Dat mannen met een Marokkaanse naam worden benadeeld op de Vlaamse huurmarkt, zal niemand verbazen. Wanneer ‘Johan’ en ‘Said’ op dezelfde huuradvertenties reageren, krijgen ze opvallend vaak verschillende antwoorden. In zowat de helft van de gevallen heeft de kandidaat met Vlaamse naam een streepje voor.

Tot 1990 gaven vooral de lagere klassen hun kinderen bijzondere, exotische namen en zij lieten zij zich bovendien vaker inspireren door de televisie. De hogere klasse gaf meer de voorkeur aan korte, traditionele Vlaamse of Hollandse namen. Sindsdien zijn originaliteit en status een grotere rol gaan spelen, gecombineerd met het gegeven dat de ouders een naam ‘mooi moeten vinden klinken’.

exotische namenGeen exotische namen

Zeven op de tien namen die in Vlaanderen gegeven worden, komen dan ook maar een keer voor in het register en zijn dus uniek ook wel exotische namen. Daar zitten ook namen bij die hetzelfde klinken, maar die anders worden geschreven, zoals Xyliano en Xilyano. Maar veel Vlamingen willen een ‘originele’ naam voor hun spruit. ‘Om te benadrukken hoe uniek we zijn’, zegt socioloog Mark Elchardus.

Socioloog Mark Elchardus, professor-emeritus aan de VUB, die onderzoek deed naar voornamen in Vlaanderen. ‘Hoger opgeleiden kiezen vaak voor gewone, klassieke, niet exotische namen. Lager opgeleiden komen vaker met iets heel speciaals op de proppen.’ Je kind vernoemen naar een idool, wat 4 procent van de ouders doen, gebeurt vooral in de lagere sociale klassen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...