Polycysteus Ovarium Syndroom, kortweg PCO of PCOS, betekent letterlijk de aanwezigheid van meerdere (poly) vochtblaasjes (cysteus) in de eierstok (ovarium). Dokters spreken soms wel eens van het Stein-Leventhal syndroom, dit is de klinische naam voor deze aandoening.
PCO is een gevolg van afwijkende hormoonwaarden en maakt onder andere dat de eisprong, en dus ook de menstruatie, gedurende langere periodes uitblijft. PCO is één van de belangrijkste oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen.

PCOWat zijn de oorzaken van PCO?

PCO of Polycysteus Ovarium Syndroom wordt veroorzaakt door een te hoge productie van androgenen – mannelijke hormonen zoals testosteron – door de eierstokken, hierdoor wordt meer LH (Luteiniserend Hormoon) aangemaakt. De verhouding tussen LH en FSH (Follikel Stimulerend Hormoon, dat instaat voor de rijping van eicellen) raakt verstoord en het rijpingsproces van de eicellen kan niet meer op een normale manier plaatsvinden: de eierstokken raken opgevuld met onrijpe follikels die geen vruchtbare eicellen zullen opleveren.

Wat precies de verhoogde productie van mannelijke hormonen veroorzaakt is minder bekend. Er spelen waarschijnlijk erfelijke factoren, die zich maar uiten wanneer bepaalde externe factoren aanwezig zijn. Bij sommige vrouwen worden de eierstokken door insuline ‘gestimuleerd’ om meer mannelijke hormonen aan te maken. Eierstokken die gevoelig zijn aan insuline, samen met een teveel aan insuline (bv. als gevolg van overgewicht) kan aanleiding geven tot PCO. Maar het is absoluut niet zo dat enkel vrouwen met overgewicht of teveel aan insuline het risico lopen om deze aandoening van de vruchtbaarheid te ontwikkelen.

Bij wie komt PCO voor?

PCO komt voor bij 5 tot 10 percent van de vrouwen. Er is een erfelijke aanleg, deze aandoening komt duidelijk meer voor in bepaalde families. Vrouwen met aanleg krijgen het soms wanneer ze verdikken. Overgewicht verhoogt vaak de productie van insuline, in bepaalde gevallen zal insuline de eierstokken stimuleren om meer testosteron te produceren.

Symptomen en diagnose PCO

Symptomen zijn overbeharing en acné als gevolg van het teveel aan mannelijke hormonen (testosteron). Daarnaast is ook de menstruatiecyclus verstoord: in de normale menstruatiecyclus heeft een vrouw tot veertien menstruaties per jaar, bij PCO is dit minder dan acht (oligomenorroe) of blijft de menstruatie volledig uit (amenorroe).

Bij inwendige echoscopie worden meerdere vochtblaasjes in één of in beide eierstokken gezien. Een bloedonderzoek geeft afwijkende hormoonwaarden.

Behandeling PCO

In het geval dat PCO of Polycysteus Ovarium Syndroom mee wordt veroorzaakt door overgewicht, en daaraan gekoppeld hoge insulinewaarden, dan wordt meestal eerst aangeraden van af te vallen. In veel gevallen kan een gewichtsverlies van slechts 10 % reeds voor verbetering zorgen. Bij verhoogde insulinewaarden wordt ook gebruik gemaakt van insulineregulerende medicijnen zoals metformine( bv. Glucophage).

Clomid

Indien gewichtsverlies of insuline regulerende medicatie niet helpt wordt meestal eerst gekozen voor een behandeling van PCO met Clomiphene citrate, o.a. op de markt gebracht als Clomid. Deze medicatie zorgt onrechtstreeks voor verhoogde FSH waarden, dat de eisprong zal stimuleren. Clomid verhoogt de kans op een meervoudige eisprong, en dus ook de kans op meerlingen.

Je start met het innemen van Clomid op dag 3 of 5 van de cyclus en dit gedurende 5 dagen. Intussen wordt rijping van de eicellen gevolgd via echoscopie of bloedonderzoek. Dit laat ook een nauwkeurige bepaling toe van het tijdstip van de eisprong.

Je hebt meest kans op verbetering indien behandeling met Clomid gecombineerd wordt met een gezond dieet en afvallen indien nodig.

Gonadotrofine injecties

Indien behandeling van PCO met Clomid geen succes levert wordt meestal op Gonadotrofine injecties (bv. Menopur) overgestapt. Je krijgt dan gedurende een aantal dagen injecties met FSH (Follikel Stimulerend Hormoon), je kan de injecties zelf of door je partner laten toedienen.
Bij behandeling van PCO met Gonadotrofine injecties moet je regelmatig op controle bij de gynaecoloog, via echoscopie wordt de rijping van de follikels (eicellen in wording) opgevolgd. Indien nodig wordt de dosering aangepast. Wanneer één tot maximaal twee of drie follikels voldoende rijp zijn dan krijg je een injectie met HCG (Humaan Choriongonadotrofine).

De injectie met HCG zal de eisprong in gang zetten. Ongeveer 40 uur na de injectie vindt de eisprong plaats, de vrijgekomen eicel is dan maximaal 24 uur vruchtbaar. Aangezien zaadcellen gemakkelijk 48 uur overleven kan je dus best vrijen 12 tot 36 uur na de HCG injectie.

Operatief – Laparoscopische Elektrocoagulatie

Indien medicinale behandeling van PCO niet helpt dan kan via kijkoperatie een Laparoscopische Elektrocoagulatie van de Ovaria (LEO) nog redding brengen. Hierbij worden onder narcose een aantal kleine, oppervlakkige gaatjes gebrand in de eierstokken. Dit geeft veranderingen in de aanmaak van hormonen in de eierstokken. Omdat dit nog een vrij nieuwe behandeling is, en omdat de voor- en nadelen nog niet helemaal bekend zijn, bieden niet alle vruchtbaarheidscentra deze behandeling aan.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...