Wanneer een koppel moeilijkheden heeft om zwanger te worden, dan is de kans dat de man minder vruchtbaar is statistisch even groot als de kans dat de oorzaak bij de vrouw ligt. In veel gevallen wordt bij beide partners een verminderde vruchtbaarheid vastgesteld. Er is dus geen reden waarom een man zich niet zou laten onderzoeken naar zijn mannelijke vruchtbaarheid.

Kwaliteit van het sperma

De kwaliteit van het sperma hangt af van de hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit van de zaadcellen. Problemen van verminderde vruchtbaarheid bij de man zijn meestal terug te brengen tot een combinatie van te weinig en minder kwalitatieve zaadcellen.

De vorming van zaadcellen duurt ongeveer 7 weken, tijdens deze gehele periode zijn de cellen gevoelig aan externe factoren. De kwaliteit en de hoeveelheid zaadcellen in het sperma is daarom zeer variabel.

In veel gevallen wordt bij beide partners een verminderde vruchtbaarheid vastgesteld. Er is dus geen reden waarom een man zich niet zou laten onderzoeken naar zijn mannelijke vruchtbaarheid.Hoeveelheid zaadcellen

Elke milliliter sperma of zaadvocht bevat normaal 30 miljoen zaadcellen. Bij minder dan 20 miljoen zaadcellen per milliliter spreekt men van oligozoöspermie, d.i. te weinig zaadcellen en dus een verminderde mannelijke vruchtbaarheid. Bij volledige afwezigheid van zaadcellen spreekt men van azoöspermie.

Een verminderde hoeveelheid zaadcellen is geen probleem, het kan dan iets langer duren tot er een bevruchting plaatsvindt. Wanneer er tegelijkertijd een probleem is met de kwaliteit van de zaadcellen wordt het wel veel moeilijker om op een natuurlijke manier zwanger te worden. Hoe moeilijk het is om zwanger te worden hangt af van de hoeveelheid kwalitatief goede zaadcellen in het sperma.

Kwaliteit van de zaadcellen

Om zich door het slijm van de baarmoedermond, door de baarmoeder en de eileiders naar de eicel te bewegen moeten de zaadcellen voldoende beweeglijk zijn. De beweeglijkheid is dus bepalend voor de kwaliteit van de zaadcellen: wanneer de zaadcellen niet voldoende beweeglijk zijn spreekt men van asthenozoöspermie.

Naast beweeglijkheid is ook de vorm van de zaadcellen zeer kritisch. Om een eicel te kunnen bevruchten moet de zaadcel juist gevormd zijn. Bijvoorbeeld zaadcellen zonder staart kunnen nooit de eicel bereiken, zaadcellen met een gesplitst of misvormd hoofd kunnen nooit de wand van de eicel doordringen. Bij elke man komt een groot aantal zaadcellen met afwijkende vorm voor, indien meer dan 70% van de zaadcellen afwijkt spreekt men van teratozoöspermie.

Oorzaken van verminderde mannelijke vruchtbaarheid

Studies tonen aan dat de kwaliteit van het sperma is verminderd sinds het begin van de 20ste eeuw. Belangrijkste oorzaak is de aanwezigheid van oestrogenen (vrouwelijke hormonen) en chemicalien uit de plastic industrie in onze voeding. Toch zijn er ook een aantal lichamelijke factoren die de onmiddelijke oorzaak kunnen zijn van verminderde mannelijke vruchtbaarheid..

Lichamelijk factoren (anatomisch en immunologisch)

Lichamelijke factoren die de mannelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. (Gedeeltelijke) afwezigheid van zaadleiders of obstructie in de zaadleiders. Hierdoor is transport van zaadcellen moeilijk of onmogelijk. Het zaadvocht kan wel gewoon aangemaakt worden maar er zijn geen of minder zaadcellen in aanwezig. Geen of verminderde productie van zaadcellen in de zaadbal(len). Mogelijke oorzaken zijn het niet spontaan indalen van de zaadballen, een genetische afwijking, een ontsteking (bv. als gevolg van de bof) of een (sport)ongeval.

Een varicokèle of hydrokèle in het scrotum verhoogt de temperatuur, waardoor de productie van zaadcellen vertraagd.
Een te lage productie van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon), dat de zaadballen stimuleert, kan ook een oorzaak zijn van verminderde hoeveelheid zaadcellen in het sperma.

Aanwezigheid van antistoffen tegen zaadcellen, deze beinvloeden de beweeglijkheid of maken het onmogelijk voor de zaadcellen om de wand van de eicel te doordringen. Dergelijke antistoffen zijn meestal aanwezig bij gesteriliseerde mannen en blijven dat ook na een eventuele hersteloperatie. Soms worden antistoffen ook vastgesteld als gevolg van een ontsteking of zonder aanwijsbare reden.

Externe factoren

Frequent contact met pesticiden, bepaalde solventen (e.g. in verf), zware metalen zoals lood en kwik of X-stralen is schadelijk voor de zaadcellen en dus van invloed op de mannelijke vruchtbaarheid. Overmatig drankgebruik, roken en drugs hebben een ongunstig effect op de vruchtbaarheid. De gevolgen van het gebruik van marihuana, op de kwaliteit van het sperma, zouden pas na 3 tot 9 maanden verdwijnen. Bepaalde medicatie kan ook een invloed hebben.

Temperatuur. Voor de productie van zaadcellen, in de zaadballen, is de optimale temperatuur 35 graden. Een sauna of een heet bad, maar ook het dragen van te strakke kledij verhoogt de temperatuur. Het is nooit echt onderzocht in welke mate de temperatuur de zaadcel productie beinvloedt, maar het is wel zeker dat te hoge temperaturen ongustig zijn.

Tekort aan o.a. vitamine C in de voeding heeft ook een verminderde kwaliteit van het sperma tot gevolg.

Bij sommige mannen heeft de frequentie van zaadlozing ook een invloed. Het opsparen van zaad gedurende lange tijd is in geen geval bevorderlijk voor de kwaliteit. In het algemeen kan je zeggen dat de productie van zaadcellen toeneemt bij regelmatige sexuele activiteit, maar bij zeer frequente zaadlozing zal de hoeveelheid zaadcellen in het sperma dan weer afnemen.

Verder lezen over mannelijke vruchtbaarheid? Hier vind je een oplijsting van onderzoeken bij vruchtbaarheidsproblemen en meer over mannelijke vruchtbaarheid op papaworden.be.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...