Voor de jaren ’60 was bevallen volledig een vrouwen aangelegenheid, de aanstaande vader liep ijsberend door de ziekenhuisgangen of zat in de kroeg terwijl zijn vrouw aan het bevallen was. Sindsdien is er veel veranderd, de man wordt meestal zelfs verwacht aanwezig te zijn bij de bevalling van zijn partner. Je partner kan, enkel door zijn aanwezigheid, een belangrijke steun zijn tijdens de bevalling. De geboorte is ook een moment dat je als koppel samen meemaakt, waardoor je relatie versterkt wordt.

Mannen aan het kraambedMannen aan het kraambed: de keerzijde

Er is natuurlijk een keerzijde. Mannen voelen zich meestal erg ongemakkelijk en zijn in het algemeen nogal zenuwachtig bij een bevalling. De geboorte is een vrij emotionele gebeurtenis, de meeste mannen daarentegen zijn rationele wezens die dit maar moeilijk kunnen vatten.

  • Een bevalling is voor de meeste mannen een stap in het onbekende. Ze zijn angstig en zetten die angst vaak over op hun partner. Ze kunnen ook niet putten uit eigen ervaring om de aanstaande moeder op haar gemak te stellen.
  • Vrouwen voelen zich soms geremd, ze willen niet dat hun partner hen ziet ‘afzien’ en doen sneller een beroep op epidurale of zelfs een keizersnede.
  • Mannen doen er meestal alles aan om het ziekenhuispersoneel ‘te vriend’ te houden en trachten dus hun partner te temperen wanneer ze ‘lastig is’. Hierdoor voel je je als vrouw al snel geisoleerd.

Het antwoord op de vraag “Mannen aan het kraambed, ja of nee?” is een keuze die je als koppel moet maken. Sommige vrouwen willen buiten gynaecologe en vroedvrouw niemand anders in de buurt tijdens de bevalling. De aanstaande vader zijn aanwezigheid tijdens de bevalling ontzeggen kan je in wezen niet maken, de meeste mannen kijken evenveel uit naar de geboorte als hun partner. Veel hangt af van de betrokkenheid van de man tijdens de rest van de zwangerschap en welk gevoel hij zelf heeft over het bijwonen van de bevalling.

Als alternatief kan je kiezen om je te laten bijstaan door een Doula, dit is een niet-medische begeleidster tijdens de bevalling. Meer hierover: Wat is een Doula?

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...