Zelf krijg je te maken met een soort oergeweld in je lichaam als je gaat bevallen. Maar wat merkt je baby hier eigenlijk van?

merkt je babyAls de weeën nog maar net zijn begonnen, niet erg krachtig zijn en lange tussenpozen hebben, merkt je baby er maar weinig van. Tijdens die eerste uren kan je baby zelfs nog slapen. Breken de vliezen, dan dringen geluiden van buitenaf beter tot hem of haar door. En als de weeën doorzetten, krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, wordt je kind zeker wakker. De persweeën zijn voor hem of haar het minst prettig. Het hoofdje wordt eerst naar beneden geduwd, dan naar achteren en bovendien maakt hij of zij een draai. Het hartje gaat sneller kloppen. Als je kind eenmaal geboren is, moet hij of zij erg wennen aan nieuwe prikkels zoals geluiden, licht, kou en warmte. Dit is ook niet altijd leuk voor je kind.

Geen zorgen

Een gezonde baby kan een bevalling prima aan. Dus je hoeft je geen zorgen te maken hoe hij of zij zich voelt. Mogelijk brengt een bevalling zelfs een soort stress bij je kind teweeg, waardoor het alvast wordt voorbereid op de grote overgang naar de buitenwereld. Door de druk in de baarmoeder en het geboortekanaal, stijgt de productie van adrenaline en het schildklierhormoon bij je baby. Hierdoor is hij of zij straks beter in staat de lichaamstemperatuur te regelen. En doordat er in het geboortekanaal een grote druk op de borstkas komt, wordt het vocht uit de longetjes geperst. De longblaasjes kunnen zich daardoor beter met lucht vullen als je baby na de geboorte gaat ademen.

Gesponsord