Respiratory Syncytial Virus of kortweg RSV is een virus dat infecties van de luchtwegen veroorzaakt, het is één van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheden. Voor volwassenen met een goed functionerend immuunsysteem houdt een RSV infectie weinig risico’s in, bij jonge kinderen kan wat eerst een gewone verkoudheid is snel overslaan op de lagere luchtwegen.

RSV komt zo frequent voor dat elk kind in zijn eerste levensjaren er wel eens mee besmet wordt, wanneer je baby naar de crèche gaat is besmetting in het eerste levensjaar vrijwel zeker. Ook herinfecties met RSV zijn normaal, een kind kan meerdere keren per jaar RSV oplopen maar gelukkig zijn deze herinfecties meestal minder ernstig. Het virus is heel seizoensgebonden en komt voor in de wintermaanden van oktober tot maart.

RSV of Respiratory Syncytial VirusHet RSV virus lijkt misschien slechts een virus dat verkoudheden veroorzaakt, helaas is het dit virus verantwoordelijk voor heel wat hospitalisaties in de wintermaanden. Bij zuigelingen moet ongeveer 2 procent opgenomen worden na een RSV besmetting, voor ex-prematuren ligt dit percentage zelfs nog hoger. Redenen voor ziekenhuisopname zijn meestal benauwdheid, waarbij zuurstof wordt bijgegeven, of voedingsproblemen. Er bestaat geen vaccin en geen geneesmiddel voor RSV.

Besmetting met RSV

Het virus verspreidt zich vooral via nauw contact, via de handen en via voorwerpen. Vooral in scholen en crèches kan RSV zich razendsnel verspreiden. De belangrijkste preventie is algemene hygiëne zoals regelmatig handen wassen, speelgoed in crèches en scholen regelmatig afwassen, propere zakdoek gebruiken, enz.

Symptomen van RSV

Een RSV infectie begint met de symptomen van een gewone neusverkoudheid, vaak gaat deze gewoon over zonder verdere gevolgen. Vooral bij jonge kinderen kan deze infectie omslaan in bronchitis of zelfs een longontsteking, kinderen gaan dan hogere koorts maken, krijgen het soms ernstig benauwd. Je kind eet slechter, wordt sneller moe en ziet er soms grauw uit. RSV leidt soms ook tot oorontsteking.
Vooral bij kinderen die tot de risicogroep behoren moet je niet te lang wachten om de huisarts te raadplegen, tot de risicogroep behoren vooral baby’s jonger dan 6 maanden, ex-prematuren en kinderen met één of andere aandoening van de luchtwegen.

Behandeling van RSV

Er bestaat geen geneesmiddel voor RSV. Het is vooral belangrijk van je kind goed op te volgen, en de huisarts te contacteren indien de RSV infectie ernstiger wordt dan een gewone verkoudheid. Indien je kind echt benauwd is, een versnelde admhaling heeft dan kan in het ziekenhuis extra zuurstof gegeven worden. Ook indien je kind te weinig drinkt of eet, hoge koorts heeft of wanneer de symptomen van de verkoudheid ernstiger worden kan je maar beter contact opnemen met je huisarts.

Wanneer je kind thuis is met RSV dan kunnen aërosols met luchtwegverwijdende medicijnen toegediend worden, ook kan je het neusje spoelen met physiologisch water. Zorg ook dat zeker baby’s voldoende blijven eten en drinken. Om wiegendood te voorkomen geef aan je baby, tenzij voorgeschreven door je huisarts, geen hoestsiroop!

Secundaire bacteriële infecties zijn eerder zeldzaam, antibiotica geven heeft dus meestal geen zin.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...