Wat is AFP? Een verhoogde AFP gehalte kan wijzen op neurale buis defecten. Wanneer het kind een neuraal buisdefect heeft dan geeft het door de open wonden meer AFP af aan het vruchtwater.

Wat is AFP?

Alfa-foetoproteïne (AFP), ook wel het foetale albumine genoemd, is een eiwit dat normaal gesproken alleen maar wordt gemaakt door de darmen en de lever van een ongeboren kind. In het bloed van zwangere vrouwen komt ook alfa-foetoproteïne voor, maar dit is afkomstig van de foetus doordat het eiwit door de placenta in het bloed van de moeder terechtkomt. Na de geboorte en in de rest van het leven wordt er nauwelijks alfa-foetoproteïne in het bloed gevonden, behalve dus bij zwangerschappen.

Wat is AFPAlfa-FoetoProteine of kortweg AFP is een stof die de foetus via zijn urine uitscheidt in het vruchtwater. AFP komt zo, via de placenta, ook terecht in het bloed van de moeder. Deze stof is, naast HCG en oestriol, één van de 3 stoffen die gemeten wordt bij de triple test.

De tripeltest is prenataal onderzoek waarmee de kans op afwijkingen vastgesteld wordt. Bij de test wordt bloed van de moeder afgenomen. Op basis van de concentratie van drie stoffen uit het bloedstaal wordt de kans op een kind met het syndroom van Down of een neurale buis defect (open ruggetje) berekend. De test kan worden uitgevoerd vanaf week 14.

De volgende stoffen in het bloed van de moeder worden gemeten:

  • Alfa-foetoproteïne (AFP). Een hogere dan gemiddelde concentratie betekent een verhoogde kans op een neuralebuisdefect, een lagere dan gemiddelde concentratie betekent een verhoogde kans op het syndroom van Down
  • Bèta-humaan choriongonadotrofine (bèta-hCG). Een hogere concentratie betekent een verhoogde kans op het syndroom van Down
  • Oestriol. Een lagere concentratie duidt op een verhoogde kans op het syndroom van Down

Een verhoogde AFP gehalte kan wijzen op neurale buisdefecten. Wanneer het kind een neuraal buisdefect heeft dan geeft het door de open wonden meer AFP af aan het vruchtwater. Maar enkel een echografie kan hier verder uitsluitsel over geven.
Indien het AFP gehalte abnormaal laag is, dan is er een verhoogd risico op Down’s Syndroom. Maar hier kunnen enkel een vruchtwaterpunctie of de vlokkentest uitsluitsel geven.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...