Voor heel wat koppels met vruchtbaarheidsproblemen is In Vitro Fertilisatie (IVF) of proefbuisbevruchting een laatste toevlucht. Een belangrijk nadeel van deze vruchtbaarheidstechniek is dat er een zware hormonenkuur nodig is om meerdere eicellen te doen rijpen. Deze hormonenkuur is erg duur en er is een gezondheidsrisico door mogelijke overstimulatie van de eierstokken.

In Vitro Maturatie (IVM) is een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling gelijkaardig aan IVF maar zonder voorafgaande hormonenkuur. Het verschil is dat bij IVF rijpe eicellen uit de eierstokken van de vrouw gehaald worden, terwijl bij IVM onrijpe eicellen volstaan. Onderzoekers hebben een techniek ontwikkeld waarmee de eicellen in het laboratorium tot rijping kunnen worden gebracht.

Wereldwijd zouden er al ruim 1000 successvolle IVM behandelingen uitgevoerd zijn. Drie Nederlandse ziekenhuizen bekijken momenteel of ze deze behandeling zullen aanbieden, het ziet er dus in elk geval veelbelovend uit.

Wat is IVM?

Wat is IVM nu precies? IVM werd begin 2010 geintroduceerd in België, voor koppels die moeilijk zwanger worden en geen succes hadden met IVF is dit een nieuw sprankeltje hoop.

In Vitro Maturatie of IVM is een recent ontwikkelde voortplantingstechniek die sterk lijkt op IVF. Bij IVM worden onrijpe eicellen weggenomen uit de eierstokken, in het laboratorium worden de eicellen dan kunstmatig tot rijping gebracht. Na rijping worden deze eicellen, net zoals bij IVF, in het laboratorium bevrucht met zaadcellen via ICSI.

Hoe gebeurt het?

Bij In Vitro Maturatie is er geen uitgebreide behandeling met hormonen vóór het wegnemen van de eicellen zoals dit het geval is bij In Vitro Fertilisatie, het wegnemen van eicellen bij IVM kan daarom sneller dan bij IVF. De IVM techniek bestaat uit volgende stappen:

 1. Je krijgt een HCG injectie, 36 uur later worden de nog onrijpe eicellen geoogst. Het oogsten van de eicellen is vergelijkbaar met de techniek die gebruikt wordt bij IVF: de eicellen worden weggezogen uit de eierstok door middel van een punctie met een holle naald, aangestuurd via een echografie. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving.
 2. De eicellen worden in een petri-schaaltje, in het laboratorium, in speciaal medium “gerijpt”. Deze stap is specifiek voor IVM.
 3. Wanneer de eicellen voldoende gerijpt zijn worden ze met zaadcellen bevrucht via de ICSI techniek. De hierna volgende stappen zijn dezelfde als bij IVF.
 4. Indien er volgend op de bevruchting onmiddelijk wordt overgegaan tot terugplaatsing, dan krijg je meestal extra progesteron toegediend om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor de zwangerschap.
 5. Twee tot zes dagen na de bevruchting worden één of meerdere embryo’s teruggeplaatst, de terugplaatsing gebeurt met een dunne, flexibele katheter via de vagina. Niet teruggeplaatste embryo’s worden ingevroren.

Net als bij IVF is de terugplaatsing en daaropvolgende innesteling in de baarmoederwand het meest kritisch. Er is pas sprake van een zwangerschap indien een embryo zich innestelt in de baarmoederwand. Bij IVF wordt gemiddeld 30 tot 35 procent van de koppels zwanger na een terugplaatsing, de slaagkans bij IVM is lager.

wat is ivmWat is IVM en verschil met IVF?

