Tokofobie, abnormale tot zelfs doodsangst om te bevallen, zou volgens Brits onderzoek één op zes vrouwen treffen. Deze kwaal verhoogt niet alleen de kans op een miskraam maar brengt heel wat vrouwen ertoe om nooit aan kinderen te beginnen. Tokofobie heeft nachtmerries, concentratie stoornissen, paniekaanvallen, enz. tot gevolg.

Vrouwen die om een keizersnede vragen omdat ze te veel schrik hebben voor een natuurlijke geboorte zullen psychiatrische hulp krijgen in Groot-Brittannië. Steeds meer moeders in spe kampen met tokofobie: een doodsangst voor de bevalling.
De Britse gezondheidszorg probeert het stijgende aantal keizersneden te beperken. Een kwart van de Britse geboorten gebeurt niet op natuurlijke wijze, dat is bijna dubbel zoveel dan 30 jaar geleden. Er is bewijs dat steeds meer vrouwen zo afgeschrikt worden door een natuurlijke bevalling bij de eerste geboorte dat ze beslissen een keizersnede te laten uitvoeren bij de rest van hun kinderen. Vorig jaar meldden Britse klinieken voor geboortetrauma’s een verdubbeling van het aantal zwangere moeders die gebruik maakten van hun diensten. (bron: HLN.be)

Tokofobie  - angst om te bevallenTokofobie  – angst om te bevallen

Tokofobie, de angst om te bevallen, brengt vaak vrouwen ertoe bewust te kiezen voor een keizersnede in plaats van voor een traditionele bevalling. In ergere gevallen weerhoudt de angst hen ervan om aan kinderen te beginnen of wordt zelfs gekozen voor sterilisatie om toch maar niet zwanger te worden.

Er zijn 2 soorten tokofobie:

  • Primair: ontstaan voor de zwangerschap, soms begint dit reeds tijdens de adolescentie. Kan veroorzaakt worden door een traumatische ervaring zoals het zien van een video, horen van een getuigenis van iemand die bevallen is of door seksueel misbruik.
  • Secundair: ontstaan als gevolg van een slechte ervaring tijdens een vroegere bevalling of zwangerschap, bijvoorbeeld een miskraam.

Helen Mirren, de met een Oscar bekroonde actrice uit The Queen, vertelde in een recent interview dat ze ook lijdt aan deze aandoening. Ze zou als gevolg van het zien van de video van een bevalling op 13 jarige leeftijd een doodsangst hebben opgelopen, en daardoor nooit aan kinderen begonnen zijn.

Tokofobie kan behandeld worden met de hulp van een psycholoog. En wordt, mede dankzij de recente media aandacht, ten volle aanzien als een aandoening die behandeld moet worden.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...