Wordt je baby een e’tje? …of blijft ie een y’tje? Wikken en wegen om een voornaam te bedenken die uniek, creatief en betekenisvol is, is geen overbodige luxe. De voornaam kan grote gevolgen hebben voor het leven van het kind op sociaal en maatschappelijk gebied.

De Amerikaanse professor David Figlio toont in zijn onderzoeken aan dat kinderen met exotische namen of namen die duiden op een lage sociale status voortdurend moeten opboksen tegen vooroordelen. Docenten zouden hen steevast lager beoordelen dan kinderen met namen die zij associeerden met een hogere sociale status. (bron: Sociaal Totaal)

y'tjeIn Over Voornamen zegt de Nederlandse naamkundige dr. Doreen Gerritzen dat ouders uit de hogere inkomensklasse hun dochters opvallend vaak een voornaam geven die op ‘e’ eindigt (Eline, Katherine,Lisanne), of op ‘ijn’ (Karlijn,Jasmijn). Ook zijn in dit milieu Franstalige namen populair, mits met de juiste accenten geschreven (Cecile, Frederique). De namen van dochters in lagere salarisklassen daarentegen eindigen vaak op een ‘a’: Samantha, Linda, Tamara, enzovoort. Ook de uitgang ‘y’ is populair in de lagere salarisklassen (Wesley, Kimberley). Net als namen van Engelse, Spaanse of Italiaanse afkomst (Delano, Ricardo, Kevin).

e’tje of blijft ie een y’tje?

Ook onderzoek in Belgie toont aan dat laaggeschoolde mensen hun nakomelingen andere namen dan universitair geschoolden. De lagere klasse kiest niet meer voor Johnny en Marina. En ook de namen die daarop volgden zoals Nancy, Cindy en Sandra, worden steeds minder gekozen. In lagere salarisklassen tref je nu meer exotische namen als Kyara, Kendra, Tahnee, Gwenaelle of Athenais.

Echte ‘Johnny-namen’ zoals Ken, Kevin en Dave zijn afgeserveerd. Wesley, Kenzy en Lesley lijken de opvolgers, terwijl in Antwerpen vorig jaar ook nog vijftien Daveys zijn geboren. Johnny’s noemen hun zoontje trouwens nooit Johnny, want ‘dat is een naam voor johnny’s’. (Bron: Humo)

Onderwijzend personeel in Vlaanderen puur kan puur op basis van de voornaam voorspellen welke kinderen voor overlast zullen zorgen. Vooral de ‘y-tjes’ vormen een probleem. In een groot Antwerps gezin heten de veertien kinderen dan ook Wendy, Cindy, Jimmy, Brendy, Sonny, Sandy, Xanty, Chardy, Yorry, Yanty, Britney, Yony, Ruaby en Purdy. Toeval? Wesley en Tamara, uitbaters van een frituur in Antwerpen, noemden hun zoontje trouwens Davino!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...