Wat is IVF nu precies? Bij In Vitro Fertilisatie of kortweg IVF vindt de bevruchting van één of meerdere eicellen buiten het lichaam plaats, in het laboratorium. De bevruchte eicellen worden dan in de baarmoeder ingeplant. ‘In vitro’ betekent letterlijk ‘in een glaasje’, verwijzend naar een proefbuisje.

We geven je hier een overzicht van wat je zeker moet weten over IVF en enkele handige links waar je meer detail informatie kan vinden over ‘wat is IVF’ en andere vruchtbaarheidsproblemen.

Wat is IVFWat is IVF?

In vitro fertilisatie (IVF) is de bevruchting van de eicel buiten het lichaam en waarna de bevruchte eicel weer in de baarmoeder ingepland wordt. IVF bestaat dan vervolgens bestaat uit 5 stappen:

 1. Follikelstimulatie
 2. Oogsten van de eicellen
 3. Verzamelen en voorbereiden van de zaadcellen
 4. Bevruchting
 5. Transfer van de embryo’s

In een normale cyclus komt meestal slechts één eicel tot rijping. Voor IVF zijn meerdere eicellen nodig, om de kans op succes te verhogen. Daarom krijg je extra FSH (follikelstimulerend hormoon) waardoor meerdere eicellen tegelijkertijd gaan rijpen, men spreekt van follikelstimulatie, ovulatie inductie of eenvoudigweg stimulatie van de eierstokken.

Je krijgt naast extra FSH ook nog een GNRH-agonist of GNRH-antagonist om een vroegtijdige eisprong te voorkomen. De evolutie van eicel rijping wordt gevolgd via echografie of door het meten van hormoonwaarden in het bloed.

Wanneer meerdere eicellen klaarzitten wordt de eisprong opgewekt door een HCG injectie, deze inspuiting zorgt binnen de 36 uur voor een eisprong. De eicellen worden dan net voordat de eisprong kan plaatsvinden weggezogen uit de eierstok door middel van een punctie (met een holle naald), aangestuurd via een echografie. Het oogsten van de eicellen gebeurt meestal onder lokale verdoving.

Zaadcellen worden verzameld door ejaculatie, tenzij er specifieke vruchtbaarheidsproblemen zijn bij de man, zoals bijvoorbeeld een blokkering van de zaadleiders of sterk verminderde sperma kwaliteit.

Na het oogsten worden de eicellen voortdurend op 37°C gehouden, elke eicel wordt afzonderlijk geisoleerd in een druppel medium. Vervolgens worden bij elke eicel vele zaadcellen toegevoegd. Men laat eicel met zaadcellen 24 uur samen en bekijkt dan of bevruchting heeft plaatsgevonden.

Deze Engelstalige video toont in enkele minuten wat is IVF of In Vitro Fertilisatie werkt. Informatief en vooral een mooie video.

Alternatief bij IVF wordt ICSI (IntraCytoplasmatische Sperma-Injectie) toegepast, hierbij wordt één zaadcel in een eicel geinjecteerd (volledig kunstmatige bevruchting).
De ontstane embryo’s, de bevruchte eicellen worden gespoeld en in nieuw medium gebracht, de ontwikkeling van de embryo’s wordt dan gedurende enkele dagen opgevolgd.

Twee tot zes dagen na de bevruchting wordt beslist welke embryo’s geschikt zijn en zullen, afhankelijk van de situatie, één of meerdere embryo’s worden teruggeplaatst. Om het baarmoederslijmvlies klaar te maken voor innesteling krijg je progesteron toegediend, omdat bij IVF je lichaam onvoldoende natuurlijke stimulans geeft voor productie van dit hormoon. De transfer van de embryo’s naar de baarmoeder gebeurt met een dunne, flexibele katheter via de vagina. Na de terugplaatsing kan je onmiddelijk naar huis.

Er is pas sprake van een zwangerschap indien een embryo zich innestelt in de baarmoederwand, terugplaatsing gevolgd door innesteling is de meest kritisch fase voor het succes van een IVF behandeling. Gemiddeld wordt 30 tot 35 procent van de koppels zwanger na een terugplaatsing.

De keuze van het aantal embryo’s dat wordt teruggeplaatst, normaalgezien één of twee, wordt meestal bepaald op basis van de leeftijd van de vrouw en de kwaliteit van de embryo’s. Men wenst het aantal meerlingen zwangerschappen te beperken.

Wanneer wordt IVF toegepast?

