De doula World wide zetten zich met de Doula week van 22 – 28 maart 2012 eens extra in de kijker, zodus ook de vzw de Doula. Wil je tijdens deze doula week alles laten weten over de doulas in België. 

Wat is een Doula?

Wereld Doula weekDe term doula komt uit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’.
De doula is een bevallingscoach die speciaal is opgeleid om een vrouw en haar partner op een niet-medische manier doorheen de uren van arbeid en bevalling heen te loodsen. De nadruk ligt hierbij op het geruststellen, aanmoedigen, fysiek contact en comfort bieden aan de moeder en haar partner.

Wat doet een Doula?

Een doula is niet aan werkuren (shiften) gebonden en blijft dus bij je van de start van de arbeid tot en met de geboorte van de baby. Eenzelfde gezicht de ganse tijd werkt geruststellend naar de aanstaande moeder en een vlotte bevalling toe. De constante aanwezigheid van de doula werkt niet alleen geruststellend voor de vrouw maar zeker ook voor haar partner, waardoor die meer ruimte krijgt om persoonlijke steun te geven.

Wat met de partner?

Het is nooit de bedoeling dat de doula de partner vervangt, het is eerder de bedoeling een mooie aanvulling te bieden. De partner krijgt zo de kans om mee te doen met de bevalling op een manier die prettig aanvoelt.  De partner is vaak zenuwachtig en onervaren en de emotionele betrokkenheid kan remmend werken.

Een bevallingscoach biedt comfort aan de aanstaande moeder en indien nodig emotionele steun aan beide partners.

Hoe verloopt de samenwerking met de arts en vroedvouw?

Medische handelingen en beslissingen blijven altijd in handen van vroedvrouw en gynaecoloog. Een doula kent vele trucjes om een aangename sfeer te creëren, waardoor de aanstaande moeder, ondanks de pijn, ontspannen blijft. Massage bijvoorbeeld, stimuleert het hormoon oxytocine, dit is het hormoon dat de weeën bevordert.

Ontspannings-en ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat de moeder zich goed kan ontspannen. Dit bevordert opnieuw de ontsluiting. Zo verloopt de bevalling aanzienlijk sneller en lichter en beleven beide partners de geboorte van hun kindje bewuster.

Welke raad geef je mee aan aanstaande mama’s?

Bevallen is een stuk afsluiten van iets waar je zolang naar hebt uitgekeken, het kindje dat je gedragen hebt. Binnen de huidige maatschappij waar alles snel moet verlopen, is bevallen op je eigen, unieke manier geen overbodige luxe.
Als Wij als doulas kunnen bijdragen aan een positieve start van het nieuwe leven dan is onze missie meer dan geslaagd!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...