De temperatuurmethode wordt vaak gebruikt voor anticonceptie maar is vooral zeer geschikt voor koppels met een kinderwens om te bepalen wanneer de eisprong plaatsvond. Met de temperatuurmethode meet je een kleine stijging in lichaamstemperatuur gedurende 2 tot 3 dagen na de eisprong. Let op wanneer je met deze methode een zwangerschap wil voorkomen: de temperatuurstijging komt er maar net na de ovulatie, je kan de eisprong dus niet voorspellen.

Hoe werkt de temperatuurmethode?

temperatuurmethode

De eerste dagen na de eisprong is er een temperatuur stijging van 0,2 tot 0,5 °C

Je temperatuur is gedurende twee tot drie dagen na de eisprong 0,2 tot 0,5 °C hoger. De temperatuurmethode bestaat erin gedurende een drietal cycli je temperatuur dagelijks op te volgen, zo leer je je eigen cyclus in functie van de temperatuur kennen. Zo kan je, zelfs bij een onregelmatige cyclus, op basis van je lichaamstemperatuur weten wanneer je vruchtbaar bent. Het voordeel is dat je voor de temperatuurmethode enkel een digitale thermometer nodig hebt en dat dit dus goedkoper is dan ovulatietests.

Gebruik een digitale thermometer met een nauwkeurigheid van minstens 0,1°C. Meet dan elke morgen, op hetzelfde uur, je lichaamstemperatuur. Het resultaat hiervan zet je in een tabel of op een kleine grafiek, er zijn ook thermometers met een ingebouwde functie die dit voor jou doen.
Wanneer je dit gedurende een drietal cycli hebt gedaan zal je zien dat er regelmaat zit in de temperatuurstijging de eerste dagen na de eisprong. Je bent dus vruchtbaar wanneer de piek in de temperatuur zich inzet tot ongeveer 24 uur daarna.

Waar moet je op letten om de eisprong tijdig vast te stellen met de temperatuurmethode?

  • Gebruik een digitale thermometer die nauwkeurig is tot op 0,1 °C
  • Neem de temperatuur in je mond
  • Neem de temperatuur dagelijks op hetzelfde tijdstip: ’s morgens voor je uit bed komt
  • Eet of drink niet voor je de temperatuur genomen hebt
  • Ziekte, oververmoeidheid of stress beinvloeden je lichaamstemperatuur en maken dus dat de temperatuurmethode minder goed werkt

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...