Wat is spruw nu precies? Spruw is een aandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd candida albicans. Spruw is een schimmelinfectie en veroorzaakt bij vrouwen infectie van de vagina en de borsten als ze borstvoeding geeft aan een besmette baby. Baby’s hebben last van infecties in de mond en soms in de luierstreek.Candida albicans is een gist. Een gist is een eencellige schimmel die zich onderscheidt van bacteriën door het bezit van een celkern en ze zijn ook significant groter.

Wat is spruwWat is spruw?

De candida leeft bij iedereen in het maag-darmstelsel en werkt samen met bacteriën. Normaal gezien heb je daar geen last van. Maar als je natuurlijke afweersysteem zwakker wordt door ziekte of medicijnen dan kan de gist veranderen in een schimmel. In de darm kan de schimmel dan gasvorming en diarree veroorzaken. Via het bloed kan de schimmel zich naar andere delen van het lichaam verspreiden. En dat kan dan wel leiden tot klachten als de schimmel zich nestelt op vochtige plaatsen zoals je mond of je geslachtsorganen.

Bij vrouwen kan de Candida albicans zo leiden tot witte vloed en vaginale infecties. Geschat wordt dat de helft van de vrouwen in de vruchtbare jaren een latente of actieve schimmelinfectie in de vagina hebben.

Een Candida infectie is vervelend maar ook vaak hardnekkig en kan er voor zorgen dat je voor maanden tot zelfs jaren chronische klachten houdt. Dan wordt het vanzelfsprekend gewenst om de Candida albicans te bestrijden. Tussen 20 tot 50% van de bevolking heeft Candida albicans in de mond, zonder dat dit iets doet.

Als je bevalt dan kan je kindje besmet raken met de candida. Dat gebeurt bij ongeveer 4% van de pasgeborenen in de eerste 6 weken. Als de candida in het mondje van je baby een infectie veroorzaakt dan heet dat spruw. Vervolgens kan je kindje via het drinken aan de borst, de borsten en tepels van de mama weer besmetten.

Je baby kan spruw krijgen in de mond, maar ook op de billen.
Het is normaal gezien een onschuldige infectie, die vanzelf overgaat en in het algemeen heeft de baby er geen last van maar kan er wel onrustig door worden.

Lees meer over spruw:

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...