Bij IVM worden onrijpe eicellen geoogst, deze eicellen ondergaan dan in het laboratorium een kunstmatige rijping of maturatie. Bij IVF worden door het toedienen van extra hormonen meerdere eicellen tegelijkertijd tot rijping gebracht in de eierstokken, er worden bij IVF dus rijpe eicellen geoogst.
Bij IVM is geen uitgebreide hormonenbehandeling vooraf nodig, dit heeft een aantal voordelen:

 • In Vitro Maturatie zal op termijn goedkoper worden dan IVF want de hormoonbehandelingen zijn erg duur
 • Door het weglaten van de extra hormonen blijven ook de bijwerkingen ervan achterwege: opgezet gevoel, gewichtstoename, enz.
 • Vrouwen die overgevoelig zijn aan de hormonenbehandeling, bv. risico op OHSS (zie verder), kunnen wel geholpen worden met IVM

Helaas heeft IVM een gemiddeld lagere slaagkans dan In Vitro Fertilisatie, in het algemeen zijn de verkregen embryo’s minder levensvatbaar. Momenteel is IVM daarom enkel aanbevolen in gevallen waarbij IVF niet mogelijk of wenselijk is vanwege de risico’s. IVM zal ongetwijfeld nog evolueren waardoor de kwaliteit van de verkregen embryo’s de komende jaren zal verbeteren, en deze voortplantingstechniek dus een volwaardige opvolger van IVF zal worden.

Wanneer wordt IVM toegepast?

IVM is vooral nuttig voor vrouwen met PCO. Polycysteus Ovarium Syndroom of PCO is één van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen, PCO is een syndroom waarbij de eierstokken opgevuld geraken met onrijpe follikels waardoor de eisprong onregelmatig is of zelfs uitblijft.
Wie PCO heeft is vaak gevoeliger aan hormoonbehandelingen, bij een ernstige vorm van PCO wordt IVF afgeraden omdat de hormonen die je bij IVF moet innemen dan kunnen leiden tot OHSS, het Ovarian Hyperstimulation Syndrome. OHSS is een ernstige aandoening waarbij de eierstokken opzwellen, in sommige gevallen met fatale gevolgen.

Aangezien voor IVM slechts één HCG toediening nodig is, wordt het risico op OHSS veel kleiner en dat maakt de techniek vooral geschikt voor vrouwen met PCO.

Wanneer je als vrouw behandeld moet worden voor kanker, en vóór de behandeling eicellen wil laten invriezen, dan kan dit sneller indien je geen voorafgaande hormoonbehandeling zoals bij IVF moet ondergaan. Voor jonge vrouwen kan voortaan gekozen worden om onrijpe eicellen weg te halen, deze kunnen indien er na het overwinnen van kanker een kinderwens is via IVM bevrucht worden.

De slaagkansen bij IVM verminderen sterk met de leeftijd, de slaagkans bij vrouwen boven de 35 zou erg laag zijn.
Wanneer je zwaarlijvig bent kan het weghalen van de eicellen problemen geven. Zonder voorafgaande hormoonbehandeling zijn de eierstokken erg klein waardoor ze moeilijk te zien zijn op een echografie. Zwaarlijvigheid maakt het nauwkeurig localiseren van de eierstokken nog moeilijker waardoor het oogsten van eicellen zonder hormoonstimulatie zoals bij IVF erg moeilijk, of zelfs gevaarlijk wordt.

Waar kan ik terecht voor IVM?

In België wordt IVM toegepast sinds begin 2010, de eerste IVM baby in België geboren. Je kan terecht in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel.

In Nederland werd de eerste IVM baby eind 2009 geboren, voor In Vitro Maturatie loopt er een onderzoek in ondermeer het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch waarbij voornamelijk de veiligheid en de effecten op lange termijn worden bestudeerd in een beperkt aantal zwangerschappen.

Met deze informatie weet wat is IVM, hoe het werkt en waar je terecht kan. Wij hopen dat je het helpt.

Gesponsord

 1. Kben eens benieuwd of dat hier in België er ook doorkomt!

 2. Ik dacht onmiddelijk dat mijn schone zus dit wel wilde weten :)

 3. kun je dit al in belgié laten doen?

 4. ja dat kan, ik doe momenteel mee aan een studie in het UZ in Jette

 5. Ik heb juist een ivm behandeling achter de rug, maar spijtig genoeg is er geen embryo van gekomen. Toch waren de folikes goed gegroeid. Maar ja, die kan heb je natuurlijk altijd he.

 6. wel zo handig om te weten om WELKE 3 ZIEKENHUIZEN dit dan gaat?

 7. in welke zienkenhuizen in belgie kan je die ivm laten doen?
  groetjes

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...