Er zijn ontzettend veel factoren die bepalen hoe gemakkelijk, of hoe moeilijk het is om zwanger te worden. Op deze pagina geven we alvast enkele tips om zwanger te worden. Mogelijkheid tot discussie en tot het stellen van vragen over vruchtbaarheid en tips om zwanger te worden, vind je hier: zwanger worden forum.

Invloed van voorbehoedsmiddelen

Sommige artsen beweren dat de pil een invloed heeft op de vruchtbaarheid, en dat vrouwen die gestopt zijn met de pil er gemiddeld enkele maanden langer over doen om zwanger te worden. Andere artsen beweren dan weer dat de pil helemaal geen invloed heeft. Volgens dit onderzoek, waarbij meer dan 8000 geplande zwangerschappen werden bekeken, doen vrouwen die langdurig de pil genomen hebben er niet langer over om zwanger te worden.

Wanneer je gestopt ben met de pil, dan zou het geen probleem zijn om onmiddelijk zwanger te worden. Zelfs indien je nog geen menstruatie hebt gehad na gestopt te zijn dan zou dit geen negatieve invloed hebben op het ongeboren kind. Heel wat artsen raden wel aan te wachten tot de gewone menstruele cyclus zich hersteld heeft. Zo kan beter het begin van de zwangerschap bepaald worden, anders denk je misschien dat je zwanger bent terwijl je maandstonden enkel uitblijven omdat je net gestopt bent met de pil (ontpillen heet dat dan).

Vrouwen die het spiraaltje gebruiken hebben een iets hoger risico op ontstekingen van de eileiders, dit kan eventueel tot verminderde vruchtbaarheid leiden. Maar het risico is beperkt binnen een monogame relatie. Andere voorbehoedsmiddelen zoals condooms of zaaddodende pasta’s hebben geen effect op de vruchtbaarheid.

Hoe vaak en wanneer vrijen?

Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in vagina en baarmoeder, en een eicel kan bevrucht worden gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong. Dus de vruchtbare periode bij de vrouw is van enkele dagen voor tot net na de eisprong. Binnen dit vruchtbaarheidsvenster heb je meest kans om zwanger te worden.
Om je kansen te verhogen kan je best enkele dagen voor de eisprong, op de dag zelf en enkele dagen na de eisprong vrijen.

Bereken de vruchtbare periode. De betrouwbaarheid van deze berekening hangt vooral af van hoe regelmatig je cyclus is.
Met een ovulatietest kan je exact het tijdstip van je eisprong bepalen. Je vindt een groot aanbod ovulatietesten in tal van webshops.

De kwaliteit van het sperma wordt beinvloed door de frequentie van zaadlozing. Een dagelijkse ejaculatie veroorzaakt uitputting van de voorraad zaadcellen, te lang ‘sparen’ daarentegen is niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen. Om de twee tot drie dagen zou de kwaliteit van het sperma optimaal houden.
Beperk vrijen dus zeker niet enkel tot die dagen dat je vruchtbaar bent, 2 tot 3 keer per week is best voor de kwaliteit van het sperma en voor een gezonde relatie.

Het meest geschikte standje…

meest geschikte standje om zwanger te kunnen wordenDe missionarishouding zou meest kans op succes geven, omdat hierbij de penis het dichtst bij de baarmoeder komt. Ook op zijn hondjes is een absolute aanrader voor wie zwanger wil worden. De zij aan zij houding is makkelijk aan te nemen, en wordt aangeraden aan mensen die kampen met overgewicht of rugproblemen.
Minder geschikte standjes zijn die waarbij de vrouw bovenaan zit, omdat de zwaartekracht dan tegenwerkt en het sperma moeilijker in de baarmoeder kan vloeien. Ook zittend of rechtstaand vrijen vermindert de kans op bevruchting.

Blijf na het vrijen een 10 tal minuten op je rug liggen zodat de zaadcellen de kans krijgen om hun werk te doen. Een kussen onder je poep leggen, waardoor je bekken naar achter kantelt, doet de zwaartekracht een handje helpen.
Een orgasme bij de vrouw zou de kans op bevruchting vergroten, door de samentrekkingen die ermee gepaard gaan wordt het sperma voortgestuwd naar de baarmoeder. Een reden te meer om je liefdesspel boeiend te houden…

Wanneer je zwanger wil worden neem je best niet zomaar een glijmiddel, veel glijmiddelen hebben een zaaddodende werking. Er bestaan wel glijmiddelen die de vochtigheid, de zuurtegraad en het zuurstofgehalte van de vagina bevorderen en daardoor de kans op bevruchting verhogen. Met deze tips om zwanger te worden maak je ook het vrijen misschien wat spannender.

