Hoe werkt de vrouwelijke vruchtbaarheid? De vrouwelijke geslachtscellen, de eicellen, zijn allemaal klaar voor de vrouw geboren wordt. Bij de geboorte heeft een vrouw ongeveer 2 miljoen eicellen, hiervan zullen er slechts 400 tot 500 rijpen. Tijdens elke menstruatiecyclus wordt een eicel klaargestoomd voor een mogelijke bevruchting.

Wanneer zijn vrouwen vruchtbaar

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld dagen, maar de vrouw is maar 4 tot 5 dagen vruchtbaar. De cyclus start op de dag waarop de vrouw ongesteld is. Het is ook de dag waarop de volgende groeifase van de eicel begint. Op de 14de dag is de eicel rijp en volgt de eisprong.

De eisprong

Na de eisprong is er 12 – 24 uur om de eicel te bevruchten. Kwalitatieve zaadcellen overleven zo’n 3-4 dagen dus loopt de vruchtbare periode van 3-4 dagen voor tot 1 dag na de eisprong. Als de eicel bevrucht is kan deze zich nestelen.

Oorzaken verminderde vrouwelijke vruchtbaarheid

Een overzicht van de belangrijkste oorzaken van een verminderde vrouwelijke vruchtbaarheid.

vrouwelijke vruchtbaarheidProblemen met de eisprong

Bij een op drie vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen ligt de oorzaak bij het uitblijven van een eisprong. Meestal gaat het om hormonale problemen, maar soms kan het ook zijn dat de eierstokken niet (meer) goed functioneren bv. door veroudering (zie verouderde eierstokken) of door endometriose (zie structurele problemen).

De rijping van de eicel en de eisprong worden gereguleerd door 2 hormonen. Follikel Stimulerend Hormoon (FSH), dat de eicellen doet rijpen, en Luteiniserend Hormoon (LH), dat de eisprong opwekt. Problemen met de vruchtbaarheid treden op wanneer te veel of te weinig van één van beide hormonen wordt geproduceerd. Bv. in het midden van de cyclus moet er een grote hoeveelheid FSH en LH geproduceerd worden om de eisprong te doen plaatsvinden, bij te weinig FSH of LH zal geen eisprong plaatsvinden.

In het algemeen kan ongeveer 70 procent van de vrouwen, waarbij de eisprong niet plaatsvindt omwille van hormonale problemen, toch zwanger worden met behulp van een hormonale behandeling.

PolyCysteus Ovarium Syndroom, kortweg PCO of PCOS, wordt veroorzaak door een teveel aan mannelijke hormonen. De verhouding tussen LH en FSH raakt verstoord en het rijpingsproces van de eicellen kan niet meer op een normale manier plaatsvinden. De eierstokken raken opgevuld met onrijpe follikels die geen vruchtbare eicellen zullen opleveren.

PCO kan behandeld worden met o.a. Clomid dat het evenwicht tussen LH en FSH herstelt. Meer over PCO…

Verouderde eierstokken

De voorraad resterende eicellen in de eierstokken is bepalend voor de vrouwelijke vruchtbaarheid, wanneer deze voorraad is uitgeput ben je in de menopauze (ook wel overgang genoemd). Je eventuele kinderwens kan dan alleen nog vervuld worden via gedoneerde eicellen of embryo’s.

Bij de meeste vrouwen dient de overgang zich aan rond de 50 jaar. Vanaf 10 tot 15 jaar vóór de menopauze loopt de vrouwelijke vruchtbaarheid sterk terug, dit is bij veel vrouwen vanaf hun 35ste reeds het geval.

Bij 1 tot 2 procent van de vrouwen treedt de menopauze reeds voor de 40 jaar op, men spreekt van POI (premature ovariële insufficiëntie). Wanneer je POI hebt zal je vruchtbaarheid dus al van voor je 25ste sterk teruglopen.

Naarmate je ouder wordt is er ook een verhoogde kans op eicellen die niet alle of te veel chromosomen bevatten. Meestal kan zo’n ‘abnormale’ eicel niet bevrucht worden of zal ze niet innestelen (spontane abortus), in andere gevallen geven eicellen met chromosoomafwijkingen aanleiding tot onder andere het Syndroom van Down. Een reden te meer om niet te lang te wachten…

Andere problemen vrouwelijke vruchtbaarheid

Hormonen komen niet alleen tussen bij de eisprong. Een bevruchte eicel (zygote) kan bijvoorbeeld niet overleven wanneer er onvoldoende progesteron beschikbaar is, ook hiervoor bestaan tal van behandelingen met hormonen en kunnen heel wat problemen effectief opgelost worden.

Baarmoederfibroom

Een baarmoederfibroom is een gezwel dat zich binnen de baarmoederwand vormt. Een fibroom is steeds goedaardig en werkt, voor zover bekend, de ontwikkeling van baarmoederkanker niet in de hand. Een baarmoederfibroom heeft geen rechtstreekse invloed op de vruchtbaarheid maar kan wel één of allebei de eileiders samendrukken of de baarmoeder van vorm veranderen waardoor het moeilijker wordt om zwanger te geraken. In sommige gevallen is er ook een verhoogd risico op een miskraam.

Ongeveer de helft van alle vrouwen boven de 40 heeft één of meerdere baarmoederfibromen. In de gevallen waarbij deze een probleem veroorzaken, kunnen fibromen operatief verwijderd worden.

Structurele problemen met vrouwelijke vruchtbaarheid

Gehele of gedeeltelijke afsluiting van de eileiders maakt een natuurlijke bevruchting onmogelijk. Dit kan het gevolg zijn van een voorgaande ectopische zwangerschap (buitenbaarmoederlijke zwangerschap), een operatie, endometriose of een ontsteking.

Endometriose is een afwijking waarbij het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt zich verder gaat verspreiden. Er kunnen vergroeiingen aan de eileiders of eierstokken ontstaan, waardoor soms problemen met de eisprong ontstaan (en dus verminderde vruchtbaarheid). Soms kan endometriose zelfs de oorzaak zijn van een miskraam.

Bij ongeveer 10 procent van de vrouwen die moeilijk zwanger geraken ligt de oorzaak bij problemen met de baarmoeder. Er kan iets mis zijn met de vorm van de baarmoeder, ze kan poliepen of cysten bevatten, of er kan een probleem zijn door endometriose (zie boven).

Een oplijsting van onderzoeken bij problemen vrouwelijke vruchtbaarheid.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...