De vlokkentest of chorionvillusbiopsie is een prenataal onderzoek waarmee chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down, bepaalde spier- en stofwisselingsziekten te wijten aan afwijkingen in het DNA kunnen opgespoord worden. De vlokkentest is niet geschikt voor het opsporen van neurale buis defecten zoals open ruggetje of spina bifida.

De vlokkentest is geen standaard onderzoek. Het wordt enkel uitgevoerd indien er een verhoogd risico is op een genetische aandoening. Het voordeel van de vlokkentest is dat dit prenataal onderzoek vrij vroeg tijdens de zwangerschap kan gebeuren en ook snel een resultaat oplevert, zo kan je als koppel eventueel nog kiezen voor een zwangerschapsonderbreking.

vlokkentestUitleg bij vlokkentest

Bij dit onderzoek worden placentavlokken (chorionweefsel) afgenomen van de placenta. In de placentavlokken bevinden zich voldoende levende, delende cellen zodat op korte tijd een chromosoompatroon kan worden opgesteld. Afname van het weefsel kan gebeuren via de vagina of via de buikwand.

Indien via de vagina of transcervicaal dan wordt er onder toezicht van een echo met behulp van een eendenbek een fijn buisje in de baarmoeder gebracht. Het buisje wordt met behulp van de echo tot aan de placenta gebracht om weefsel af te nemen. Dit duurt slechts een 15-tal minuten.

Na de vlokkentest hebben de meeste vrouwen last van bloedverlies, vaak gaat dit over in een roze-bruinachtige afscheiding die enkele dagen tot zelfs weken kan aanhouden. Dit is afkomstig van de baarmoedermond die makkelijk bloedt tijdens de zwangerschap en het is geen reden tot ongerustheid. Contacteer wel je arts wanneer je na het onderzoek koorts maakt, wanneer het bloedverlies vermeerdert of wanneer je buikkrampen krijgt.

Via de buikwand of transabdominaal kan maar later in de zwangerschap (vanaf 12 weken). Onder toezicht van een echo wordt via de buikwand een naald ingebracht die rechtstreeks materiaal afneemt van de placenta. Soms wordt de huid plaatselijk verdoofd. De eigenlijke afname van het weefsel duurt meestal niet langer dan een minuut. Na het onderzoek kan je enkele dagen buikpijn hebben maar normaal geen bloedverlies.

Een vlokkentest kan niet gedaan worden bij een meerlingzwangerschap, omdat het niet mogelijk is vast te stellen van welk kind placentaweefsel wordt afgenomen.

Je moet meestal een week tot 10 dagen wachten op het resultaat van dit onderzoek. De betrouwbaarheid van het resultaat is iets minder groot dan bij de vruchtwaterpunctie. In 1 tot 2 percent van de zwangerschappen wordt een chromosoomafwijking ontdekt die mogelijk alleen in de placenta aanwezig is. Dan kan alsnog een vruchtwaterpunctie uitgevoerd worden.

Risicos bij vlokkentest

De vlokkentest houdt een risico op miskraam in: 1 tot 2 percent bij de cervicale vlokkentest (via de vagina), bij de transabdominale vlokkentest (via de buikwand) is het risico iets lager. Het risico op miskraam is dus hoger dan bij een vruchtwaterpunctie. Een deel van de misgelopen zwangerschappen zou echter ook zonder vlokkentest niet goed zijn gegaan.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...