kan je aan deze zwangerschapskwaaltjes doen? Niets.
Zijn er risico’s? Geen risico’s.

  1. Dit kan wel kloppen.
    Bij mijn vorige zwangerschap had ik enorme last van stress en angsten, dit door mijn ex die mij lastig bleef vallen.
    MIjn zoon is als huilbaby geboren, en heeft een verstandelijke achterstand van 14 punten( dit zou hier ook mee te maken kunnen hebben).

    Nu ben ik weer zwanger, en geloof mij, ik doe er alles aan om een 2de keer te voorkomen…

    liefs mama vanja

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...
 
Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT