Humaan ChorionGonadotrofine, beter bekend als hormoon HCG, is een hormoon dat door het embryo wordt geproduceerd tijdens de zwangerschap. De aanwezigheid van hormoon HCG is reeds 2 weken na de bevruchting aantoonbaar in urine van de vrouw, daarom zijn de meeste zwangerschapstests gebaseerd op HCG bepaling. Hiernaast zijn er ook toepassingen van hormoon HCG bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Hormoon HCG als indicator van zwangerschap

De hormoon HCG concentratie zal in het begin van de meeste zwangerschappen elke 72 uur verdubbelen, om een piek te bereiken na 8 tot 12 weken. Daarna zal de concentratie van het hormoon HCG stilaan afnemen.
De aanwezigheid van HCG in urine of bloed wordt standaard gebruikt om een zwangerschap aan te tonen, zowel bij de zwangerschapstest die je zelf kan gaan kopen als bij de test uitgevoerd door de dokter. Het verschil tussen beide tests is dat deze bij de dokter een kwantitatief resultaat geeft (een waarde), terwijl de zwangerschapstest die je zelf kan kopen enkel de aan of afwezigheid van hormoon HCG aantoont.

HCG concentraties boven 25 mIU/ml worden als positief – zwanger – beschouwd. Concentraties beneden 5 mIU/ml worden als negatief beschouwd. De hoeveelheid HCG wordt uitgedrukt in milli-international units (mIU) per milliliter (ml).

Hou er rekening mee dat de aanwezigheid van HCG een goede indicator is om een zwangerschap aan te tonen, maar de eigenlijk waarde kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Indicatieve bloedwaarden worden getoond in onderstaande tabel. Bij een meerlingenzwangerschap liggen de waarden meestal hoger.

weken (sinds laatste menstruatie) HCG (mIU/ml)
3 5 – 50
4 5 – 426
5 18 – 7.340
6 1.080 – 56.500
7-8 7.650 – 229.000
9-12 25.700 – 288.000
13-16 13.300 – 254.000
17-24 4.060 – 165.400
25-40 3.640 – 117.000

 

Hormoon HCG concentraties kunnen beinvloed worden door vruchtbaarheidsbehandelingen, antibiotica en bepaalde afslankmiddelen. Vraag hierover raad aan je huisarts.

Wat als ik een te lage HCG waarde heb?
Dit kan betekenen dat de datum van bevruchting verkeerd werd berekend, helaas kan het ook betekenen dat je een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt.

Wat als ik een te hoge HCG waarde heb?
Dit kan betekenen dat de datum van bevruchting verkeerd berekend werd of het kan ook een meerlingenzwangerschap betekenen.

Hormoon HCG gebruik bij vruchtbaarheidsbehandelingen

HCG wordt ook gebruik bij vruchtbaarheidsbehandelingen om de eisprong op te wekken. Bijvoorbeeld bij behandeling van PCO (Polycysteus Ovarium Syndroom) wordt, wanneer rijpe eicellen klaarzitten, de eisprong opgewekt met Gonadotrofine injecties. Ook bij IVF (In Vitro Fertilisatie) wordt de eisprong vaak met HCG opgewekt.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...