Zwangerschaps complicaties

Zwangerschapscomplicaties

Elke mama hoopt natuurlijk dat ze zal kunnen genieten van de 9 maanden zwangerschap en waarin ze haar kindje bij zich draagt. En in de meeste gevallen verloopt de zwangerschap zonder noemenswaardige problemen.
Helaas is de natuur niet te beïnvloeden en soms wordt die idyllische periode verstoord door één of meerdere zwangerschaps complicaties, die soms behoorlijk ernstig kunnen zijn.

Een ‘complicatie’ is een probleem die het verdere verloop van je zwangerschap kan beïnvloeden en waar medisch ingrijpen vaak noodzakelijk is. Zwangerschapscomplicaties zijn dus iets heel anders dan zwangerschapskwaaltjes.

Baby moet voldoende op de buik liggen

Sinds de jaren 90 wordt ouders steeds aangeraden hun baby niet op zijn of haar buik te laten slapen. Dit advies heeft het aantal gevallen van wiegendood drastisch vermindert. Een neveneffect is echter dat ouders hun kind vaak niet meer op de buik durven leggen, ook niet wanneer het wakker is.

Als een baby te weinig op zijn buik ligt dan is er een verhoogd risico op schedelafwijkingen. Ook kan de ontwikkeling van nekspieren trager verlopen waardoor het kind een motorische achterstand oploopt. Daarom heeft de American Physical Therapy Association haar advies hieromtrent aangepast. Ouders moeten na het verzorgen of de voeding hun baby regelmatig op de buik leggen. Het kindje stimuleren om, terwijl het op de buik ligt, op te kijken is nog beter.

Om het risico op wiegendood te beperken slaapt een baby best niet op zijn buik. Reserveer de buikmomenten voor wanneer de baby wakker is.

Meer artikels over zwangerschaps complicaties:

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT