De bevalling begint: de eerste symptomen van de aankomende bevalling. Het verliezen van de slijmprop kan een eerste signaal zijn van een aankomende bevalling. Het breken van de vliezen (verliezen van het vruchtwater) is een duidelijk signaal dat het bijna zover is. Raadpleeg onmiddelijk je arts of vroedvrouw.

De bevalling begint! Bij het breken van je vliezen moet je sowieso binnen de 24 uur bevallen. Weeën zijn uiteraard ook een duidelijk signaal dat de bevalling dichterbij komt, al kan je je soms wel eens vergissen met een iets pijnlijkere oefenwee. *Raadpleeg altijd je arts of gynaecoloog als je weeën minder dan 10 minunten uit elkaar liggen, je vliezen gebroken zijn of je bloed verliest.

de bevalling bgintVerschillende soorten weeën Braxton-Hickscks contracties of in de volksmond ook wel eens harde buiken genoemd, zijn onregelmatige samentrekkingen van je baarmoeder en komen al vrij vroeg voor tijdens je zwangerschap.

Oefenweeën krijg je voornamelijk tegen het einde van je zwangerschap en kunnen ook al heel pijnlijk zijn. Gelukkig zijn oefenweeën zeer kort, zeer onregelmatig en verdwijnen ze even snel als ze gekomen zijn. (Oefenweeën zijn geen echte weeën, echte weeën zijn veel regelmatiger. Ben je niet zeker contacteer dan gewoon je arts of gynaecoloog!)

En dan heb je natuurlijk nog de echte weeën! Deze zijn de absolute voorbodes dat de bevalling begint. De echte weeën zijn erg pijnlijk en komen op regelmatige basis terug. Over het algemeen wordt aangenomen als er minder dan 10 minuten tussen de 2 weeën zit, dat het dan echt tijd is om naar het ziekenhuis te verhuizen! De pijn van een echte wee begint bovenaan de buik en straalt zich helemaal uit tot aan de onderrug en bekken.

De ontsluitingswee: Deze ontsluitingsweeën zijn zeer hevig en duren ook langer dan een gewone wee. Ze zorgen ervoor dat de baarmoederhals zich volledig gaat ontsluiten. Bij een volledige ontsluiting (10cm) kan je gaan bevallen. Bij een volledige ontsluiting van 10cm vloeien de ontsluitingsweeën automatisch over naar de echte persweeën. De persweeën helpen zoals het woord zelf zegt, bij het naar buiten persen van je baby tijdens de bevalling.

De nageboorteweeën helpen om de placenta en de vruchtvliezen naar buiten te persen. Ze voelen aan als gewone krampen en starten meestal enkele minuutjes na de geboorte van je baby.

Het in gang zetten van de bevalling
Als je zwangerschap meer dan 42 weken duurt kan je arts of gynaecoloog beslissen om de bevalling in gang te zetten. Om de bevalling in gang te kunnen zetten moeten er wel weeën opgewekt worden en dit kan gebeuren door:

  • Je vliezen te breken
  • Hormonen in de vagina in te brengen om de bevalling te stimuleren
  • Toedienen van het oxytocine hormoon (dient om de weeën op te wekken)

Opgewekte weeën kunnen zeer snel opkomen en soms heel intensief zijn!

De verschillende fases van de bevalling
Het bevallen van een baby is voor iedereen anders. Zelfs als je voor de 2de keer moet bevallen kan de bevalling volledig anders verlopen als bij je eerste keer. Sommige vrouwen bevallen bijna pijnloos, andere vrouwen houden er dan weer een zeer pijnlijke ervaring aan over.

De bevalling begint in beeld:

https://youtu.be/duPxBXN4qMg

De enige goede raad dat we nog kunnen meegeven is: Probeer je bevalling zo rustig en relax mogelijk, zonder al te veel angst af te wachten en bedenk daarbij dat het bevallen op zich één van de natuurlijkste zaken in de wereld is.

De bevalling begint fase 1: De ontsluitingsfase

Wanneer de echte weeën op minder dan 10 minuten elkaar opvolgen, dan is het aan te raden om naar het ziekenhuis te vertrekken. Ter plaatsen zal een kort onderzoek uitwijzen of de bevalling is ingezet of niet. Indien de bevalling inderdaad van start is gegaan, zal je naar de arbeidskamer worden overgebracht. Hier zal je de komende uren verblijven tot je genoeg ontsluiting hebt om te kunnen bevallen. (Dit noemt men ook wel eens zwangerschapsarbeid ).

