De zwangerschapstest die je in de winkel of bij de apotheker kan gaan kopen is meestal gebaseerd op bepaling van het hormoon HCG. Aanwezigheid van dit hormoon geeft aan dat je zwanger bent. De meeste zwangerschapstests dienen met ochtendurine te worden uitgevoerd. Een eerste controlestreep geeft aan of de zwangerschapstest gelukt is, als deze verschijnt ben je vrij zeker dat de zwangerschapstest niet te oud is of te warm bewaard werd. Een tweede streep, de indicator streep, toont zich enkel indien je zwanger bent.

Hoe werkt een tester?

Bij de meeste zwangerschapstests is het zien van 1 streep negatief, 2 strepen is positief. De indicator streep hoeft niet noodzakelijk even volledig of even duidelijk te zijn als de controlestreep.

Indien je zwanger bent is de zwangerschapstest meestal positief vanaf de dag van de verwachte menstruatie (eerste NOD of Niet Ongestelde Dag) of 1 tot 2 dagen later.

Er bestaan ook Ultra Zwangerschapstests die zo gevoelig zijn dat je al kan testen tot 1 week vóór de (verwachte) menstruatie. Gebruik hiervan is over het algemeen niet aan te raden, want het is algemeen bekend dat 60% van de zwangerschappen voortijdig eindigt en dit vooral tijdens de eerste twee weken.

Bij de dokter wordt, om vast te stellen of je zwanger bent, HCG in het bloed bepaald omdat dit nog gevoeliger is.

Onjuiste uitslagen voorkomen bij een zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Positieve zwangerschapstest – de indicator streep (boven) hoeft niet even volledig of even duidelijk te zijn als de controle streep (onder).

Hou er rekening mee dat, zeker wanneer je jezelf test met een zwangerschapstest, onjuiste uitslagen kunnen voorkomen:

  • te vroeg en nog te weinig HCG voor de gevoeligheid van de zwangerschapstest
  • urine teveel verdund wanneer je veel gedronken hebt, tracht daarom steeds de zwangerschapstest te doen op ochtendurine
  • de zwangerschapstest is te oud of onjuist bewaard, daarom hebben de meeste zwangerschapstests tegenwoordig een controlestreep
  • buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dit geeft lagere hormoonspiegels
  • je was zwanger maar de vrucht is na enkele dagen spontaan verloren gegaan, het gebeurt dan dat de hormoon concentratie nog wat ‘na-ijlt’

Na een positieve zwangerschapstest ga je toch zeker naar de dokter om je bloed te laten testen, dit geeft een meer betrouwbaar resultaat.

De zwangerschapstest kun je tegenwoordig overal kopen

Je kan zwangerschapstests tegenwoordig overal krijgen. De klassieke zwangerschapstest is te koop bij de apotheker, maar heel wat goedkopere tests zijn verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de kruidvat, of bij de supermarkt om de hoek en niet te vergeten in tal van verschillende webshops. Voordeel van online kopen is dat je deze betrouwbare zwangerschapstests discreet online kan kopen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...