De bacterie Listeria monocytogenes veroorzaakt listeriose, een infectieziekte die mogelijk tot een miskraam of vroeggeboorte kan leiden. Behalve voor het ongeboren kind is deze bacterie ook gevaarlijk voor pasgeborenen en personen met een verzwakte immuniteit (bv. door AIDS). Listeriose bij gezonde volwassenen die niet zwanger zijn is zeer zeldzaam.

listeriaDe listeria bacterie is zowat overal terug te vinden: in de bodem, het grondwater, op planten, enz… Nochtans gebeurt besmetting met listeria bij de mens meestal via de voeding. Ook leidt besmetting in de meeste gevallen niet tot listeriose, maar kan het afweersysteem de bacterie tijdelijk bedwingen.

Niet te vroeg gejuichd. Zwangere vrouwen hebben ongeveer 20 keer meer kans op listeriose dan andere (gezonde) volwassenen. Dit komt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, deze veranderingen hebben een effect op het immuunsysteem waardoor je lichaam kwetsbaarder is voor deze bacterie.

Hoe besmetting voorkomen?

Omdat besmetting met de listeria bacterie bij de mens vooral via de voeding gebeurt is het goed om weten dat rauwe melk en afgeleide producten in de hoogste risicogroep zitten. Ongepasteuriseerde melk of producten, zoals kaas en boter, gemaakt van ongepasteuriseerde melk moeten daarom vermeden worden tijdens de zwangerschap.
Ook rauw vlees, rauwe vis en onvoldoende gewassen rauwe groenten kunnen gevaarlijk zijn.

Een vervelende eigenschap van de listeria bacterie is dat deze goed kan groeien bij koelkasttemperaturen.

Enkele voedingstips om listeriose te voorkomen:

  • Drink geen melk die niet gepasteuriseerd is. Bij pasteurisatie worden alle ziekmakende bacterien gedood.
  • Vermijd kazen van rauwe melk die een rijping (schimmelvorming) hebben ondergaan. Riskante kazen zijn onder andere Brie, Camembert, Roquefort en Gorgonzola. Bij voorverpakt kazen staat er meestal of deze gemaakt is van rauwe of gepasteuriseerde melk, bij franse kazen ‘au lait cru’ (van rauwe melk) of ‘au lait pasteurisé’ (van gepasteuriseerde melk). Bij onverpakte kazen vraag je best na bij de winkel of de producent.
  • Eet geen schaaldieren. Vermijd ook rauwe of gerookte vis.
  • Rauwe groenten en fruit bevatten vaak de listeria bacterie, meestal echter niet in ziekmakende hoeveelheden. Maar wanneer groenten en fruit gesneden en zo bewaard worden dan kunnen de bacterien zich vermenigvuldigen (zelfs in de koelkast) en is er een hoger risico. Groenten en fruit goed wassen en niet langer dan enkele uren bewaren na het versnijden sluit het risico niet uit maar vermindert wel de kans op besmetting.
  • Eet geen rauw vlees.
  • Zorg dat voedsel goed verhit wordt bij de bereiding.
  • Voedsel na bereiding niet te lang bewaren, de listeria bacterie wordt gedood door verhitting maar bij bewaring van geinfecteerd voedsel in de koelkast kan de bacterie wel opnieuw aangroeien.
  • Voorverpakt voedsel bewaar je best niet tot net voor de vervaldatum, hoe dichter bij de vervaldatum hoe groter het risico op besmetting.
  • Regelmatig de handen wassen tijdens het koken.

Wat bij Listeriose besmetting?

Listeria kan van moeder op kind overgedragen worden via de placenta, zelfs indien de moeder geen symptomen van listeriose vertoont. Overdracht door borstvoeding zou theoretisch mogelijk zijn (er is verhoogd risico voor pasgeborenen) maar is niet bewezen.

De symptomen van listeriose zijn zeer verschillend: griepachtige klachten, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid of een stijve nek. Soms zijn er bij een besmetting geen symptomen, of treden symptomen pas op weken na besmetting. Indien er tijdens de zwangerschap klachten zijn die kunnen wijzen op listeriose, dan is het zeker aangeraden de huisarts te contacteren. Een bloedtest kan uitwijzen of je besmet bent met listeria. Behandeling met antibiotica is dan mogelijk, de antibiotica helpt ook overdracht naar het kind voorkomen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...