Elke geboorte is zonder uitzondering een indrukwekkend moment voor mama en papa. De rol van de vroedvrouw is dat de geboorte vlot verloopt en dat mama professioneel begeleid wordt. Een vroedvrouw moet multifunctioneel zijn en begeleidt niet alleen tijdens zwangerschap en de bevalling maar kan ook al een rol spelen voor de zwangerschap. De vroedvrouw geeft advies, inzicht in de menstruele cyclus en kent de gezondheidsrisico’s. Na de bevalling en tijdens de kraamperiode helpt en adviseert ze de jonge ouders. Zelfstandige vroedvrouwen geven zelfs nog ondersteuning aan huis totdat de baby 1 jaar oud is.

Het medische aspect, de fysiologie van de zwangerschap en de bevalling om het kind alle kansen te geven zijn belangrijk maar ook de technologische kennis is belangrijk om vlot te kunnen omgaan met allerlei apparatuur om het foetale welzijn van de baby in de gaten te houden. En ook de psycho-sociale vaardigheden zijn van belang in de huidige multiculturele maatschappij. De vroedvrouw werkt nauw samen met de gynaecoloog als dat noodzakelijk is vanwege (verwachte) problemen bij de bevalling.

Taak van de vroedvrouw

Hoe verschilt de taak van een zelfstandige vroedvrouw met die van een in het ziekenhuis? De vroedvrouw is een belangrijke persoon tijdens de zwangerschap en bevalling en als je kindje net geboren is. Het moet goed klikken tussen jou en de vroedvrouw.

Lijst van vroedvrouwen in Vlaanderen:

[directory type=”vroed”]

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...