Voordat je besluit je tijdens je bevalling te laten verdoven met een epidurale analgesie of ruggenprik moet je wel de voordelen en nadelen weten. Overleg altijd vooraf met je arts zodat je een goede afweging kan maken. De opsomming van voor- en nadelen van een epidurale analgesie hieronder is louter informatief.

epidurale analgesieVoordelen epidurale analgesie

 • Het is de beste methode om de hevige pijn tijdens weeën te voorkomen of te stillen.
 • Door de afname van pijn vermindert de stress en spanning die met pijn gepaard gaan.
 • Je kan meer genieten van de geboorte en de bevalling bewust meemaken.
 • Door de erg verfijnde techniek en continue opvolging is de kans op complicaties klein.

Nadelen epidurale analgesie

 • Je bewegingsvrijheid wordt beperkt doordat je vaak constant in een vaste positie moet liggen.
 • Er kan een bloeddrukdaling (hypotensie) zijn doordat de bloedvaten in je verdoofde lichaam verwijden. Dit  kan een lagere ademhaling veroorzaken waardoor je hart trager gaat kloppen, er een verminderde doorbloeding ontstaat bij de niet-vitale organen (uiteindelijk ook je baarmoeder) waardoor er minder zuurstof is voor de foetus.
 • Er kan een verminderde controle over je blaasfunctie of er kunnen urineweginfecties/blaasontstekingen ontstaan doordat schadelijke bacteriën bij de inbreng van een katheter in je blaas (om urine af te voeren) terecht komen.
 • Het kan soms zijn dat er geen optimale verdoving (door te weinig verdovende stof) of eenzijdige verdoving ( door verkeerde positionering katheter) is.
 • De rug kan pijn doen ter hoogte van de injectie. Ook kunnen er andere rugklachten ontstaan tot zelfs verlammingsverschijnselen, al is dit erg zeldzaam.
 • Door een verminderde persdrang (door de verdoving) en verminderde kracht in je buikspieren moeten er meer medische instrumenten gebruikt worden. En zal de bevalling langer kunnen duren.
 • Je zal je misselijk kunnen voelen en er is een kans op braken. De misselijkheid kan bijvoorbeeld ontstaan door het onvoorzien doorprikken van vlies rond ruggenmergvocht.
 • De weeën kunnen afnemen als je op je rug ligt. Ook de pijnbestrijding heeft een remmende werking op endorfines (deze stijgen als de pijn groter wordt). De daling van endorfines veroorzaakt een daling van prostaglandine spiegel (zorgt ervoor dat weeën krachtiger worden). Door die daling kan je een infuus krijgen met weeopwekkende middelen waardoor er een risico ontstaat op een weeënstorm. Die weeënstorm kan er dan weer voor zorgen dat je hartslag van je baby dusdanig daalt dat er heel snel een keizersnede moet uitgevoerd worden.

Een epidurale analgesie of ruggenprik wordt door een anesthesist uitgevoerd. Dit gebeurt bij een ontsluiting van maximaal 2 à 3 centimeter en op voorwaarde dat het hoofdje van je baby nog niet is ingedaald in je bekken.

De anesthesist zal je vragen om met gekromde rug rechtop te zitten dwars in het bed, met je benen aan één kant afhangend. Nadat de anesthesist je huid lokaal verdoofd heeft zal door een naald een katheter (dun plastieken buisje) tussen twee ruggenwervels geplaatst worden. Een mengsel van lokaal verdovingsmiddel en pijnstiller worden toegediend. De katheter bevat een pompje waardoor er een blijvende pijnstilling mogelijk is tot na de bevalling. Het proces van het inbrengen van het katheder is pijnloos en duurt ongeveer 10 minuten. De pijnverdoving volgt na ongeveer 10 à 15 minuten.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...