Het kraamgeld is het bedrag dat je uitbetaald krijgt bij de geboorte van elk kind dat recht geeft op kinderbijslag. Kraamgeld moet je na de geboorte van jullie kindje aanvragen. Hoeveel je krijgt en hoe je het moet aanvragen lees je in dit artikel.

Hoeveel bedraagt het kraamgeld?

De bedragen zijn hetzelfde voor werknemers in privé en openbare sector, voor zelfstandigen en voor werklozen. Volgende bedragen zijn geldig vanaf 2 februari 2012:

  • 1.199,10 euro voor het eerste kind
  • 902,18 euro voor volgende kinderen

Bij meerlingen wordt voor elk kind 1.199,10 euro uitbetaald.

Indien het voor één van beide ouders het eerste kind is, dan krijg je sowieso het bedrag voor een eerste kind uitbetaald.

KraamgeldHoe kraamgeld aanvragen?

Je kan het kraamgeld aanvragen vanaf (het begin van) de 6de maand zwangerschap tot 5 jaar na de geboorte. Uitbetaling gebeurt wel maar ten vroegste 2 maanden voor de (vermoedelijke) bevallingsdatum. Ook wanneer het kindje dood geboren wordt, na minstens 180 dagen zwangerschap, behoud je het recht op kraamgeld.

Meestal vraagt de vader het kraamgeld aan. Indien de vader werkloos is, of het kind nog niet erkend heeft, dan kan de moeder of een ander familielid dit aanvragen. Aanvragen doe je als volgt:

  • Indien je werknemer bent vraag je de documenten aan via je werkgever of rechtstreeks via de kas die het kindergeld betaalt. Bij aanvragen voor de geboorte voeg je een attest met de vermoedelijke bevallingsdatum toe, na de geboorte voeg je er het geboorteattest aan toe. De noodzakelijke formulieren vind je op kindergeld.be.
  • Zelfstandigen richten zich tot het sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.
  • Werklozen richten zich tot het kinderbijslagfonds van de laatste werkgever of, indien geen van beide partners ooit gewerkt heeft, tot de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers.

Meer informatie

Je vindt meer informatie over kraamgeld en een brochure op de website van Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...