Ontsluitingsweeën kunnen zeer heftig en pijnlijk zijn. Mocht je daarom met verdoving (epidurale) willen bevallen, bespreek dit dan tijdig met je gynaecoloog. Niet alle vrouwen komen namelijk in aanmerking voor het gebruik van epidurale. Op het moment dat je naar de arbeidskamer gaat, maak je meteen bekent dat je met verdoving wil bevallen en dat je hiervoor de goedkeuring van je gynaecoloog hebt. Het kan namelijk wel even duren voor de anesthesist wordt opgeroepen, en als je het te laat vraagt wordt er geen verdoving meer toegediend! Wees er dus op tijd bij !!!

Ondertussen zal je in de arbeidskamer ook aan de monitor worden gelegd zodat de hartslag van de baby en de weeënactiviteit kunnen gecontroleerd worden. Een vroedvrouw controleerd nu ook regelmatig je ontsluiting. Bij een ontsluiting van 10cm kan je gaan bevallen. Nog even dit; Indien je vliezen bij een ontsluiting van 3 à 4cm nog steeds niet gebroken zijn, zal de arts of gynaecoloog dit waarschijnlijk zelf doen.

De bevalling begint fase 2: De overgangsfase

In deze overgangsfase, en het woord zegt het zelf “Overgang”, verhuis je van de arbeidskamer naar de verlos of bevallingskamer. De overgang gebeurt bij een onstluiting van 10cm…..
De bevalling waar je zo lang naar hebt uitgekeken is nu nabij!

de bevalling begintDe bevalling begint fase 3: De uitdrijvingsfase of gewoon de bevalling

Het is zo ver de bevalling begint echt! Samen met jou is ook je partner, jullie gynaecoloog en 1of 2 vroedvrouwen (vroedmannen) aanwezig in de verloskamer. Allen zullen ze je bijstaan tijdens je bevalling, je staat er dus niet alleen voor al zal je zelf wel moeten persen! Luister goed naar de gynaecoloog en de vroedvrouwen, zij zij vertellen je exact wat en wanneer je iets moet doen.

Je prenatale oefeningen en ademhalingstechnieken die je bij de kinesist hebt geleerd komen nu wel heel goed van pas. Je hoeft echter niet te panikeren indien je geen prenatale oefeningen hebt gedaan, want de vroedvrouwen helpen je er wel doorheen. Er wordt van je verwacht dat je bij elke wee opnieuw flink gaat persen, maar mocht het echter met het persen alleen niet lukken, dan kan het zijn dat je gynaecoloog met de hulp van een vacuümpompje of een geboortetang (verlostang) je gaat helpen bij het bevallen van je baby(tje).
Soms geeft de gynaecoloog ook een knipje om om de geboorte nog vlotter te laten verlopen en/of om een inscheuring te voorkomen. Dit knipje voel je tijdens de bevalling zelf bijna niet en wordt achteraf weer mooi dichtgenaaid.

Eindelijk is het dan zo ver, met de laatste pers en de hulp van je man, 2 vroedvrouwen en je vertrouwde gynaecoloog wordt je babytje geboren! Het mooiste en uniekste moment van je leven is aangebroken…niets in heel je leven kan dit prachtig gevoel omschrijven.

Terwijl de vroedvrouwen de placenta even aan het nakijken zijn om te zien dat er geen stukjes zijn achtergebleven, en terwijl de gynaecoloog de navelstreng heeft doorgeknipt en het knipje al terug aan het naaien is, lig jij nu eindelijk even rustig te genieten van je 9 maanden oude baby(tje) dat dicht tegen je aanligt op je buik. Als je even bent bekomen, wordt je babytje meteen daarna meegenomen om gewassen en onderzocht te worden. Ook jij wordt nu volledig onderzocht en verzorgt zodat je straks aan je welverdiende rust kan beginnen.

Jij en je babytje zien elkaar straks weer op de kamer waar jullie samen met papa, met elkaar rustig verder kunnen kennismaken. PROFICIAT je bent nu officieel mama en papa geworden!

De bevalling begint fase 4: De Naweeën

Soms kan het zijn dat je nog een enkele dag last hebt van naweeën. Deze naweeën zijn gewoon nog enkele samentrekkingen van de baarmoeder, niets om je zorgen over te maken!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...