Foliumzuur is een vitamine die vooral te vinden is in verse groenten, fruit, zuivel en volkoren producten. Wie gezond en afwisselend eet krijgt er voldoende van binnen. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap is echter meer foliumzuur nodig, omdat dit de kans op bepaalde aangeboren afwijkingen verminderd. Daarom wordt vrouwen met een kinderwens toch aangeraden een foliumzuur supplement te nemen.

 Waarom foliumzuur supplement voor en tijdens de zwangerschap?

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap wordt de aanleg voor het centrale zenuwstelsel gevormd, later ontstaan hieruit de hersenen en het ruggenmerg. Dit stadium van ontwikkeling is zeer kritisch, indien het niet goed verloopt is er kans op zogenaamde neurale buisdefecten. Deze afwijkingen zijn onder andere spina bifida (open ruggetje) en anencefalie (open schedel, kindje is meestal niet levensvatbaar).

Studies hebben uitgewezen dat het innemen van voldoende foliumzuur, zeker net voor en tijdens de eerste weken van de zwangerschap, de kans verkleint op neurale buisdefecten. Ook zou het risico op een aantal andere aangeboren afwijkingen, vooral van het hart en de urinewegen, verminderen. Foliumzuur zou verder ook zwangerschapsmisselijkheid tijdens de eerste weken van de zwangerschap verminderen en de kans op vroeggeboorte doen afnemen.

Een recente studie geeft ook nog aan dat foliumzuur tijdens de zwangerschap het risico van taalachterstand op 3-jarige leeftijd met de helft vermindert. Enkel maar voordelen dus!

Lees meer over hoe foliumzuur taalachterstand kan voorkomen.

Vanaf wanneer en hoe lang?

Aangezien foliumzuur vooral belangrijk is tijdens de eerste weken van de zwangerschap, wordt vrouwen aangeraden dagelijks een supplement in te nemen vanaf het ogenblik dat ze stoppen met de pil tot minimaal 8 weken na de bevruchting. Zo is er tijdens de eerste weken van de zwangerschap zeker voldoende foliumzuur in het lichaam aanwezig.
Blijf vóór je zwanger bent zeker de supplementen doornemen, ook al lukt het niet meteen om zwanger te worden.

Foliumzuur in je voedingMeer dan 50 μg per portie:

 • spruitjes
 • spinazie
 • boontjes
 • broccoli
 • witte kool
 • volkorenbrood

Meer dan 15 μg per portie:

 • gekookte soya scheuten
 • erwten
 • aardappelen
 • ijsberg sla
 • eieren
 • wit brood
 • volkoren producten
 • sinaasappelsap
 • yoghurt

Hoeveel foliumzuur heb je nodig en waar vind je het?

Een dagelijkse dosis van 400 μg (microgram) of omgerekend 0,4 mg (milligram) foliumzuur zou effectief aangeboren afwijkingen zoals open ruggetje en open schedel helpen voorkomen. Vrouwen die eerder reeds een kind met een neuraal buisdefect hebben gehad wordt bij een volgende zwangerschap zelfs 4 milligram als dagelijkse dosis aanbevolen.

Foliumzuur komt voor in de meest uiteenlopende basisproducten: groenten, fruit, vlees, zuivelproducten, enz. Bij bereiding van de etenswaren gaat echter tot 95 % verloren. Foliumzuurrijke voeding omvat onder andere broccoli, erwten, linzen en brood. Zoals je in het overzicht (rechts) kan zien is het moeilijk om, tijdens de zwangerschap, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 μg te halen uit enkel je voeding.

Je kan foliumzuur als een apart supplement krijgen bij de apotheker, meestal als tabletten van 400 of 500 μg. Sommige multivitamine preparaten bevatten ook foliumzuur, pas hier wel mee op aangezien teveel van bepaalde vitamines schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind of de aanstaande moeder. Vraag bij het nemen van supplementen steeds raad aan arts of apotheker.

Vitamine B

Foliumzuur maakt deel uit van de vitamine B familie en heeft de code B11. Vitaminen B is een verzamelnaam voor wateroplosbare vitamines die belangrijk zijn voor de cellulaire stofwisseling. Er zijn in totaal 8 verschillende vitamine B versies en deze worden samen het vitamine B-complex genoemd. De naam vitamine B11 wordt steeds vaker vervangen door foliumzuur en is daarom ook minder bekend. Doordat men vroeger dacht dat er meer verbindingen behoorde onder de B-vitamines loopt de nummering niet gelijk. Deze gaten in de reeks zijn ontstaan door het weglaten van sommige, eerder benoemde, niet voor de mens essentiële verbindingen uit de B-reeks.

Direct online bestellen:

foliumzuur is zowel in de winkels als online te bestellen van verschillende merken. Hieronder hebben we alvast voor je een overzicht voor je gemaakt van online te bestellen foliumzuur.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...