Hoe en waar bevallen is een vraag die koppels zich op tijd moeten afvragen. Een overzicht van de verschillende soorten bevallingen. Begin ruim op tijd na te denken waar en hoe je wil bevallen. Lees ook De bevalling in vijf fasen voor een beschrijving van de eerste weeën tot de geboorte. Waar bevallen is in België in de meeste gevallen in het ziekenhuis terwijl Nederlandse mama’s vaak kiezen om thuis te bevallen.

Waar bevallen: ziekenhuis

Vaak wordt er bewust voor gekozen om in het ziekenhuis te bevallen. Soms is er echter geen keuze en moet omwille van medische redenen de bevalling in het ziekenhuis gebeuren, dan spreekt men van een bevalling met medische indicatie. Er wordt ook nog een onderscheid gemaakt tussen polyklinisch wanneer je 24 tot 48 uur na de geboorte terug naar huis gaat, en met lang verblijf wanneer je 5 tot 6 dagen op de kraamafdeling verblijft. Indien je polyklinisch bevalt gebeurt de eerste arbeid vaak thuis.

Je vertrekt naar het ziekenhuis wanneer je om de 5 à 10 minuten weeën hebt. Daar toegekomen zal men eerst controleren of het wel echt begonnen is, indien dit zo is dan wordt je naar de arbeidskamer gebracht.

In de arbeidskamer krijg je een laxeermiddel toegedient om te voorkomen dat je ontlasting verliest tijdens het persen. Je wordt aan de monitor gelegd om de weeën activiteit en de hartslag van de baby op te volgen.
De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je voldoende ontsluiting krijgt, als ze elkaar niet snel genoeg opvolgen of niet krachtig genoeg zijn wordt je aan een infuus gelegd. Wanneer na 3 tot 4 cm ontsluiting de vliezen nog niet gebroken zijn dan zal de dokter deze breken.
Indien de weeën te pijnlijk zijn of indien er te weinig vordering is kan epidurale verdoving gegeven worden tussen de 2 en 5 cm ontsluiting.

Eens je bijna 10 cm ontsluiting hebt wordt je naar de verloskamer gebracht, in veel ziekenhuizen wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen arbeidskamer en verloskamer. Wanneer de volle 10 cm bereikt is (volledige ontsluiting) wordt de dokter erbij geroepen en mag je beginnen persen, volg hierbij de instructies van de vroedvrouw zo goed mogelijk op.
Het kan zijn dat de dokter je moet inknippen om te voorkomen dat je gaat inscheuren tijdens de geboorte. Een knip is makkelijker te naaien en geneest beter dan een inscheuring.
Soms wordt een vacuumpomp gebruikt, dit is een soort zuignap die op het hoofdje van de baby vastgezet wordt, of een verlostang om te helpen bij de geboorte.

Meestal een 10-tal minuten na de geboorte moet je nog een keer persen terwijl de dokter aan de navelstreng trekt, om de placenta naar buiten te drijven.Als er ingescheurd of geknipt is dan wordt dit nog gehecht door de arts of verloskundige.

waar bevallenWaar bevallen: thuis

In Vlaanderen bevalt reeds een op 100 vrouwen thuis. In principe kan elke vrouw met normale fysiologie thuis bevallen. De voordelen van een thuisbevalling zijn:

 • Vertrouwde omgeving, minder beangstigend voor jezelf en de baby.
 • Betrokkenheid van de partner.
 • Meer inspraak in de bevalling.
 • Vaak betere individuele begeleiding.

Begeleiding gebeurt door je huisarts en/of vroedvrouw. Voor een thuisbevalling is beroep doen op een doula zeker aan te bevelen, zij kan je helpen bij de voorbereiding, scheppen van de juiste sfeer (aromatherapie, massages) en tijdens de bevalling.

De onderwaterbevalling

In heel wat ziekenhuizen of kraamcentra is het warmwaterbad geintroduceerd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen relaxatiebad en bevallingsbad. Het relaxatiebad is bedoeld om de weeën op te vangen, daarna kan de bevalling zelf traditioneel gebeuren of in het bevallingsbad plaatsvinden.

Voordelen van onder water bevallen zijn:

 • Warm water werkt ontspannend, waardoor de bevalling gemakkelijker verloopt.
 • Rustigere overgang voor de baby: het water is op ongeveer dezelfde temperatuur en in het water zijn ook licht en geluid gedempt zoals in de baarmoeder.
 • Je kan je makkelijker bewegen onder water.

Tegenstanders van onderwaterbevallingen zijn van mening dat zelfs met de meest moderne installaties het water niet voldoende rein gehouden kan worden tijdens de bevalling. Het risico op infecties zou verhoogd worden door verlies van urine of stoelgang tijdens het persen. Opgelopen infecties kunnen gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid, er zijn artsen die dit risico niet willen nemen.

Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om thuis onder water te bevallen. Zoals bij elke thuisbevalling is de juiste begeleiding hierbij uiterst belangrijk.

De keizersnede

Bij een keizersnede gebeurt verlossing operatief, via de buikwand. Een keizersnede wordt meestal uitgevoerd wanneer een gewone bevalling via de vagina te grote risico’s inhoudt voor moeder en/of kind. Tegenwoordig gebeuren er ook meer en meer keizersnedes op aanvraag.

Redenen voor een keizersnede,
voorzien tijdens de zwangerschap:

 • Baringskanaal te nauw of baby te groot.
 • Stuitligging.
 • Infectie van het baringskanaal met een voor het kind gevaarlijk virus, bv. HIV.
 • Mogelijke problemen door combinatie resusfactor van het bloed van moeder en kind.
 • Meerlingen met ongunstige ligging.
 • Verzwakte baarmoeder door vroegere keizersnedes.

met spoed tijdens de bevalling:

 • Navelstreng uitgezakt.
 • Sterke afname van het hartritme van de baby.
 • Baarmoederhals zet onvoldoende of te traag uit.

Keizersnede kan gebeuren onder epidurale verdoving, soms wordt een volledige verdoving toegepast. Geboorte via keizersnede gaat snel (vaak in minder dan een uur), wat nog het meeste tijd in beslag neemt is het terug dichtnaaien van de verschillende weefsels.

Aanwezigheid van de partner bij een keizersnede is niet in alle ziekenhuizen (of bij alle dokters) toegestaan. Het doorknippen van de navelstreng kan niet door de partner gebeuren, omdat bij een keizersnede (in feite een operatie) alles steriel moet blijven.

Vooral in de VS worden meer en meer keizersnedes op aanvraag uitgevoerd, namelijk niet omdat dit medisch noodzakelijk is maar omdat de moeder het wenst. Redenen zijn uitlopend: aanstaande moeders willen een ‘pijnloze’ bevalling, carrierevrouwen willen het tijdstip van bevalling perfect inplannen of men vindt dat een ‘natuurlijke’ bevalling grotere risicos inhoudt. Ook vrouwen die aan tokofobie of bevallingsanst lijden vragen vaak om een keizersnede.
Wat hierbij soms vergeten wordt is dat bij een keizersnede ook complicaties mogelijk zijn, zowel tijdens als na de operatie.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...