Het is een trend om je baby’s bijzondere voornamen te geven. Ook al worden de lijsten van de meest gekozen voornamen telkens weer aangevoerd door de meest gekende voornamen. Hoewel je tegenwoordig de meest bijzondere voornamen voor baby’s hoort, zijn er nog genoeg landen die hun inwoners verbieden om bepaalde namen aan hun kinderen te geven. Lees hier een aantal verboden voornamen.

De Mexicaanse staat Sonora heeft namen als Lady Di, Virgin, Circumcision, Cesarean, Facebook, Yahoo, Private en Rolling Stone verboden. Volgens Cristina Ramirez, de directeur van Sonora’s Civil Registry, proberen ze met de verboden namen te voorkomen dat kinderen gepest zullen worden. Het is in Mexico ook niet toegestaan om je kind de naam van een personage uit Harry Potter te geven. Daarnaast is het ook niet toegestaan je kind te vernoemen naar actiehelden als Batman, Terminator, Robocop en Rocky.

Verboden voornamenIn Maleisië is het niet toegestaan om je kind de naam van een vrucht, groente of dier mee te geven. Appel of Beer zijn niet toegestaan.

Saoedi-Arabië kwam onlangs met een lijst namen die verboden zijn, omdat ze in strijd zijn met de leidende religie of cultuur. Zo mag je je kind in Saoedi-Arabië niet Malak (engel), Nabi (profeet) of Jibreel (Gabriel) noemen. Ook veel voorkomende namen in het westen zoals Maya, Linda en Laureen mogen in Saoedi-Arabië niet gekozen worden.

In Portugal zijn korte namen zoals Tom, Rob of Sammy niet toegestaan op geboortecertificaten. Je mag je kind dus wel Tomás noemen, maar niet Tom. Mona Lisa staat ook op de 41 pagina’s tellende lijst met verboden voornamen die in Portugal wordt gehanteerd.

Een stel in China kwam op het bijzondere idee om hun kindje de naam ‘@’ (At) mee te geven, maar hier stak de plaatselijke regering een stokje voor.

In Duitsland is het niet mogelijk om achternamen of objecten als voornaam te gebruiken. Ook moet je kiezen voor een naam die duidelijk voor een meisje of een jongen is. Het is dus niet mogelijk om je kind Anderson, Taylor, Toby, Quinn, Matti of iets dergelijks te noemen.
Vlak na de aanslagen van 11 september 2001 kreeg een Turks koppel in Keulen te horen dat het niet is toegestaan om hun kind Osama Bin Laden te noemen. Onder de Duitse richtlijnen valt dat moet worden voorkomen dat kinderen onderwerp van vernedering worden dankzij hun naam. Onze Duitse buren mogen hun kind nooit Adolf dopen en ook Grammophon is verboden.

Een rechter in de Verenigde Staten besloot in 2013 dat ouders niet het recht hebben om hun kind Messias (of Messiah) te noemen, omdat dit een titel is die alleen Jezus Christus verdient. Later werd deze beslissing echter teruggedraaid.In Amerika vind je dan wel weer mensen die naar de naam Adolf Hitler luisteren.

Sinds 1991 is het in IJsland niet meer toegestaan om de naam van je kind te laten beginnen met een C, omdat het geen officieel onderdeel is van het alfabet van het land. Je zult er dus niet snel een Carolina, Cara, Catherine of Connor tegenkomen.

In Marokko mag je Sarah niet als naam voor je dochter gebruiken vanwege de Hebreeuwse afkomst. De Arabische versie Sara mag wel. Een toeslag moet worden betaald als ouders voor een naam kiezen die niet op de lijst staat, zoals bijvoorbeeld Adam.

In Zweden staan onder anderen Metallica, Ikea en Q op een lijst met verboden namen.

De regering van Nieuw-Zeeland besloot dat kinderen geen titel als naam mogen krijgen, zoals King (koning), Prince (Prins) of Knight (ridder). De ‘namen’ V8, Anal, Queen Victoria, Lucifer, 2nd, 3rd en 5th zijn bijvoorbeeld verboden. Hoewel dit verbod pas sinds kort geldt, was dit onderwerp in 2008 al aan de orde: toen ontnam de rechter de ouders van een destijds 9-jarig meisje het gezag, totdat ze hun dochter een andere naam gaven. Het arme meisje had de lieflijke naam ‘Talula does the Hula from Hawaii’. Dus… De rechter oordeelde bij dit specifieke geval dat ‘de naam het kind voor schut zet en haar een sociale handicap bezorgt’. Het meisje heeft zichzelf uiteindelijk ‘K’ laten noemen, omdat ze zich zó schaamde voor haar naam.

Maar dit meisje is niet de enige in Nieuw-Zeeland die met een maffe naam rondloopt. Er zijn ouders geweest die hun tweeling ‘Fish’ en ‘Chips’ wilden noemen… Maar wat dacht je van ‘Sex Fruit’, ‘Benson and Hedges’ (naar een sigarettenmerk) en ‘Number 16 Bus Shelter’ – naar de plek waar het kind verwekt is, misschien?

En andere verboden voornamen in het kort:

  • Bij onze noorderburen (Nederland) zijn heel wat namen verboden: Jezus Christus, Rolls Royce, Tsjakkalotte, Tietje en Methadon.
  • Een koppel uit Denemarken wou hun kind de naam Anus meegeven, maar dat mocht niet.
  • Een Zweeds koppel wou hun spruit Brfxmnlllnprxvclmnssqlbb116 dopen. Volgens hen moest je dat uitspreken als Liam?! Het Zweedse gerecht zag dat toch niet zitten. Andere ouders wilden voor de naam Allah kiezen. Ook dat werd verboden.
  • Japan weigert de naam Akuma, omdat het een ander woord is voor de Duivel. In een aantal landen mag je je kindje ook niet door het leven laten gaan als Lucifer.
  • In veel landen zal je geen vrouw tegenkomen die Lilith heet. De naam wordt vaak afgekeurd omdat de godin van al het kwaad ook die naam droeg.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...