Hoe een voornaam kiezen uit het aanbod babynamen? De grote keuze aan bekende en minder bekende voornamen op websites zoals deze maakt uw zoektocht naar een geschikte voornaam niet altijd gemakkelijker. Daarom enkele praktische tips die u alvast op weg helpen om een voornaam kiezen:

Voornaam kiezenVoornaam kiezen tips

 1. Begin op tijd na te denken over een naam, indien het kindje dan iets te vroeg geboren wordt moet je niet heel snel een naam gaan verzinnen.
 2. Ga bij het zoeken naar een naam slim te werk. Bedenk eerst aan wat de naam zoal moet voldoen: kort of lang, bekend of eerder alternatief, belang van de betekenis van de naam enz,… En start pas dan met uw zoektocht door lange lijsten van babynamen.
 3. Zeg de naam, samen met de achternaam, regelmatig hardop en let daarbij op de klank en het ritme.
 4. Het is vaak beter een korte voornaam met een lange achternaam te combineren dan een lange voornaam met een lange achternaam, en omgekeerd.
 5. Best vermijden dat de voornaam eindigt met dezelfde klank als die waarmee de achternaam begint.
 6. Ingeval van een veel voorkomende achternaam is het best een minder gebruikelijke voornaam te kiezen, om zo verwarring te voorkomen met mensen die precies dezelfde naam hebben.
 7. Hou rekening met de initialen bij een voornaam kiezen, niemand loopt graag rond met W.C. of T.V. als initialen. Het kan ook onpraktisch zijn wanneer meerdere personen binnen het gezin dezelfde initialen hebben.
 8. Meestal gaat een voornaam je leven lang mee. Denk dus bij een voornaam kiezen van een baby niet enkel aan het schattige baby’tje maar denk ook eens aan de volwassen vrouw of man met dezelfde naam. Je kan je dochter best wel Anneke noemen maar hou het officieel op Ann of één van de andere meer volwassen varianten.
 9. Is de gekozen naam echt een jongens of meisjesnaam? Of kan hij voor allebei? Bekende unisexnamen zijn meestal wel ok maar denk hier toch even goed over na.
 10. Het kan echt vervelend zijn wanneer je iedereen je leven lang moet corrigeren over de schrijfwijze of de uitspraak van je naam. Vermijdt bekendere namen met alternatieve spelling en minder bekende namen die moeilijk uit te spreken of te spellen zijn.
 11. Bedenk, bij een voornaam kiezen,  hoe de naam in praktijk zal gebruikt worden. Zullen de mensen hem afkorten, zal hij vaak verkeerd uitgesproken worden, zijn er makkelijk spotrijmpjes op te maken.
 12. Het is best altijd even te checken of de naam waarvan je denkt dat die weinig voorkomt, echt wel zo weinig voorkomt. De meest voorkomende voornamen in Vlaanderen vind je onder andere op de pagina meest populaire voornamen in Vlaanderen voor jongens en meisjes.
 13. Betrek geen andere personen, buiten natuurlijk uw partner, bij het kiezen van een naam.
 14. Als u twijfelt, zoek dan een andere voornaam. Indien er geen klik is of, erger nog, indien de naam onprettige gevoelens bij u oproept is het niet de juiste keuze.
 15. Nog een tip voor het geboortekaartje. Indien u uiteindelijk kiest voor een van de unisex of minder bekende babynamen, vermeldt dan zeker op het geboortekaartje of u er een dochter of een zoon hebt bijgekregen.

Een voornaam kiezen is moeilijker dan je denkt en hopelijk helpen deze tips jullie voor een mooie naam voor jullie nieuwe spruit!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...