De ovulatie of eisprong vindt plaats wanneer de eierstok een gerijpte eicel uitstoot. Deze eicel kan dan gedurende 12 tot 24 uur bevrucht worden. Het moment van de eisprong bepaalt je vruchtbare periode, wil je zwanger worden dan is het dus nuttig om weten dat je één tot twee dagen na de eisprong vruchtbaar bent. 

De menstruatie cyclus bestaat uit twee delen. Je cyclus start op de eerste dag van je laatste menstruatie of ongesteldheid, het einde van de menstruatie is hierbij niet van belang.
Het eerste deel van de cyclus loopt tot aan de eisprong, tijdens deze periode zal een nieuwe eicel rijpen en zal het baarmoederslijmvlies zich klaarmaken voor een eventuele innesteling. Dit eerste deel van de cyclus, de rijping van een eicel, kan sterk variëren in lengte.
Het tweede deel van de cyclus duurt steeds 14 dagen met hoogstens twee dagen verschil. Dit is de tijd tussen de eisprong en het begin van de volgende menstruatie indien geen bevruchting plaatsvond. Het is binnen deze periode dat een bevruchte eicel kan innestelen in het baarmoederslijmvlies.

De eisprong is het moment waarop één van beide eierstokken een rijpe eicel afstoot. De naam ‘eisprong‘ komt van het feit dat de eierstokken niet rechtstreeks aan de eileiders zitten, maar met een vlies onderaan de eitrechter hangen. De eicel moet dus bij de ovulatie een klein ‘sprongetje’ maken om in de eileider terecht te komen.

Wanneer heb je je eisprong?

De volledige lengte van een cyclus is van persoon tot persoon verschillend. Gemiddeld bedraagt een cyclus 28 dagen, de meeste vrouwen hebben een cyclus tussen 27 en 31 dagen maar elke cyclus tussen 21 en 35 dagen wordt meestal als normaal beschouwd. Maak je dus geen zorgen wanneer jouw cyclus meer of minder dan 28 dagen bestrijkt, dit is immers bij veel vrouwen het geval.

De eisprong vindt plaats op 14 dagen voor het einde van de cyclus. Wanneer je dus een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, dan kan je dus rekenen dat je eisprong telkens op de 14de dag zal gebeuren. Ofwel 14 dagen na de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Heb je een cyclus van 30 dagen, dan zal je ovulatie op de 16de dag plaatsvinden.
Helaas is bij veel vrouwen de menstruatie cyclus niet regelmatig, de lengte (van het eerste deel) van de cyclus varieert waardoor het moeilijk wordt om te bepalen wanneer de eisprong zal plaatsvinden.

Hoe het moment van de eisprong berekenen?

Je kan het tijdstip van ovulatie op verschillende manieren berekenen, hoe betrouwbaar elke methode is verschilt van persoon tot persoon. Voor wie een zeer onregelmatige cyclus heeft zal het moeilijker zijn om het tijdstip van de eisprong te voorspellen.

Berekening met gemiddelde lengte menstruatie cyclus

Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, bijvoorbeeld steeds een lengte van 31 dagen of slechts kleine variaties van hooguit één of twee dagen, dan kan je eenvoudig berekenen wanneer je je eisprong kan verwachten. De eisprong gebeurt op 14 dagen voor het einde van de menstruatie cyclus, als je noteert wanneer je cyclus begon (eerste dag van je laatste ongesteldheid) dan bereken je dus als volgt:

Datum Eisprong = Datum Start Cyclus + Gemiddelde Lengte Cyclus – 14 Dagen

Je kan natuurlijk ook je vruchtbare periode online berekenen, in onze calculator zit dezelfde formule om je eisprong en vruchtbare dagen te berekenen: eisprong nu berekenen.

Temperatuurmethode

Met de temperatuurmethode meet je een stijging in lichaamstemperatuur van 0,2 °C tot 0,5 °C gedurende 2 tot 3 dagen na de eisprong. Door dagelijks je lichaamstemperatuur op te meten kan je dus bepalen wanneer de eisprong plaatsvond, en wanneer je dus vruchtbaar bent. Het voordeel van de temperatuurmethode is dat deze goedkoop is, je hebt enkel een nauwkeurige digitale koortsthermometer nodig, en deze techniek werkt ook wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Verder lezen over de temperatuurmethode.

Ovulatietest

Wanneer je cyclus onregelmatig is, kan een ovulatietest helpen om te bepalen wanneer de eisprong gebeurt en om dus je vruchtbare periode te kennen. Het principe van een ovulatietest is vergelijkbaar met dat van een zwangerschapstest: het detecteren van een verhoogde concentratie van een specifiek hormoon in de urine.

Je vindt een groot aanbod ovulatietesten in tal van webshops:

[bol_product_links block_id=”bol_55e46c43d26fb_selected-products” products=”9200000005138931,9200000018826698,9200000047653151,9200000005932641,9200000009960122,9200000046911693″ name=”ovulatietesten 2″ sub_id=”” link_color=”BA4876″ subtitle_color=”505050″ pricetype_color=”505050″ price_color=”F69200″ deliverytime_color=”3C9797″ background_color=”FFFFFF” border_color=”EAEAEA” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kort voor de eisprong is er een sterke stijging van de concentratie van Lutheiniserend Hormoon (LH), dit wordt wel eens de LH piek genoemd. Dit hormoon is steeds aanwezig in de urine maar tijdens de LH piek is de hoeveelheid tot 20 keer meer dan normaal. De piek duurt één tot twee dagen, de eisprong vindt plaats 20 tot 48 uur na de start van de piek. Je meest vruchtbare periode loopt dus van het begin van de LH piek tot ongeveer twee dagen erna.

Een ovulatietest ziet er ongeveer uit als een zwangerschapstest, je moet deze ook in een urinestaal houden. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen, zo mag je in tegenstelling tot een zwangerschapstest de ovulatietest niet met ochtendurine uitvoeren. Lees dus zeker aandachtig de instructies.
Afhankelijk van hoe onregelmatig je cyclus is start je vanaf enkele dagen vóór de verwachte eisprong met dagelijks de test uit te voeren.

Onregelmatige of geen eisprong

Heel wat koppels hebben problemen met hun vruchtbaarheid, bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen heeft dit in één op de drie gevallen te maken met de ovulatie. Er is een onregelmatige of helemaal geen eisprong, vaak als gevolg van hormonale problemen maar soms ook door veroudering van de eierstokken of endometriose. Bijvoorbeeld PCO of het PolyCysteus Ovarium Syndroom wordt veroorzaakt door hormonale problemen en maakt dat er gedurende langere periodes geen eisprong plaatsvindt. Lees hier meer over vruchtbaarheidsproblemen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...