Medicatie

Sommige geneesmiddelen hebben invloed op de vruchtbaarheid of zijn schadelijk voor het ongeboren kind. Wanneer je medicatie voorgeschreven krijgt ga dan steeds na bij arts of apotheker dat deze niet schadelijk zijn voor het ongeboren kind, ook al ben je op dat moment nog niet zwanger. Wanneer je moeilijk zwanger raakt, check dan ook eens of medicatie die je zelf of die je partner recent genomen heeft eventueel invloed kan hebben.

Indien je omwille van een chronische aandoening langdurig medicatie neemt, dan is het belangrijk reeds voor de zwangerschap je huisarts hierover aan te spreken. Dan kan naar een alternatief overgeschakeld worden indien de huidige behandeling schadelijk is voor het ongeboren kind of indien deze de vruchtbaarheid vermindert. Informatie over de gevaren van medicatie voor het ongeboren kind of informatie rond ongewenste effecten vind je ook op de website van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie.

Andere factoren en tips

Roken, alcohol, anabole steroiden en drugs hebben zoals algemeen geweten een negatieve invloed op de vruchtbaarheid en, niet te vergeten, het ongeboren kind.

Overgewicht, maar ook ondergewicht, kan de vruchtbaarheid aantasten. Een gezonde voeding en voldoende beweging zijn zeker aanraders voor wie zwanger wil worden. Een tekort aan vitamine C of Zink kan de kwaliteit van het sperma verminderen. Warmte is bijzonder slecht voor de kwaliteit van het sperma: aanstaande papa’s vermijden dus sauna’s, hete baden, te strakke kleding en lange autoritten. In bepaalde sectoren van industrie of landbouw kunnen onder andere röntgenstraling of contact met pesticiden en andere chemicaliën de mannelijke vruchtbaarheid aantasten.

Stress

Spanning en stress, al dan niet veroorzaakt door een kinderwens, hebben een invloed op je hormonen. Dus stress heeft zeker een invloed op de vruchtbaarheid bij man en vrouw. Deze invloed is sterk persoonsgebonden en moeilijk in te schatten.

Je teveel focussen op zwanger worden, zoals bv. ‘moeten’ vrijen op de dagen dat je vruchtbaar bent, werkt meestal in je nadeel. Wanneer je zwanger wil worden dan mag je er niet te veel mee bezig zijn. Dit is misschien wel het meest gehoorde, en het minst gewaardeerde advies van heel wat gynaecologen.

Een fertiliteitscentrum in Boston (VS) nam de proef op de som: 97 willekeurige vrouwen die een IVF behandeling starten werden geselecteerd om deel te nemen aan een lichaam/geest programma van 10 sessies. Bij de eerste IVF poging had het al dan niet deelnemen aan dit programma geen invloed op het resultaat, 43 procent van de vrouwen werd zwanger.

Bij de tweede poging echter werd binnen de groep die deelnam aan het programma 52 procent zwanger. Dit staat tegenover een gemiddelde normale slaagkans van slechts 20 procent bij een tweede poging. Het advies van de onderzoekers is dat je jezelf moet ontspannen en je niet teveel mag focussen op zwanger worden.

 

 1. ik ben 25jaar en moeder van een dochter en probeer al maanden voor de tweede maar lukt nog steeds niet mijn man doet er normaal over maar ik stress enorm erom ik weet dat t niet goed is maar hoe doe ik dit anders. Wanneer ik dwing om sex duurt t maar even en komt er weinig sperma wat doe ik verkeerd

 2. hallo sabrina,
  Mijn vriend en ik willen aan ons eerste kindje beginnen.Maar wij gaan er aan beginnen met de gedachte van we zien wel wanneer het er komt en mss is dat echt de beste manier om eraan te beginnen.jij hebt al een kindje dus je weet dat het perfect mogelijk is.Mijn tip is maak de sex leuker,en probeer je vooral te ontspannen! veel succes…

 3. sabrina,
  niet om een of ander, maar wij zijn al 3 jaar bezig voor de tweede, dusssssssss.

