In 2008 gebeurde 67 procent van de bevallingen onder epidurale verdoving, dit is immers de meest efficiënte manier om tot een goede pijnstilling te komen tijdens de arbeid. Met epidurale verdoving wordt de pijn van de weeën volledig weggenomen maar kan de moeder toch de bevalling bewust meemaken.

Hoe werkt epidurale verdoving?

Epidurale verdoving kan worden toegediend vanaf 4 centimeter ontsluiting, wanneer een volledige ontsluiting binnen de 15 minuten verwacht wordt dan zal geen epidurale verdoving meer gegeven worden omdat het verdovend effect dan pas merkbaar zou zijn na de geboorte. Bij een te vroeg gegeven epidurale, minder dan 4 centimeter ontsluiting, wordt de arbeidsduur langer.
Wanneer beslist wordt om epidurale verdoving toe te passen dan wordt eerst de huid lokaal verdoofd op de injectieplaats. Vervolgens wordt met een speciale, lange naald een ruggenprik uitgevoerd tussen twee wervels door.
Via deze naald wordt een fijne katheter tot in de epidurale ruimte geschoven, dit is de ruimte tussen het ruggenmerg. Het aanbrengen van deze katheter gebeurt meestal in een zittende positie. Via de katheter bereikt de pijnstiller rechtstreeks de zenuwen van het onderlichaam, het duurt ongeveer 15 minuten vooraleer een volledig verdovend effect wordt waargenomen.
De katheter wordt gebruikt om op regelmatige tijdstippen een aangepaste hoeveelheid pijnstiller toe te dienen.

Met epidurale verdoving is het de bedoeling dat de zwangere actief kan blijven meewerken aan de bevalling en dus niet gewoon ondergaat.

Hoe werkt epidurale verdovingZijn er risico’s of nadelen aan epidurale verdoving?

Ernstige problemen zoals hartritme stoornissen of stuipen, als gevolg van epidurale verdoving zijn zeldzaam. De meest voorkomende problemen zijn sterk verlaagde bloeddruk, urineerproblemen, hoofdpijn, gedurende enkele dagen zware benen of pijn op de injectieplaats. De verdoving zelf heeft geen invloed op je baby, er kan wel een onrechtstreeks effect zijn bijvoorbeeld door verlaging van de bloeddruk.

We sommen even de belangrijkste risico’s en nadelen van epidurale verdoving op, dit illustreert dat een goede begeleiding door een anesthesist geassisteerd door de verloskundige erg belangrijk is.

  • Een mogelijk gevolg van epidurale verdoving is een sterke daling van de bloeddruk. Dit wordt veroorzaakt door een verwijding van de bloedvaten in het verdoofde onderlichaam. Door de verlaagde bloeddruk kan de doorbloeding van de placenta verminderen en kan je baby in zuurstofnood komen. Om bloeddrukdaling te voorkomen wordt vooraf extra vocht toegediend via een infuus, de bloeddruk wordt tijdens de bevalling nauwkeurig opgevolgd.
  • Indien de verdoving te vroeg wordt toegediend, bij minder dan 4 centimeter ontsluiting, dan wordt de arbeidsduur langer. Je hebt dus een minder snelle bevalling.
  • Het kan gebeuren dat één zijde van het lichaam meer verdoofd is dan de andere zijde, dit kan onaangenaam zijn.
  • Epidurale verdoving veroorzaakt bij vrijwel iedereen een verhoogde lichaamstemperatuur. Bij langdurige arbeid kan dit een verhoogd hartritme veroorzaken bij je baby.
  • Soms kan de weeënactiviteit afnemen door epidurale verdoving, hierdoor moeten wee-opwekkende middelen gegeven worden. Het probleem met deze wee-opwekkende middelen is dat ze soms een weeënstorm kunnen veroorzaken waardoor de hartslag van je baby snel kan dalen en met spoed een keizersnede moet uitgevoerd worden.

Met epidurale verdoving ben je meestal aan je bed gekluisterd omdat de bewegingsvrijheid beperkt is, dit wordt soms als een nadeel ervaren. Onrechtstreeks zijn er met epidurale verdoving extra risico’s voor je baby maar dit loopt door een verhoogde monitoring en door een goede kennis van eventuele bijwerkingen maar zelden uit de hand. Vergeet niet dat bepaalde bijwerkingen zoals bijvoorbeeld het verlengen van de arbeid en verhoging van de lichaamstemperatuur, de kans op een keizersnede wel verhogen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...