Nu je weet wat is IVF, wil je ook wel weten of je in aanmerking komt IVF. IVF kan een oplossing zijn bij verschillende vruchtbaarheidsproblemen:

Los van de voorwaarden voor terugbetaling (zie verder in de tekst) heeft de Belgische wetgever in de nieuwe wet van 2007 op medisch begeleide voortplanting een absolute leeftijdslimiet voorzien voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kan maar starten met IVF voor je de leeftijd van 45 jaar bereikt hebt, embryotransfers zijn toegestaan zolang je jonger bent dan 47 jaar. Vanaf je 47ste verjaardag kom je in Belgie dus niet meer in aanmerking voor een IVF behandeling.

Hoeveel kans heb ik om zwanger te worden met IVF?

De kans op succes wordt vooral bepaald door je leeftijd en het soort vruchtbaarheidsproblemen waar je als koppel mee kampt. Volgende cijfers komen van het fertiliteitscentrum van het UZ Brussel.

In de leeftijdsgroep van 20 tot 29 jarigen is de verwachting dat van honderd vrouwen die met IVF-ICSI starten er 37 zullen bevallen van een baby na de eerste poging, 23 na de tweede poging en 13 na de derde.

Wat betreft de gemiddelde slaagkans, geen rekening houdend met de leeftijd en ongeacht het aantal pogingen, stelt het UZ Brussel dat het voor bijna negentig procent lukt om uit de verkregen eicellen embryo’s te doen ontstaan die in de baarmoeder kunnen worden geplaatst. Na het inbrengen van de embryo’s is er een gemiddelde zwangerschapskans van 30 procent en uiteindelijk een gemiddelde bevallingskans van 25 procent. Dus gemiddeld heb je per IVF poging (embryo transfer) 25 procent kans op een baby.

Waar kan ik terecht voor IVF?

Voor IVF kan je terecht in één van de erkende vruchtbaarheidscentra. Onder voorwaarden die strikt gerespecteerd moeten worden betaalt de ziekteverzekering alle laboratoriumkosten voor de eerste 6 pogingen volledig terug, deze voorwaarden zijn:

 • Je bent niet ouder dan 42 jaar.
 • De behandeling gebeurt in een erkend vruchtbaarheidscentrum (B-erkenning).
 • Voorafgaande toestemming van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds.

Je vraagt dus een attest in het vruchtbaarheidscentrum en bezorgt dit aan de adviserende geneesheer van het ziekenfonds, deze moet zijn goedkeuring geven vóór het starten van de behandeling.
Hou er rekening mee dat terugbetaling van de laboratoriumkosten niet betekent dat de behandeling gratis wordt, je moet immers wel het remgeld op consultaties en geneesmiddelen betalen. Per IVF poging moet je toch op ongeveer 500 euro rekenen.

Voor ICSI worden, onder dezelfde voorwaarden, laboratoriumkosten terugbetaald.

IVF-pionier waarschuwt voor gevaren ICSI

Intro-Cytoplasmatische Sperma Injectie of kortweg ICSI wordt vaak in combinatie gebruikt met IVF. Bij deze vruchtbaarheidstechniek wordt een zaadcel in de eicel geinjecteerd met een zeer fijne naald. Bij een gewone IVF behandeling worden zaadcellen en eicellen in een medium samengebracht en moeten de zaadcellen nog actief de eicel bevruchten.

Professor André van Steirteghem, die mee aan de wieg stond van ICSI, waarschuwt op een Amerikaans congres voor de gevaren van deze techniek. Niet alleen maakt ICSI een IVF behandeling tot twee keer zo duur, ook wordt het risico op geboortedefecten groter. Want met ICSI maken minder fitte zaadcellen evenveel kans om de eicel te bevruchten.

Ouders zouden ook moeten weten dat, zeker met ICSI, er een grotere kans is dat vruchtbaarheidsproblemen worden doorgegeven naar de volgende generatie. ICSI, aldus professor van Steirteghem, dient enkel gebruikt te worden wanneer een gewone IVF behandeling faalt.

 1. ik wil zwanger wordenbegin vancyclus was op25aug 2010berekening voor een cyclus van 28 sep 2010 wanneer kan ik zwanger woreden en bedankt…

 2. hallo ik heb een vraag ik en een vriend willen graag een kindje en ik raak moeilijk zwanger maar ik wil op een normale manneer maar volgens de dokter ben ik niet vruchtbaar genoeg wat moet ik ervoor doen voor zwanger te worden wil iemand mij er mee helpen voor tips te geven aan mij
  dank u

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...