De engelse ziekte of rachitis ontstaat, vooral bij jonge kinderen, door een vitamine D tekort of door te weinig calcium. Dit is meestal een gevolg van verkeerde voedingsgewoonten. Naast kinderen jonger dan twee jaar behoren ook zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven tot de risicogroep omdat zij een eventueel tekort aan hun kind kunnen doorgeven.
Rachitis of engelse ziekte kwam vrijwel niet meer voor, de laatste jaren is echter opnieuw sprake van een toename. Vitamine D is de enige vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan UV stralen (zonlicht) dan wordt vitamine D aangemaakt. In de winter, of bij jonge kinderen die meer vitamine D nodig hebben, volstaat de eigen aanmaak niet en is inname via de voeding belangrijk om een tekort te voorkomen. Calcium tekort is slechts zelden de oorzaak van rachitis, het is natuurlijk belangrijk dat kinderen of borstvoedende moeders voldoende melk drinken want dit is hun belangrijkste bron van calcium.

RachitisRachitis

Bij rachitis worden de botstukken week en daardoor kunnen verkrommingen optreden. Zo kan het kind een kromme rug, een vervormd borstkastje of O-benen krijgen. Ook sluiting van het fontanel gebeurt later dan normaal en vaak zijn er problemen met de gebitsvorming.

The Lancet (Volume 362, Issue 9393, October 2003, p 1389-1400) geeft 3 redenen aan voor de toename van rachitis tijdens de laatste jaren:

  • De promotie van enkel borstvoeding geven, zonder andere aanvullende voeding, gedurende lange tijd is riskant wanneer de moeder een vitamine D tekort heeft. De baby krijgt dan onvoldoende van deze vitamine binnen.
  • Moeder en kind staan minder bloot aan zonlicht omwille van preutsheid of angst voor huidkanker.
  • Een hoog aantal immigranten in meer gematigde gebieden. Mensen met een donkere huidskleur maken zelf minder vitamine D aan, in meer gematigde gebieden – waar dus minder zonlicht is – bouwen ze zo sneller een vitamine D tekort op.

Belangrijke bronnen van vitamine D in de voeding zijn vette vis (zalm, makreel, sardine), eidooiers en volle melkproducten. Aan bepaalde margarine’s wordt vitamine D als supplement toegevoegd.
Voor risicogroepen zoals zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven, jonge kinderen en ouderen wordt vooral in de winter vitamine D supplementen aanbevolen. Bespreek dit met je huisarts.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...