Geboorteaangifte moet binnen de 15 kalenderdagen na de bevalling gebeuren. Geboorteaangifte kan gedaan worden door de vader en/of de moeder bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Ook in geval van een miskraam moet je, vanaf 180 dagen zwangerschapsduur, verplicht aangifte doen.

De kraamafdeling waar je bevallen bent licht, ten laatste op de eerste werkdag na de bevalling, de ambtenaar van de burgerlijk stand in over de geboorte. Kennisgeving van geboorte is de verantwoordelijkheid van de kraamkliniek of (bij thuisbevalling) van de vroedvrouw of arts aanwezig bij de bevalling. De identiteitskaart van de moeder en eventueel het trouwboekje worden hiervoor gevraagd.

Geboorteaangifte doen

Volgende zaken moet je zeker meenemen voor de geboorteaangifte:

  1. medisch geboorteattest (door de arts ingevulde geboorteverklaring)
  2. identiteitskaart van vader en moeder
  3. voor gehuwden: trouwboekje
  4. voor samenwonenden: eventueel erkenningsakte

GeboorteaangifteBij aangifte van de geboorte worden voornaam (of voornamen) en familienaam van het kindje in het registerboek ingeschreven.
Je ontvangt een aantal geboortebewijzen, deze moet je bezorgen aan je ziekenfonds (mutualiteit) en aan het kinderbijslagfonds. Zo verkrijg je het recht op kinderbijslag en wordt je kindje ingeschreven als persoon ten laste bij je ziekenfonds.

De burgerlijke stand van de geboorteplaats licht de woonplaats in van de geboorte en je zou dan een uitnodiging moeten krijgen om de identiteitspapieren van je baby’tje te gaan afhalen.

Voor ongehuwden: erkenning van baby door de partner

De partner kan de baby erkennen voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte.
Erkenning kan gebeuren in het gemeentehuis van je woonplaats of van de gemeente waar je zal (of bent) bevallen. Er wordt, in aanwezigheid van beide partners, een erkenningsakte opgesteld.

Erkenning voor de geboorte kan in de meeste gemeenten gebeuren vanaf 6 maanden zwangerschap, je vraagt hiervoor best een medisch attest met de vermoedelijke datum van bevalling aan je arts.
Voordelen van een erkenning op voorhand zijn dat de vader alleen de geboorteaangifte kan gaan doen en dat het kindje automatisch, tenzij anders gevraagd, de familienaam van de vader krijgt.

Erkenning na de geboorte kan gebeuren bij de geboorteaangifte, dan kan het kindje ook onmiddelijk de familienaam van de vader krijgen. Het is dan wel belangrijk van de geboorte zeker binnen de 15 dagen na de bevalling aan te geven.
Bij erkenning na aangifte van geboorte kan je binnen het jaar nog kiezen om het kindje de familienaam van de vader te geven.

De procedure voor erkenning van de baby kan nogal eens verschillen van gemeente tot gemeente, informeer best op voorhand bij de burgerlijke stand.

Soepelere regels geboorteplaats in Nederland

Onlangs werd besloten dat vrouwen niet langer op het Waddeneiland Terschelling mogen bevallen. In Nederland is het voortaan wettelijk bepaald dat het niet langer dan drie kwartier mag duren voor vrouwen die thuis bevallen bij een ziekenhuis zijn. Daarom moeten vrouwen uit Terschelling noodgedwongen uitwijken naar Leeuwarden om te bevallen. Als gevolg hiervan zou er in de toekomst dus niemand meer als eilander geboren worden, tot verdriet van veel ouders op het Waddeneiland.

Dit was aanleiding voor de CDA om het debat te openen, het voorstel is dat bij het aangeven van het kind voortaan ook de woonplaats van de moeder als geboorteplaats mag gekozen worden. Het wetsvoorstel betekent heel wat voor Nederlanders die op de Waddeneilanden of in een klein dorpje in Zeeland wonen, zonder twijfel hoopt de Nederlandse regering op die manier ook het aantal thuisbevallingen nog verder terug te dringen. bron – Telegraaf

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...