Natuurlijk geef je lang niet alleen voor jouw baby borstvoeding. Stiekem geniet je ook zelf van de knusse momentjes en pluk je er de gezondheidsvruchten van. Het feit dat vrouwen die borstvoeding geven na de bevalling sneller afvallen, is een extra pluspunt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat jouw lichaam meer vet gaat verbanden wanneer je borstvoeding geeft.

Hiernaast heeft jouw lichaam ook meer voedingsstoffen en vitamines nodig. Dat jouw vitaminebehoefte groter is bij borstvoeding, zal niemand verbazen. Hieronder lees je wat jouw lichaam aan extra’s nodig heeft bij borstvoeding en wat je eventueel kan doen om de beste moedermelk in het leven te roepen.

foliumzuur vitamine A

Foliumzuur innemen bij borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, heeft jouw lichaam tot 400µg foliumzuur per dag nodig. Die hoeveelheid haal je niet uit klassieke voeding waarmee een gemiddelde vrouw maximaal 200 à 300 µg foliumzuur binnenkrijgt. Net zoals in het begin van de zwangerschap is foliumzuur gebruiken met andere woorden de boodschap. 

Vitamine A tijdens borstvoeding: belang van gevarieerde voeding

Wanneer je borstvoeding geeft, heb je tot 45% meer vitamine A nodig. Vitamine A vind je onder andere terug in vlees, vis, eidooiers en zuivelproducten. Aan onder meer margarine wordt vaak ook vitamine A toegevoegd. Dames die extra moeite willen doen, zullen dan weer hun heil vinden in lever. Lever bevat immers grote hoeveelheden vitamine A. 

Toch is de behoefte aan vitamine A vaak problematisch. Een recent onderzoekvan de Universiteit Gent, in samenwerking met het onderzoekscentrum Sciensano, toonde immers aan dat 67% van de zwangere vrouwen te weinig vitamine A binnenkregen. Hetzelfde onderzoek raadt bovendien aan om geen voedingssupplementen met vitamine A in te nemen wanneer je borstvoeding geeft, omdat een overdosis anders mogelijk is. Een gevarieerde voeding is met andere woorden veel belangrijker.

Vitamine C tijdens borstvoeding

De behoefte aan vitamine C neemt met 55% toe wanneer je borstvoeding geeft. Je vindt het onder andere terug in groenten, aardappelen en fruit. Onder meer aardbeien, kool en kiwi’s zijn natuurlijke bronnen van vitamine C. Ook hier wordt afgeraden om supplementen te nuttigen, maar is het vooral belangrijk om gevarieerd en volwaardig te eten.

Vitamine D en inname van supplementen

De opname van vitamine D hebben we te danken aan de buitenzon. Pasgeboren kinderen worden echter maar beperkt blootgesteld aan direct zonlicht en ook van kersverse mama’s kunnen we dit zeggen. Het moedermelk is dan ook afgestemd op de prehistorische vrouw die dag in dag uit buiten ronddoolde, zonder veel kleren aan te hebben en dan nog eens heerlijk warm ergens rond de evenaar.
Het is dan ook niet geheel onlogisch dat moedermelk vaak te weinig vitamine D bevat. Nochtans kan een tekort verregaande gevolgen hebben, met rachitis als bekendste voorbeeld.

Hier is het innemen van een supplement dan ook aangeraden. Als mama neem je daarom ongeveer 10 µg vitamine D per dag extra op in de vorm van een supplement. In een aantal gevallen is dat echt broodnodig. Dit is bijvoorbeeld het geval bij moslima’s die hun lichaam afdekken wanneer ze buitenkomen. 

Verder zorg je ervoor dat je voldoende buiten komt opdat ook het kind behoorlijk wordt blootgesteld aan de zon. Natuurlijk neem je verder wel de nodige beschermingsmaatregelen. Tot slot wordt vitamine D soms toegevoegd aan margarine en bevat ook vette vis en lever veel vitamine D van dierlijke oorsprong. Smakelijk!