Op 2 maart 2008 verscheen op de website van de New York Times een artikel waarin een aantal problemen werden aangehaald die momenteel in de VS heersen rondom het fenomeen doula. Een doula is een persoon die, al dan niet professioneel, ervaring heeft met bevallingen en de vrouw begeleidt tijdens de weeen en haar bevalling (klik hier voor meer informatie over wat een doula zoal doet).

Het artikel geeft het relaas van een vrouw die vóór de bevalling zeer tevreden was over begeleiding en prenatale massage aangeboden door haar doula. De vrouw wilde graag een natuurlijk bevalling, zonder epidurale verdoving, en verwachtte hierbij hulp van de doula om tijdens de bevalling te bemiddelen met het medisch personeel. Tijdens de bevalling ging alles wat anders dan de vrouw verwacht had, de arbeid bleef maar duren en ze had ontzettend veel pijn. Toen de vrouw epidurale begon te overwegen werd ze door de doula naar eigen zeggen verplicht een douche te nemen, om de pijn te verzachten, terwijl ze dit helemaal niet wilde.

Toen ze uiteindelijk toch voor epidurale koos verliet de doula boos de bevallingskamer. Natuurlijk horen we hier maar één versie van de feiten en kan men zich de vraag stellen of de doula niet gewoon goed gedaan heeft wat de vrouw haar gevraagd had. Toch roept het artikel een aantal vragen op.

doulaInterview met een doula

Naar aanleiding van dit artikel interviewde babyplaza.be Rachel Schijveschuurder. Rachel is de drijvende kracht achter DOULA vzw (www.doulasite.be) en zelf reeds 18 jaar doula. DOULA vzw voorziet in een door de Socialistische Mutualiteit erkende doula cursus, ook brengt ze aanstaande ouders in contact met erkende en ervaren doula’s binnen hun regio.

Babyplaza.be: Leren doula’s tijdens de opleiding luisteren naar de vrouw op de bevallingstafel, om te voorkomen dat ze de fout maken van hun wil door te drukken?

Rachel: Er bestaan twee soorten doula opleidingen: de fanatieke en de medisch meedenkende. De fanatieke opleiding is een korte opleiding, en druist totaal in tegen de medische wereld… de moeder zal natuurlijk bevallen koste wat kost. Dit is niet de visie van mijn opleiding, die parallel loopt met de nederlandse, duitse, zwitserse en franse opleidingen. De opleiding die gegeven wordt is er een met medisch inzicht daar de meeste moeders klinisch bevallen. De moeder is en blijft de baas over haar eigen lichaam: het is haar bevalling. Ons devies is ‘natuurlijk als het kan en technisch als het moet’.

Babyplaza.be: Hoe ver kan je je als doula inmengen in het medisch aspect van de geboorte?

Rachel: De doula heeft een hele moeilijke positie hier in Belgie, ze staat naast de moeder onder aan de ladder van de ‘kundigen’ rond de bevalling. We hebben hier de vroedvrouw die graag de bevalling zelf totaal zou willen begeleiden maar door haar veelzijdige taken in het verloskwartier dit niet kan. Komt daarbij dat op het moment supreme, de arts binnenschiet en de bevalling doet wat de vroedvrouw graag zelf had willen doen. De doula is bij de bevalling aanwezig voor het comfort van de moeder en om emotionele steun te geven aan beide partners. De doula heeft geen enkele medische verantwoordelijkheid en mag zich NOOIT inmengen in het medisch beleid.

Babyplaza.be: Hoe sta je als doula tegenover epidurale verdoving?

Rachel: Als doula ben je niet tégen epidurale verdoving, maar denk je wel na wanneer je het gaat gebruiken om luxe redenen. Epidurale verdoving MOET gebruikt worden, zoals ieder medicijn, als het medisch gezien noodzakelijk is.

Babyplaza.be: Zijn er doula’s die geen begeleiding willen geven aan een vrouw die een epidurale verdoving overweegt?

