Veel ouders kunnen geen 9 maanden wachten om hun kindje van kop tot teen te bekijken. Gelukkig bestaan er tal van fotostudio’s waar je terecht kan voor een pretecho, vaak zelfs in 3D. Wat kan je verwachten van een pretecho? En zijn de zogenaamde echobureau’s wel veilig?

Wanneer kan je een pretecho laten nemen?

Verschillende factoren bepalen het resultaat van een echografie, met sommige zaken kan je rekening houden daarom sommen we de belangrijkste voor je op.

  • Je moet voldoende vruchtwater hebben, dit is vooral belangrijk voor een 3D echo. Drink tijdens de dagen voor je pretecho dus zeker voldoende water.
  • Afhankelijk van je verwachtingen ga je beter vroeg (vóór 20 weken) of laat (vanaf 25 weken) tijdens de zwangerschap: hoe vroeger je gaat, hoe mooier je kindje in één beeld getoond wordt, maar voor 3D beelden ga je dan weer beter laat in de zwangerschap
  • Zwaarlijvigheid maakt het moeilijker om een mooie echo te nemen, de beelden zijn dan vaker wazig.
  • De ligging en de beweeglijkheid van je kindje zijn eigenlijk het belangrijkst voor een mooi resultaat, en helaas zijn net deze factoren het minst voorspelbaar.

pretechoWat kan je verwachten van een pretecho?

Eerst en vooral geeft een pretecho geen enkele medische indicatie. Een pretecho is dus leuk om naar te kijken, maar daar blijft het dan ook bij. Wanneer je een echobureau kiest dan is het toch aan te raden even na te gaan of de echografie wordt uitgevoerd door gediplomeerde mensen, je verwacht toch een diploma medische beeldvorming of gelijkwaardig voor iemand die dit soort activiteiten uitoefent.

Wat je mag verwachten, dit kan verschillen naargelang het gekozen echobureau en welke prijs je wenst te betalen:

  • Meestal een kort intake gesprek, geef hierin zeker aan of je het geslacht wil kennen of niet.
  • Echo in 2D of 3D, met uitleg van de echografist(e). Je krijgt hierbij detailopnames van je kindje, je ziet het bewegen, ziet het gezichtje, enz.
  • Als je kindje niet goed ligt moet je in sommige echobureau’s niet betalen, in andere mag je later gratis of tegen een verminderde prijs terugkomen.
  • Fotomapje of individuele foto’s om mee naar huis te nemen, vaak kan je ook grotere foto’s bestellen.
  • DVD/CD met foto’s en/of video opnames om mee naar huis te nemen.

Wat kost een pretecho?

Prijzen variëren maar voor een 2D sessie met enkele foto afdrukken reken je zo’n 20 tot 50 euro, dit is vooral afhankelijk van het aantal afdrukken en of je de foto’s op CD/DVD meekrijgt. Voor een 3D sessie ga je toch al snel naar de 100 euro, als je mooie foto afdrukken in kleur wil en een uitgebreide pretecho op film (DVD) kan dit zelfs wat meer zijn.

Is een pretecho gevaarlijk?

Echografie wordt reeds meer dan 30 jaar gebruikt, en algemeen wordt aanvaard dat er geen risico’s aan zijn verbonden. Er is dus geen reden om te denken dat echografie een schadelijk effect heeft maar meestal wordt toch afgeraden om te vaak of te lang aan één stuk van deze techniek gebruik te maken.

Een andere techniek die vaak gebruikt om het hartje te laten horen heet Doppler, over Doppler zijn de meningen veel meer verdeeld dan over echografie omdat de gebruikte straling sterker zou zijn. Dus liever geen Doppler, zeker niet tijdens je eerste trimester.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...