Bij een echografie worden ultrasone geluidsgolven gebruikt, deze weerkaatsen op het weefsel en op de baby in je baarmoeder. De weerkaatste geluidsgolven worden opgevangen om zo een beeld te vormen. Vandaar dus de naam echografie, het is de echo van het geluid dat wordt opgevangen. Met dit prenataal onderzoek kan de duur van de zwangerschap berekend worden en kunnen problemen aan het licht gebracht worden.

De eerste echografie

Het eerste beeld is voor de toekomstige ouders een emotioneel moment, alles wordt plots zo veel reëeler. Ultrasone geluidsgolven zijn onschadelijk voor de baby, je hoeft je dus geen zorgen te maken ook niet voor het gehoor van je kindje.
Normaal gezien wordt tijdens de zwangerschap drie maal een echo genomen:

Er worden in België maar 3 echografieën terugbetaald door het ziekenfonds, 1 per trimester. Sommige gynaecologen nemen dus maar 3 echo’s. Andere gynaecologen nemen bij elke consultatie een echografie, je moet de extra echografieen dan niet betalen maar betaalt dan meestal wel iets meer voor de consultatie.

echografie onderzoekEchografie op 6-7 weken

Je baarmoeder is nog klein en zit helemaal achter het schaambeen verborgen, daarom wordt een sonde vaginaal ingebracht om de echo te nemen. Dit is niet pijnlijk en je zal er achteraf ook geen last van ondervinden.
Je hoort en ziet bij deze echo reeds het hartje slaan. Het is een geruststelling dat alles goed gaat, en je hebt natuurlijk een mooie eerste foto. Door bepaling van de lengte van het embryo kan de zwangerschapsduur vastgesteld worden.

Echo op 11-13 weken

Aan de hand van deze echografie kan met nog meer zekerheid als op 6 weken de exacte zwangerschapsduur en het aantal foetussen bepaald worden. Ook de placenta kan gelokaliseerd worden. Bij deze echografie wordt meestal ook de nekplooimeting uitgevoerd, hiermee kan het risico op een chromosoomafwijking – zoals syndroom van Down – berekend worden. Vaak wordt deze echografie ook nog vaginaal uitgevoerd, omdat dit een duidelijker beeld geeft.

Echo op 20-22 weken

Dit wordt ook wel eens de morfologische echografie genoemd. Deze duurt langer want ze analyseert grondig de anatomie van de foetus. De verschillende orgaansystemen, ledematen, positie van de placenta en hoeveelheid vruchtwater worden bekeken. Zo kunnen eventuele problemen opgespoord worden. Ook kan het geslacht van de baby bepaald worden.

Je baarmoeder is nu voldoende groot en boven het schaambeen komen te liggen zodat de echografie op je buik kan plaatsvinden. Om de transmissie van ultrasone geluidsgolven te verbeteren wordt eerst een gel op je buik gewreven. Daarna gaat men met een sonde heen en weer bewegen over je buik, net ter hoogte van je baarmoeder. Het is beter dit onderzoek met een volle blaas te ondergaan, dat zou een beter beeld geven.

Echo op 32-34 weken

De laatste echografie vindt plaats tussen 32 en 34 weken van de zwangerschap. Het doel van deze echo is afwijkingen opsporen die voordien nog niet ontdekt waren, de groei evalueren en de ligging van de baby in de baarmoeder bepalen (hoofdligging, dwarsligging of stuitligging).

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...