Niet alle zwangerschappen hebben spijtig genoeg een mooi einde, soms loopt het natuurlijk ook wel eens mis. In deze rubriek kan je wat meer informatie terugvinden over de verschillende soorten miskramen, symptomen van een miskraam, de psychologische effecten van een miskraam en het verwerkingsproces na een miskraam.

Laat je vooral geen angst inboezemen door deze rubriek te lezen, vergeet niet dat de meeste zwangerschappen zonder enige vorm van zwangerschapscomplicaties verlopen!
Mocht je toch gevoelig zijn aan deze minder leuke aspecten van de zwangerschap, raden wij je aan deze rubriek gewoon niet te lezen, het heeft echt geen zin je op voorhand al druk te maken in iets waar alleen de natuur in kan beslissen.

Enkele van de meest voorkomende miskramen:

Belangrijke symptomen bij een miskraam:
Enkele van de meest voorkomende symptomen van een miskraam zijn:

  • Bloedverlies
  • Pijn in de buikstreek (beide zijden)
  • Pijn in de schouderstreken
  • Misselijkheid
  • Flauwvallen

Lees ook meer over: Oorzaken en risico’s van een miskraam op babies.be

Vermits de meeste van deze symptomen ook bij een normale zwangerschap kunnen voorkomen is het aangewezen je gynaecoloog te raadplegen. Hij of zij kan dankzij een echografie en/of een laparoscopie de juiste diagnose stellen

miskraamEen buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Indien de eicel zich niet in de baarmoeder nestelt maar in de eileiders, eierstokken of baarmoederhals, dan spreekt men van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Indien er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zal de zwangerschap altijd worden onderbroken om te voorkomen dat je onvruchtbaar wordt. Hoe sneller de buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan worden onderbroken, hoe kleiner de kans dat je er blijvende gevolgen aan overhoudt.

Spontane miskraam
Men spreekt van een spontane miskraam als de vrucht op een spontane en natuurlijke wijze door het lichaam wordt afgestoten. Eén van de belangrijkste oorzaken bij een (spontane) miskraam is een aanlegstoornis bij de chromosomen, waarbij het natuurlijke verloop van de celdeling werd verstoord en de vrucht mogelijkerwijs een chromosoom teveel of te weinig heeft aangemaakt.

De leeftijd v/d zwangere vrouw speelt hierbij een grote rol. Vrouwen die op oudere leeftijd zwanger geraken lopen een groter risico. Het verliezen van een vrucht (miskraam) wordt naarmate de zwangerschap is gevorderd steeds pijnlijker en gaat steeds gepaard met extreem bloedverlies. Bij bloedverlies is het steeds aangewezen onmiddelijk contact met huisarts of gynaecoloog op te nemen!

Een gemiste miskraam (“missed abortion”)
Wanneer de gynaecoloog tijdens de echografie geen hartslag kan waarnemen en je lichaam zich nog niet heeft voorbereid op het afstoten van de vrucht, dan wordt dit als een gemiste miskraam omschreven.
Bij het vaststellen van een “missed abortion” kan je je zwangerschap bewust laten afbreken door het opwekken van een miskraam (zie opwekken v/d miskraam), of je zwangerschap op natuurlijke wijze laten beëindigen en wachten tot je lichaam de vrucht op natuurlijke wijze afstoot.

Een windei
Wanneer er zich geen vrucht in de vruchtzak heeft ontwikkeld dan noemen ze dit een windei. Dit leidt dit altijd tot een miskraam.

Het opwekken van een miskraam
Wanneer een spontane of een “missed abortion” wordt vastgesteld, zal de gynaecoloog waarschijnlijk adviseren om het lichaam de vrucht op een natuurlijke wijze te laten afstoten. Natuurlijk heb je ook de keuze om de miskraam te laten opwekken. In dit geval zal er gebruik gemaakt worden van speciale medicatie (pillen) die ervoor moeten zorgen dat het lichaam de vrucht gaat afstoten. Mocht dit niet lukken zal de gynaecoloog overgaan tot een curettage.

De curettage
Bij een curettage, die steeds onder een plaatselijke of volledige narcose gebeurt, wordt de baarmoeder via de vagina leeggezogen. De curettage zelf duurt maximaal 15 minuten en gebeurt poliklinisch. Dit betekent dat je na de ingreep zelf meteen weer naar huis mag.

Hoe snel herstelt het lichaam van een miskraam
Belangrijk te weten is dat je bij de meeste (spontane & missed abortion) miskramen geen blijvende letsels aan je lichaam overhoudt, waardoor je eventueel onvruchtbaar zou kunnen worden. (Dit kan bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wel anders zijn!). Normaal gesproken kan/mag je na een spontane miskraam meteen weer zwanger worden. Toch zullen de meeste gynaecologen je de raad geven je lichaam even de tijd te geven om tot rust te komen. Je lichaam heeft ten slotte de laatste dagen, weken en maanden heel wat veranderingen doorstaan om zich op de geboorte van uw baby voor te bereiden. In de meeste gevallen wordt er aangeraden 1 à 2 cycli over te slagen.

Psychologische impact van een miskraam
Natuurlijk heeft niet alleen het lichaam heel wat moeten doorstaan, maar heb jij en je partner psychologisch ook nog eens een hele zware klap gekregen. Een miskraam is en blijft altijd een extreem droevige gebeurtenis tijdens tijdens één van de mooiste momenten uit jullie leven.
Nu dat dit is weggevallen wordt de leegte meestal gevuld met een ontroostbaar verdriet, negatieve gedachten, schuldgevoelens en angsten.
Neem daarom rustig de tijd om weer tot jezelf te komen, en vergeet vooral niet dit verdriet samen met je partner te verwerken. Merk je na verloop van tijd dat jullie er zelf toch niet uitgeraken, aarzel dan zeker niet om professionele hulp te zoeken.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...