1 op de 10 moeders wordt getroffen door een postpartum depressie. Dat zijn de loeiharde cijfers. Gelukkig moet er genuanceerd worden. Want te veel artsen die een huilende mama in hun kabinet krijgen, plakken de diagnose “depressief”. Er is wel degelijk een verschil tussen babyblues, een slechte dag, een slechte week en een postpartum depressie. Lieve Van Weddingen, therapeute gespecialiseerd in het thema én auteur van het boek “Mijn baby lacht, nu ik nog!”, legt verhelderende inzichten op tafel.

Wat is Postpartum depressie?

Een postpartum depressie is een erg donkere periode waarbij een vrouw op de duur haar capaciteit verliest om voor haar kind te zorgen. Ze kan niet alleen zijn, ze kan niet genieten van haar kind, ze slaapt slecht en heeft soms zelfs een doodswens.  Gelukkig zijn er slechts weinig mama’s die echt zo diep wegzakken in een echte postnatale depressie.

“Ongeveer negentig procent van alle jonge moeders komt de babyblues tegen. Meestal op dag 3 of 4 slaat het hard toe: huilen, vaak ingegeven door gierende hormonen en pittige vermoeidheid. Soms zonder zelf te weten waarom, vaak gepaard gaand met ruziën met de partner. Hij krijgt het vaak hard te verduren: hij doet het niet goed, hij “heeft geen idee” hoe hij met de baby moet omgaan, hij zegt “foute” dingen, kortom: kop van jut. Na 14 dagen zijn de babyblues meestal helemaal weggetrokken. Compleet normaal dus, niet tof, maar je moet erdoor als vrouw. “

Voor de meeste nieuwe mama’s is het een tijdje zoeken vooraleer ze “hun draai” gevonden hebben in dat moederschap. “De grens van 6 weken is een héél belangrijke grens. De meeste baby’tjes beginnen dan te lachen, wat de moeder een soort van bevestiging geeft. Ja, ze doet het goed. Ja, dat kleintje is content bij haar. Hehe. Even ademen.”

Postpartum depressieBevestiging Postpartum depressie

En dat brengt ons meteen tot de kern van de zaak: bevestiging van de postpartum depressie. Moeders hebben een enorme nood aan bevestiging, geruststelling. “Ongeveer 1 op de 3 vrouwen ervaart in die eerste dagen, weken, maanden gevoelens van isolement, onzekerheid, neerslachtigheid, slecht slapen, gebrek aan eetlust, gebrek aan fut. En dat ligt echt niet alleen aan de fysieke uitputtingsslag die het grootbrengen van een baby’tje met zich mee kan brengen. Het zwaarste is voor de meeste moeders de mentale uitdaging waar ze voor staan.

Ben ik wel een goeie moeder ? Doe ik het wel goed ? Kan ik dit wel ? Mijn borstvoeding is “mislukt”, ben ik nu slecht ? Ik wil stoppen met borstvoeding: wat voor moeder maakt dat van mij? Als je dan een persoonlijkheid hebt waardoor je geen hulp kan/durft te vragen, een netwerk rond je hebt van mensen die hun eigen normen en waarden opdringen maar niet es gewoon vragen hoe het met je gaat, dan kàn je in een neerwaartse spiraal terecht komen. “

“Een partner die je begrijpt en écht naar je luistert, die je angsten en twijfels serieus neemt, die is van onschatbare waarde in het proces van vrouw naar moeder,” voegt Lieve toe.

Vrouwen die lang hebben moeten wachten op een kindje, of mama’s met een analytische geest, die alles willen meten, weten, controleren, mama’s met een perfectionistische persoonlijkheid, zelfstandige, intelligente en vrijgevochten vrouwen, hebben iets meer kans om serieus in de knoop te geraken met de pas verworven status van moeder. Het gebeurt dat ze “rouwgevoelens” ervaren, zonder dat ze zelf door hebben dat het inderdaad om een rouwproces gaat, waar ze doorheen moeten. In zekere zin moeten ze ook echt afscheid nemen.

Van een ideaalbeeld dat ze voor ogen hadden, van hun vrijheid, van hun oude leventje, van de relatie die ze hadden met hun partner, zonder dat er een derde partij bij betrokken was, … In de therapiën die Lieve Van Weddingen biedt, worden die gevoelens eerst benoemd en aan de hand van diepgaande gesprekken, leert ze de mama’s om er mee om te gaan: ze helpt hen om hun leven weer zin te geven, dit keer mét het kind erin. Soms in combinatie met anti-depressiva, maar die zijn zeker niet zaligmakend. “Ze vlakken de grootste emoties af. Ze maken de dalen dan wel minder diep, maar ook de pieken minder hoog. Wie geconfronteerd wordt met depressie maar niet het proces aangaat, wie niet z’n gevoelens echt in de diepte gaat bekijken, loopt het risico om bij een eventuele volgende bevalling de rekening gepresenteerd te krijgen onder de vorm van een nog ergere depressie. “

“Het is bijzonder jammer als vrouwen met depressie ervoor kiezen om de kern van het probleem onaangepakt te laten. Natuurlijk kan medicatie helpen maar au fond heb je wat huiswerk te maken. De inzichten die een therapie je opleveren, maken deel uit van je persoonlijke ontwikkeling als moeder. Het zorgt dat je diepere relaties met je kind kan aangaan, eens je erdoor bent. Misschien komt die roze wolk dan toch nog voorbijgedreven en wie weet, spring je er dan wel op om er nooit meer af te komen !”

Tot boobs !

Roeline.

Roeline Ham is oprichtster en zaakvoerster van Boobs-’n-Burps, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zwangerschap en borstvoeding. Roeline Ham is bio-ingenieur met voormalige carrière in duurzaam ondernemen, en lactatiekundige in opleiding. Ze is moeder van Victor (10), Margo (8), Henri (6) en Cecilia (bijna 1j) en zus van het VIER-gezicht Otto-Jan Ham, tevens bedenker van de naam Boobs-‘n-Burps.

Boobs-‘n-Burps is de buiken- en borstenhemel. Je vindt er niet alleen een mooie jurk waar je groeiende buik en borsten in passen, ook fantastische voedingsBH’s, informatieve en grappige boeken, accessoires, tot kolven en supergespecialiseerde lactatiebenodigdheden. Zwangerschaps- en borstvoedingsspullen bij mekaar shoppen doe je in :

Boobs-‘n-Burps Dilbeek – Itterbeeksebaan 157, 1701 Dilbeek – 02 567 95 00
Boobs-‘n-Burps Antwerp – Gijzelaarsstraat 20, 2000 Antwerpen – 03 303 66 66
Boobs-‘n-Burps Gent – Martelaarslaan 338, 9000 Gent – 09 269 62 96
Of online op boobs-n-burps.be

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:
 
:bye:
:good:
 
:good:
:negative:
 
:negative:
:scratch:
 
:scratch:
:wacko:
 
:wacko:
:yahoo:
 
:yahoo:
B-)
 
B-)
more...