Heeft een anti-candida dieet nut? Bijna iedereen draagt de Candida gist bij zich in de darmen, de huid, slijmvliezen en bij vrouwen ook in de vagina. Normaal gezien heb je geen last van de Candida Albicans omdat ze in evenwicht met de bacteriën in je lichaam leven.

Anti-candida dieetMaar als je natuurlijke weerstand afneemt door ziekte, zwangerschap of het gebruik van antibiotica dan kan je wel last krijgen als de Candida gist verandert in een schimmel. Een candida-infectie of candidiasis, op je huid, mond of vagina, is normaal gezien onschuldig en kan meestal ook goed behandeld worden met een lokaal aan te brengen anti-schimmelcreme of gel.

Als je een Candida besmetting of infectie hebt, wordt wel eens een speciaal dieet aanbevolen. Dit heeft echter weinig nut en kan zelfs ongezond zijn.
Een anti-Candida-dieet kan juist klachten veroorzaken of klachten verergeren omdat het  weglaten van melkproducten en fruit zal leiden tot een tekort aan mineralen, vitamines en vezels.

Anti-candida dieet zonder suikers?

Er wordt, ten onrechte, beweerd dat voedingsstoffen die weinig of geen suikers of gisten bevatten een infectie met Candida kunnen bestrijden of voorkomen.

Geraffineerde suikers zijn wel een voedingsbodem voor Candida albicans, maar er is geen bewijs dat het weglaten van geraffineerde suikers in de voeding een effect heeft op de groei van de Candida. Ook kan de Candida albicans geen lactose (melksuiker) gebruiken om te groeien en het heeft dan ook geen zin om melkproducten weg te laten uit je voeding.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat fructose (vruchtensuiker) de groei van Candida albicans kan bevorderen en ook niet dat bakkersgist en andere gist- en schimmelsoorten vermeden moeten worden. Ook probiotica zouden de ontwikkeling van Candida niet tegenaan.

Maar probiotica kunnen wel helpen om tijdens een antibioticakuur de goede bacteriën te beschermen en ook de doeltreffendheid van orale schimmelwerende producten te verhogen. Maar dat ze de ontwikkeling van Candida kunnen tegengaan, is niet aangetoond.

Een anti-candida dieet heeft dus geen nut en is zelfs af te raden.

Lees meer over spruw:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...