Rachel: Ik persoonlijk vind en leer mijn doula’s dat als de moeder een epidurale verdoving neemt en toch jouw emotionele steun nodig heeft, er niet veel aan je taak verandert.

Babyplaza.be: Ik neem aan dat er tussen doula’s wel wat verschillen zijn, ieder persoon heeft zijn eigen visie op wat een natuurlijke bevalling is in termen van pijnbestrijding en medische interventies om de geboorte te versnellen. Maar trachten jullie ook te evolueren naar een gemeenschappelijke visie, zeg maar een soort van doctrine?

Rachel: Onze visie is ‘Natuurlijk als het kan en technisch als het moet!’. Het medisch personeel heeft de regie en al is de doula het niet steeds eens met de genomen beslissingen, dan nog mag zij dat niet laten blijken want de ouders zijn verantwoordelijk voor het gebeuren.

Babyplaza.be: Verschillende studies tonen aan dat de aanwezigheid van een doula de bevalling korter maakt, de kans op ingrijpende medische interventies zoals keizersnede verkleint en in het algemeen leidt tot een meer aangename beleving van de geboorte. Niettegenstaande stelt men in de VS ook vast dat de aanwezigheid van een doula vaker leidt tot conflictsituaties met het medisch personeel. Het gaat zelfs zo ver dat een hospitaal in Virginia geen doula’s meer toelaat.

Rachel: Een moeder die ontspannen is heeft een goed ontspannen bekken en baarmoeder, wat uiteindelijk leidt tot een spoedige bevalling. Ook de aanwezigheid van een persoon die je kent en vertrouwt, en waarop je kan bouwen is belangrijk in de wirwar van het hele medische korps. Ja, de doula moet haar plaats kennen en niet voor vroedvrouw of dokter spelen. Ik ken ziekenhuizen in andere landen die bepaalde doula’s niet meer toelaten omdat ze hun boekje te buiten zijn gegaan.

Babyplaza.be: Zijn er bij ons reeds hospitalen of gynaecologen die geen doula’s toestaan of er alles aan doen om ze niet bij de bevalling hoeven te betrekken?

Rachel: Ja, die zijn er zeker. Die zien jammergenoeg nog niet de positieve kant van de doula. Zij zien enkel de negatieve, bedreigende kant. Juist de hospitalen die voor natuurlijk bevallen kiezen zouden moeten weten dat de doula haar steentje bijdraagt in het natuurlijke gebeuren. Maar ik heb vertrouwen dat we de goede richting uitgaan, we staan al heel wat verder dan twee jaar geleden.

Babyplaza.be: Krijg je als doula soms het gevoel dat er een zekere vijandigheid uitgaat van het medisch personeel? Komt het soms tot een open conflict?

Rachel: Ik ben al 18 jaar doula, ik heb nog nooit een conflict gehad. Integendeel, ik ben steeds positief benaderd maar dat neemt niet weg dat je als doula je plaats moet kennen, soms op je tong bijten als je het er niet mee eens bent en voor de rest keep on smiling. De vrouw kiest voor de dokter, voor het ziekenhuis en dan kan je soms al voorspellen: hier wordt ingeleid om opportuniteitsredenen, enz… daar kan je als doula dus ook niet in tussenkomen.

Babyplaza.be: In de VS wordt veel van de problematiek toegeschreven aan een gebrek van standardisering en opleiding (certifiering) bij de doula’s. Wat onderneemt men bij ons om te voorkomen dat mensen zonder de noodzakelijke competenties zich met doula activiteiten gaan bezighouden?

Rachel: De doula heeft nog geen wettelijke richtlijnen gekregen, de erkenning van de ‘doula vzw’ is toch dat ‘de Voorzorg’ van de Socialistische Mutualiteit onze opleiding erkent. Doula’s met het diploma van doula vzw worden door hen erkent (nvdr: de Socialistische Mutualiteit geeft ook een tussenkomst aan ouders die een beroep doen op een doula die de erkende opleiding van doula vzw gevolgd heeft). En natuurlijk zijn er ook contacten met bv. de nederlandse doula’s om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...