Berg bij jouw baby

Baby’s hebben regelmatig te kampen met speciale kwaaltjes. Sommige baby’s hebben schilfers of korstjes hun hoofdhuid. Dit is berg. Je hoeft je echter nergens zorgen over te maken, het zal jouw baby tenslotte niet storen, maar het ziet er niet echt mooi uit. We geven je enkele tips voor het behandelen van berg bij jouw baby.

Wat is berg bij jouw baby?

Sommige baby’s hebben korstjes of schilfers op hun hoofdhuid. Deze ziekte wordt “berg” genoemd. Bij sommige baby’s gaan deze schilfers langer mee dan bij andere en soms kan het even duren voordat berg verdwijnt. Berg is in ieder geval niet gevaarlijk of besmettelijk, en het zal uw baby niet storen.

De oorzaak van berg

De exacte oorzaak van berg is niet helemaal duidelijk. De huid bevat talgklieren die talg produceren. Talg is een vettige “laag” dat de huid zacht houdt.

Het lijkt erop dat de overproductie van talg en de gist pityrosporon ovale een rol spelen in de totstandkoming van berg. Deze gist bevindt zich graag in een vettige omgeving. Daarom profiteerde hij enorm van de toename van de talgklieractiviteit. Gist kan olieachtige lichtgele korsten veroorzaken.

Kan berg besmettelijk zijn?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is berg niet besmettelijk. In feite geldt dit eigenlijk voor zo goed als alle vormen van eczeem. Dus maak je geen zorgen, iedereen kan je kleine wonder ongestoord knuffelen.

Hoe ga je om met berg bij jouw baby?

Over berg hoef je je dus geen zorgen te maken, maar heel mooi ziet het er zeker niet uit. Er is geen remedie, maar hier zijn enkele behandelingstips:

  • Wrijf het hoofdje van je baby in met babyolie en laat het dan weken. Hierdoor wordt de berg zacht en kun je hem afvegen met een handdoek. Zorg ervoor dat je niet hard op de fontanel van je baby drukt (de ruitvormige, zachte plek bovenop het hoofdje van de baby).
  • Laat je baby zo min mogelijk mutsen of andere hoofddeksels dragen. Als je baby met koud weer naar buiten gaat, is dat natuurlijk wel nodig, maar als de baby eenmaal weer binnen is aangekomen, doe je hem weer af.
  • Tijdens het badmoment met de baby, kun je een fijne kam (zonder scherpe tanden) gebruiken om de schilfers uit het haar te kammen. Daarna kun je het haar wassen en de schilfers eraf spoelen.
  • Stress kan berg erger maken, dus zorg ervoor dat jouw baby voldoende slaapt en niet te druk is.

Moet je naar de huisarts met berg?

Meestal is berg geen reden om naar de dokter te gaan. Je kan het meestal zelf oplossen. Om een ​​aantal redenen kan je echter toch overwegen om het spreekuur te bezoeken:

  • De berg is ontstoken (hoofdhuid ziet er rood en ontstoken uit).
  • Je hebt twijfels over wat het juist is.
  • Je kind schijnt jeuk te hebben.
  • Je eigen behandeling helpt niet.

In dit geval kan de arts een speciale shampoo voorschrijven om gist te verwijderen. Daarnaast zijn er zalven beschikbaar om jeuk en roodheid te verminderen.