Door bepaling van de Apgar score kan snel een beeld van de algemene gezondheid van een pasgeboren baby verkregen worden. De Apgar score wordt kort na de geboorte bepaald door verloskundige, gynaecoloog of kinderarts. Deze test wordt enkele keren herhaald. Gewoonlijk neemt de verloskundige de Apgar-score 1 minuut na de bevalling af. Na 5 en 10 minuten wordt de test herhaald.

Apgar score APGAR staat voor Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration. Vertaald naar het Nederlands worden dus 5 criteria bekeken bij de Apgar score bekeken:

  • Kleur van de huid (appearance).
  • Pols- en hartslag (pulse).
  • Reactie op prikkels (grimace).
  • Spierspanning (activity).
  • Ademhaling (respiration).

Op ieder criterium kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord. De meeste baby’s hebben na de geboorte een Apgar score tussen 7 en 10 punten. Bij minder dan 4 punten is onmiddellijk hulp vereist. De Apgar score is een zeer globale maat die weinig specifieke informatie geeft.

Apgar score tabel

Criterium Omschrijving 0 punten 1 punt 2 punten
A Huidskleur blauw, bleek blauw aan de uiteinden geheel roze
P Hartslag geen < 100 / min > 100 / min
G Reactie op prikkels (reflexen) geen enige reactie op prikkels krachtig huilen
A Spierspanning, beweging slap enige beweging van de ledematen actieve beweging van de ledematen
R Ademhaling geen onregelmatig goed
De Apgar test wordt meestal twee keer bij de pasgeboren baby bepaald: een keer 1 minuut na de geboorte en opnieuw bij 5 minuten na de geboorte. In sommige gevallen zal de verloskundige, als er bezorgdheid is over de toestand van de baby of als de score op 5 minuten te laag is, de test voor de derde keer afnemen na 10 minuten na de geboorte.
Meestal zal de eerste score lager zijn dan de tweede score. Een eerste score tussen de 4 en 6 punten kan een indicatie zijn van een moeilijke bevalling voor de baby. De verloskundige kan extra zorg of zuurstof geven aan de baby. Na 5 en 10 minuten zou de score hoger moeten zijn.
Is de eerste score lager dan 4, dan moet er meteen ingegrepen worden. Er kan een zuurstoftekort in het bloed zijn. Dan is het aangewezen om de baby kunstmatig te beademen of een hartmassage te geven.
Sommige baby’s hebben bij de geboorte extra medische zorg nodig om zich aan te passen aan het leven buiten de baarmoeder. Pasgeborenen met een lage eerste Apgar score kunnen het later prima doen..Het is belangrijk voor de nieuwe ouders om deApgar score in perspectief te zien. De test is ontworpen om zorgverleners te helpen bij het beoordelen van de algehele lichamelijke conditie van de pasgeborene zodat ze snel kunnen bepalen of het kind  directe medische zorg nodig heeft.
De Apgar score is niet bedoeld om de gezondheid van een baby op lange termijn te voorspellen. Maar heel weinig baby’s scoren een perfecte 10 omdat hun handen en voeten  meestal blauw blijven totdat ze zijn opgewarmd.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...