Het woord doula komt uit het Grieks en verwijst naar een vrouw die een andere vrouw dient. Het klinkt negatief maar het heeft tegenwoordig een andere betekenis. Een bevallingscoach of doula is een persoon die de moeder helpt tijdens de weeën en de bevalling. Ze zorgt voor een emotionele ‘veilige’ omgeving voor jou en stimuleert je om naar je eigen lichaam te luisteren. Ze stellen vaak de aanstaande moeder en vader gerust. Een zwangerschapscoach kan professioneel getraind zijn of kan iemand zijn met goede ervaringen. Ze verrichten geen medische handelingen, dus verloskundigen en gynaecologen blijven verantwoordelijk tijdens de bevalling. 

Wat is een doula?

Wat is een zwangerschapscoach en wat ze wel doen is emotionele steun verlenen, suggesties geven over positie, eventueel massages en aromatherapie. Dit voor, tijdens en na de bevalling. Vaak kunnen ze uit hun ervaring ook helpen bij de communicatie met het medisch personeel en er zo mee voor zorgen dat de medische beslissingen die genomen worden naar wens zijn van de vrouw op de bevallingstafel. Let wel, een doula hoeft niet de partner te vervangen tijdens de bevalling. Ze begeleidt indien nodig beide partners tijdens de bevalling. Ze kan zich ook op de achtergrond houden tot jullie haar nodig hebben. Ze creëert een veilige omgeving en stimuleert je om te luisteren naar je eigen lichaam. Je lichaam vertelt je vaak welke manieren de goede manieren zijn om te handelen.

De populariteit van professionele doula’s is in Vlaanderen nog vrij beperkt. Maar in de VS zijn er reeds duizenden, in Nederland lijkt dit momenteel ook in de lift te zitten.

Takenpakket

  • De ouders emotioneel begeleiden tijdens de zwangerschap
  • Advies over alle mogelijkheden geven
  • Ademhaling tijdens de bevalling bijsturen
  • Praktisch en emotioneel steunen tijdens de bevalling 
  • De ouders een veilig gevoel geven
  • Het zelfvertrouwen een boost geven
  • De ouders laten focussen op wat nodig is

Wat kost een Doula

Een simpele vraag die niet zo gemakkelijk te beantwoorden is. Meeste bevallingscoachen  werken als kleine zelfstandige en bepalen zelf hun tarieven. Elke doula is ook anders. Ze hebben een andere opleiding of andere ervaringen. Sommige doula’s hebben ook heel andere programma’s en daar hangen ook andere prijskaartjes aan. Hetgene wat elke zwangerschapscoach aanbiedt is constante ondersteuning voor,tijdens en na de zwangerschap. Je kunt verschillende zwangerschapscoachen bekijken en prijzen vragen. Kies zeker een zwangerschapscoach waar jij jou goed bij voelt.

Tussenkomst mutualiteit

De Socialistische Mutualiteit keert per aangesloten ouder 150 euro uit voor kraamzorg en doulazorg. Indien je dus zelf kiest voor begeleiding door een doula (met diploma van een opleiding die erkend is door de Socialistische Mutualiteit) kan je tot maximaal 300 euro vergoed krijgen. Deze erkenning van de medische voordelen van de doula is uniek in Europa.

Zwangerschapscoach worden

Voor wie zelf doula wil worden bestaan er cursussen. Deze vind je onder andere bij de schoonheidsschool. Ben je tijdens je bevalling begeleid geweest door een doula of ben je van plan dit te doen? Deel dan zeker je ervaringen op het forum.

Doula: meer informatie en adressen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...