Een overzicht van de 5 fasen van de bevalling. Houd er rekening mee dat de bevalling voor iedere mama verschillend is van persoon tot persoon. Zeker de duur in uren van elke fase is enkel en alleen ter illustratie. Je kan een bevalling op heel wat manieren omschrijven, wij kozen voor een indeling in 5 fasen van de bevalling. De bevalling kan soms lang duren en pijnlijk zijn.

Fase 1: Voorfase van de bevalling/Latente fase

Tijdens de voorfase (de eerste van de 5 fasen van de bevalling) heb je af en toe weeën die meestal niet erg belastend zijn. Deze periode kan uren tot dagen duren, tot 3 cm ontsluiting bereikt is.
Meestal kan je je gewone activiteiten verderzetten. Het is zeer belangrijk dat je voldoende eet en drinkt, in kleine porties, en je krachten spaart voor de bevalling die gaat komen.

Je zit deze periode best thuis uit, in het ziekenhuis gaat het wachten alleen maar langer duren. In het algemeen wordt aangeraden wanneer je regelmatig (om de 5 minuten) een wee hebt, van dan naar het ziekenhuis te gaan of toch de materniteit / je gynaecoloog te bellen. Je hoeft niet te wachten tot je water is gebroken om naar de materniteit te vertrekken.
Het kan ook zijn dat de bevalling onmiddellijk begint met het breken van de vliezen, en dat de weeën pas daarna beginnen. Wanneer je water breekt dan vertrek je natuurlijk rustig aan naar de materniteit.

fasen van de bevallingFase 2: Ontsluitingsfase van de bevalling

In de ontsluitingsfase verbreedt de baarmoederhals tot een ontsluiting van 7 cm. Deze fase duurt vrij lang, men zegt soms 5 tot 6 uur, maar dit kan sterk verschillen en zeker bij een eerste zwangerschap kan dit al eens langer duren. Hoewel deze fase van de bevalling het langst duurt is ze meestal goed uit te houden. Er zijn regelmatig pauzes tussen de weeën door. Tijdens deze fase doe je best waar je je goed bij voelt. Wissel regelmatig van houding om de weeën op te vangen. Douchen of een warm bad nemen kan de ontsluiting bevorderen.

Fase 3: Overgangsfase van de bevalling

Tijdens de overgangsfase daalt het hoofd van de baby tot op de bekkenbodem, de baarmoedermond verbreedt tot een ontsluiting van 10 cm. De weeën zijn heftig en frequent. Meestal worden de vliezen in deze fase gebroken, als ze dat vanzelf nog niet gedaan hebben. Dit zijn de zwaarste momenten van de bevalling, je verliest als vrouw af en toe de controle en je man begrijpt er niets van waarom een massage eerst prettig voelt en dan weer helemaal niet. Deze fase duurt meestal één tot twee uur, tot aan de volledige ontsluiting of 10 centimeter opening.

Aan het einde van deze fase zal je een drang voelen om te persen maar dit mag nog niet, anders zou je de bekkenbodemspieren kunnen beschadigen.

Fase 4: Persfase, de geboorte

Tijdens deze fase van de 5 fasen van de bevalling, die ongeveer een half uur duurt, duwt het kind wee voor wee de bekkenbodemspieren weg. Het meepersen is inspannend maar deze fase wordt, in het vooruitzicht van de geboorte, meestal in goede stemming doorgebracht. Om inscheuren te voorkomen wordt vaak een episiotomie (inknipping) gedaan. Hierbij wordt rond de schede twee tot drie centimeter ingeknipt om de opening groter te maken en scheuren te voorkomen. Inknippen gebeurt meestal tijdens een perswee omdat je er zo het minst van voelt. Na de bevalling wordt de inknipping gehecht onder lokale verdoving.

Het hoofdje komt tevoorschijn maar schiet telkens nog een stukje terug, als dat niet meer gebeurt zegt men dat het hoofdje ‘staat’. Je moet dan niet meer persen, maar ontspannen zodat het hoofdje langzaam vrijkomt. Eens het hoofdje geboren, dan is meestal nog maar één perswee nodig om het kindje volledig op de wereld te zetten.

De arts of de vroedvrouw vangt het kindje op, de navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt. Als je borstvoeding gaat geven mag je daar na de geboorte onmiddellijk mee beginnen. Zelfs wanneer het kindje geen honger heeft kan je door het toch te laten zuigen de nageboorte bevorderen.

Fase 5: Nageboorte

De nageboorte is de laatste van de 5 fasen van de bevalling. Meestal 10 minuten tot een halfuur na de geboorte van het kind wordt de moederkoek of placenta uitgestoten. De nageboorte wordt door de meeste vrouwen ervaren als een vervelende noodzaak. Tenslotte: je kan op verschillende manieren bevallen, er is de klassieke ziekenhuisbevalling, de thuisbevalling maar je kan ook onder water bevallen. Hier lees je meer over de verschillende soorten bevallingen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...