  Maar eigenlijk geef je zelf het antwoord al in je vraag: als ik dwing komt er weinig sperma.

  Als ik jou was zou ik gaan stoppen met “dwingen”, je moet de man niet wijzer maken dan ie is. Als hij niet weet dat het voor het “echie” is, kan hij zich beter ontspannen en raakt hij beter opgewonden. Een man die geen sex wil? Bestaat dat nog in deze wereld dan? Misschien kan je proberen om eens een maandje geen initiatief te nemen, lekker bij hem laten. Lekker opvrijen en laten wachten op je. Geheid weet hij niet wat hem dan overkomt. En dan… als hij het niet meer houdt (dan heb jij natuurlijk allang in je hoofd zitten wanneer dat zo ongeveer moet zijn, en hem dat lekker niet verteld) bespringt hij je als een beest en denkt ie van Jee dat wil ik vaker!

 4. beste lezers

  ik heb een dochtertje van bijna 5 bij haar was ik van de eerste keer direct zwanger na 9 maanden was ik terug zwanger van een 2de maar omdat ik dat te kort opeen vond heb ik het laten weghalen. nu probeer ik al van juni2010 voor een 2de te gaan maar lukt steeds niet :-( kan het te maken hebben met het feit dat ik een abortus heb gedaan?

  mvg

 5. hey over paar maand om presies te zijn 1maart kreeg ik het slechte nieuws dat het hartje niet meer klopte,ik was 8w en 4 dagen zwanger ,we zijn nu al en tijdje terug aan het oefenen maar nog steets niks wat kan ik doen?en ben bang om en nieuwe miskraam

 6. hey
  ik heb onlangs en misval gehad kwas 8weken en 4 dagen,over 5 jaar had ik het zelfde voor was ik 4 weken.ik ben 35 jaar lang kan ik niet wachten op mijn kinderwens é,hebben nu bloedonderzoek gedaan om de oorzaak te weten dat ik nu eind april mijne uitslag zal weten …we hopen op redelijk pozetief antw wie heeft dit ooit meegemaakt

 7. hey
  heb onlangs en misval gehad van 8w en 4 dagen,na en bezoek van gini was alles uit natuurlijke weg verwijdert nu ik terug betrekingen heb gehad na paar dagen ben ik terug moe gevoel en sterke geur urine ben ik terug zwanger?

 8. Ik zit in hetzelfde schuitje! Ook ms gehad, op 12 april m’n eisporng gehad dus nu spannend afwachten.. Weet je al of je zwanger bent?

 9. Hey, 2 maanden terug ben ik bevallen vn men dochter. Ik was 6 maanden zwanger en ze is gestorven in men buik. We zien daar heel erg vnaf, we zijn nu ook terug bezig voor een tweede kindje. Ben nu 1 dag overtijd ben eens benieuwd :-) Het positieve is vn uit alle teste dat ze hebbe gedaan, kunne we gezonde kindjes krijge.

 10. hey, zelf ook een miskraam gehad op 7 weken, heb ook al 2 kindjes maar ik en mijn nieuwe vriend verlangen naar nog een kindje..
  Ondertussen ook al 4 maand aan het oefenen, wil maar niet lukken, nochtans was ik vorige zwangerschap al na een maand zwanger. Is het normaal na een miskraam dat het zo lang duurt eer je terug zwanger bent?

 11. hallo allemaal,
  ikzelf ben te rade gegaan bij Ons geboorteland uit Diest. De projectontwikkelaar deed een literatuuronderzoek naar stress en kinderwens. In Diest kan je terecht voor stressverlagende trajecten en veel informatie. echt zoblij dat ik deze organisatie vond! gr

 12. Hallo, Ik en mijn vriend hadden 4maanden geleden besloten om aan een kindje te beginnen en ik ben direckt gestopt met de pil, dus zijn wij al 4maand aan het proberen, op meest vruchtbare dagen, als we seks hebben lig ik van onder en ik doe altijd mijn benen omhoog, voor de sperma, maar toch komt er altijd nog sperma uit.. Is dat ook normaal of niet? Ik probeer echt veel en we hebben veel seks maar toch luk het maarr niet.. :-( Iemand die mij ermee kan helpen? Zou een groot plezier zijn! Alvast bedank en hopelijk hoor ik jullie nog met enkele goeie tips
  Groetjes Kimberley

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...