Het woord doula komt uit het Grieks en verwijst naar een vrouw die een andere vrouw dient. Ondanks de negatieve weerklank van dienares of slaaf, heeft dit woord tegenwoordig een andere betekenis gekregen. Een doula is een persoon die, al dan niet professioneel, ervaring heeft met bevallingen en een vrouw begeleidt tijdens de weeën en haar bevalling.

Een professionele doula heeft heel wat ervaring met bevallingen en kan vaak beter dan de aanstaande vader de vrouw geruststellen en de juiste sfeer creëeren. Doula’s verrichten geen medische handelingen, de gynaecologe blijft dan ook de verantwoordelijke persoon tijdens de bevalling.

Wat is een doula?

Wat is een doula en wat ze wel doen is emotionele steun verlenen, suggesties geven over positie, eventueel massages en aromatherapie. Dit voor, tijdens en na de bevalling. Vaak kunnen ze uit hun ervaring ook helpen bij de communicatie met het medisch personeel en er zo mee voor zorgen dat de medische beslissingen die genomen worden naar wens zijn van de vrouw op de bevallingstafel. Let wel, een doula hoeft niet de partner te vervangen tijdens de bevalling. Ze begeleidt indien nodig beide partners tijdens de bevalling.

De populariteit van professionele doula’s is in Vlaanderen nog vrij beperkt. Maar in de VS zijn er reeds duizenden, in Nederland lijkt dit momenteel ook in de lift te zitten.

Tussenkomst mutualiteit

De Socialistische Mutualiteit keert per aangesloten ouder 150 euro uit voor kraamzorg en doulazorg. Indien je dus zelf kiest voor begeleiding door een doula (met diploma van een opleiding die erkend is door de Socialistische Mutualiteit) kan je tot maximaal 300 euro vergoed krijgen. Deze erkenning van de medische voordelen van de doula is uniek in Europa.

Doula worden

Voor wie zelf doula wil worden bestaan er cursussen. Deze vind je onder andere bij de schoonheidsschool. Ben je tijdens je bevalling begeleid geweest door een doula of ben je van plan dit te doen? Deel dan zeker je ervaringen op het forum.

Doula: meer informatie en adressen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...